ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση Δήμου Λάρνακας και ΣΑΛ για τα χθεσινά προβλήματα που προκάλεσαν οι βροχές

Σε ανακοίνωση προέβει ο Δήμος Λάρνακας σε συνέχεια των έντονων χθεσινών βροχοπτώσεων και των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την διάρκεια του φαινομένου.

Οι κλήσεις ανήλθαν στις 125 με την ΕΜΑΚ να καλείται να διασώσει οδηγούς ενώ Πολιτική Άμυνα, συνεργεία του Δήμου και του ΣΑΛ βρίσκονταν καθ’όλη την διάρκεια της μέρας έξω. Επί τόπου στα προβλήματα βρισκόταν και ο Δήμαρχος της Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας.

Όπως ξεκαθαρίζει στην πιο κάτω ανακοίνωση ο Δήμος δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς τους, από το αρμόδιο υπουργείο για την υλοποίηση του αντιπλυμμυρικού έργου στις Καμαρες το οποίο χρονολογείται πλέον.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας

“Ο Δήμος Λάρνακας και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, σε σχέση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους πληγέντες και σε όσους έχουν υποστεί ζημίες και δεν αποποιούνται τις οποιεσδήποτε ευθύνες τους αναλογούν.

Οι χτεσινές βροχοπτώσεις ήταν από τις εντονότερες των τελευταίων 6 χρόνων στη Επαρχία Λάρνακας. Οι κατακλυσμιαίες βροχές μαζί με σφοδρούς ανέμους έφεραν τη πόλη της Λάρνακας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι βροχοπτώσεις που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί Kitas Weather στην περιοχή Λάρνακας, για την περίοδο από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα της 17/10/2022 μέχρι τις 19:00 της ίδιας μέρας, ανήλθαν μέχρι από 60mm μέχρι και 70mm. Σημειώνεται, ότι η μεγαλύτερη ποσότητα σημειώθηκε σε διάστημα 50 λεπτών, κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Τα συνεργεία τόσο του Δήμου Λάρνακας όσο και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), ήταν σε επιφυλακή και βγήκαν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους της πόλης για να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους της πόλης. Παράλληλα προέβησαν σε καθαρισμό των σχαρών και των φρεατίων ομβρίων υδάτων τα οποία είχαν κλείσει λόγω των φύλλων και άλλων που μετάφερε το νερό από της βροχής. Σημειώνεται ότι όλα τα φρεάτια της πόλης έχουν καθαριστεί δύο φορές κατά την τρέχουσα χρονιά.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος των πλημμυρών στην πόλη και τις επακόλουθες επιπτώσεις, στα πλαίσια της προσπάθειας για ορθολογιστική και ολιστική αντιμετώπισή του, το ΣΑΛ προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών έργων, όπως την κατασκευή του Αντλιοστασίου S9 και S8.

Το Έργο «Κατασκευή Αντλιοστασίου S9» δυναμικότητας 41,814m³/hr, τέθηκε σε λειτουργία στις 4/6/2021, αφότου παραλήφθηκε ολόκληρο το έργο και παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω των αρχαιοτήτων στην περιοχή του Συμβολαίου C12. Ενώ, το Έργο «Κατασκευή Αντλιοστασίου S8» δυναμικότητας 4,880m³/hr, τέθηκε σε λειτουργία στις 10/8/2020 και στις 16/10/2020 παραλήφθηκε ολόκληρο το έργο.

Τα δύο αντιπλημμυρικά έργα, συνολικής αξίας €10 εκ περίπου, αφορούν την κατασκευή αγωγών και Αντλιοστασίου ομβρίων υδάτων στην περιοχή Σωτήρος / Χρυσοπολίτισσας. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα αντλιοστάσια της Κύπρου, τα οποία αποτέλεσαν αντιπλημμυρική ασπίδα κατά τις χθεσινές βροχοπτώσεις, εφόσον τα δύο αντλιοστάσια S9 και S8, μεταξύ των ωρών 13:00 και 20:00 άντλησαν όγκο ομβρίων της τάξης των 200.000m³ και 25.000m³ αντίστοιχα. Είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες για την περιοχή θα ήταν δραματικές, σε περίπτωση που τα αναφερόμενα αντλιοστάσια δεν ήταν σε λειτουργία.

Στο αντλιοστάσιο S9 θα συνδεθεί και θα εξυπηρετήσει και τα δυκτια ομβριων του Συμβολαίου C12, ένα έργο το οποίο αφορά την περιοχή Μητρόπολης / Σωτήριος / Αγίου Ιωάννη / Χρυσοπολιτισσας και έχει παρουσιάσει μεγάλη καθυστέρηση λόγω της ανεύρεσης πληθώρας αρχαιολογικών ευρημάτων. Η ολοκλήρωση των εργασιών διερεύνησης των αρχαιοτήτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2022 με αρχές του 2023 (Συμβόλαιο C12A). Παράλληλα, το ΣΑΛ προχώρησε τον Ιούλιο του 2022 με την προκήρυξη Διαγωνισμού (Συμβόλαιο C12B), με αντικείμενο την τοποθέτηση αγωγών λυμάτων και ομβρίων υδάτων, και φρεατίων και απαραίτητων αντλιοστασίων, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση του έργου αρχές του έτους 2024. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού και σύνδεση με το αντλιοστάσιο S9 αναμένεται να επιτευχθεί η θωράκιση της περιοχής από τις πλημμύρες.

Παράλληλα, το ΣΑΛ ολοκλήρωσε το Κατασκευαστικό Έργο για την Β’ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λυμάτων & Ομβρίων της Επαρχίας Λάρνακας, αρ. Διαγωνισμού ΣΑΛ 01/2020. Το έργο αξίας €134.350,00 πλέον ΦΠΑ, αφορά την κατασκευή 175m αγωγών υδάτων διαμέτρου Φ1000mm, την κατασκευή 5 φρεατίων επισκέψεως και την κατασκευή 14 σχαρών υδροσυλλογής ομβρίων διαμέτρου Φ160mm, στην οδό Ίσσου στη Λάρνακα.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία 2 έτη ολοκληρωθήκαν πέραν των 25 μικρών έργων/εργασιών με σκοπό την επίλυση τοπικών προβλημάτων συσσώρευσης όμβριων υδάτων σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας.

Σε συνέχεια του προγραμματισμού μας, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία / Ταμείο πολιτικής Συνοχής για τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογιζόμενου κόστους €17.850.000, εκ των οποίων το 75% θα συγχρηματοδοτηθεί. Τα έργα αυτά αφορούν:

i. Tη Μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές της Λάρνακας (Φάση Α’ και μέρος της Β’ Φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος). Στο εν λόγω έργο περιλαμβάνεται το δίκτυο ομβρίων 2,6χλμ πέριξ της οδού οκκουλάρ, Αγίου Λαζάρου, με κόστος €1.6 εκ. Το Έργο διάρκειας 10 μηνών έχει δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Η έναρξη του έργου αναμένεται εντός του 2022.
ii. Στη λεκάνη απορροής δυτικά της Λεωφ. Αγίων Αναργύρων, έργο το οποίο κατακυρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2022, με κόστος €2.3 εκατομμύρια περίπου και με έναρξη εργασιών τον Νοέμβριο του 2022
iii. Πέριξ της Λεωφ. Αλέξανδρου Παναγούλη, έργο το οποίο κατακυρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, με κόστος € 1.9 εκατομμύρια περίπου, και με έναρξη εργασιών τον Οκτώβριο του 2022
iv. Πέριξ της Λεωφ. Παπανικολή, η δημοπράτησή του αναμένεται εντός του 2023.
v. Για τις υπόλοιπες περιοχές του έργου (από την περιοχή Μακένζι μέχρι και την Περιοχή Λιμανιού, συμπεριλαμβανομένης του εμπορικού κέντρου καθώς και κύριες οδικές αρτηρίες όπως η Λεωφ. Γρ. Αυξέντιου, Λεωφ. Μακάριου Γ’ κτλ) το ΣΑΛ έχει προχωρήσει με αγορά υπηρεσιών για την εκπόνηση της σχετικής Μελέτης. Τα κατασκευαστικά Συμβόλαια αναμένεται να προκηρυχθούν το έτος 2024, αφότου πρώτα ολοκληρωθεί η μελέτη.

Σε ότι αφορά το αντιπλημμυρικό έργο της περιοχής των Καμάρων, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το Κράτος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες τον Δεκέμβριο του 2014, το ΣΑΛ, στα πλαίσια της προσπάθειας επίσπευσης των εργασιών, συμμετείχε στην καθοδηγητική Επιτροπή ετοιμασίας της μελέτης, ενώ θα αναλάβει τη δημοπράτηση και επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών για υλοποίηση του έργου. Η μελέτη, περιλαμβάνει έργα ύψους €4 εκ. και είναι έτοιμη. Αφορά την Επαρχία Λάρνακας και ειδικότερα τους Δήμου Λάρνακας και Αραδίππου καθώς και τις γύρω Κοινότητες. Εδώ και μήνες προβαίνουμε σε ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την χρηματοδότηση του Έργου αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία ανταπόκριση, κάτι για το οποίο ευελπιστούμε ότι σύντομα να έχουμε.

Είναι γνωστό ότι η αλλοίωση των κλιματικών συνθήκων επιφέρουν καθημερινά ραγδαίες αλλαγές. Προβλέπεται ότι φαινόμενα όπως το χθεσινό θα είναι όλο και πιο συχνά. Για την αντιμετώπιση τους απαιτείται ένας σχεδιασμός από το κράτος και από αρμόδιους φορείς καθότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει τα μέσα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ανεξάρτητα όμως με την εκστρατεία των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας και του ΣΑΛ, στην περίπτωση των έντονων καιρικών φαινομένων, καλούνται οι δημότες να προβαίνουν στον έλεγχο / καθαρισμό των σχαρών έξω από την κατοικία τους και για περαιτέρω βοήθεια να ειδοποιούν συνεργεία του ΣΑΛ στο τηλέφωνο 24815222 και του Δήμου Λάρνακας στο 24816530.

Ο Δήμος Λάρνακας και το ΣΑΛ εκφράζουν ξανά την συμπαράσταση τους στους πληγέντες και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά και με πρόγραμμα για αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.”

Σχετικά νέα

X
Translate »