Γενική Επικαιρότητα

Ανάσα μέχρι 15 Ιανουαρίου για καταναλωτές καυσίμων

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Εγκρίνεται την Πέμπτη από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα παραταθεί η μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παράταση, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2023, της μείωσης των φόρων κατανάλωσης της αμόλυβδης βενζίνης 95 και 98 οκτανίων, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης. Συγκεκριμένα, η φορολογική έκπτωση στη βενζίνη θα είναι 7 σεντ, στο πετρέλαιο κίνησης θα είναι 8.3 σεντ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης 6.4 σεντ το λίτρο.

Η μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα είναι σε εφαρμογή από τις 8 Μαρτίου και, με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το μέτρο παρατείνεται για δεύτερη φορά. Η συνέχιση της φορολογικής έκπτωσης θα έχει κόστος €6.5 εκατ., ενώ συνολικά από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2023 το συνολικό δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα €35 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επεκτείνεται η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Παρόλο που το νομοσχέδιο δεν έχει περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Δευτέρας, δεν αποκλείεται να συζητηθεί άτυπα. Πάντως, το νομοσχέδιο έχει περιληφθεί στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας της Ολομέλειας, στις 29 του μήνα. Ίσως και αυτή τη φορά τα κόμματα με τροπολογία να επιχειρήσουν να δώσουν παράταση για περισσότερο χρονικό διάστημα στη μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές και η Βουλή για κάποια περίοδο δεν θα συνεδριάζει, συνεπώς δεν θα μπορεί να ανανεώσει τις φορολογικές εκπτώσεις, αν χρειαστεί. Συγκεκριμένα, η Βουλή μετά τη διακοπή για τις γιορτές των Χριστουγέννων, υπολογίζεται να επαναρχίσει τις εργασίες της περί τα τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, απηύθυνε εκ νέου έκκληση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα επιχορηγημένα σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και για συστήματα εξοικονόμησης. Ανέφερε, επίσης, πως αρχές του μήνα άρχισε η επιδότηση των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Καταλήγοντας, είπε πως τα συνολικά μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας ξεπερνούν τα €400 εκατ.

Σχετικά νέα

X
Translate »