Έχουμε θέμα

Αλυκή: Λύματα και σκουπίδια σκοτώνουν τη μαγεία (Φώτο)

Λύματα από μάντρες στην περιοχή Δρομολαξιάς – Μενεού ρέουν στην Αλυκή της Λάρνακας, μια προστατευόμενη περιβαλλοντική περιοχή Natura, προκαλώντας τη διαμαρτυρία των δεκάδων καθημερινών και πιστών επισκεπτών της, ιδιαίτερα τον χειμώνα που συρρέουν σε αυτήν μεγάλες ποσότητες νερού. Η ρύπανση των νερών είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη στη μικρή Αλυκή νοτιοδυτικά του τεμένους, αλλά και στην κοίτη της μεγάλης Αλυκής βορειοδυτικά, όπου παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες κύλησε νερό προς την κύρια λεκάνη της, εντούτοις αυτή τη στιγμή το σημείο αυτό δεν έχει ακόμη αξιόλογη ποσότητα νερού.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Το γεγονός αυτό είναι σε γνώση του Δήμου Λάρνακας, αρμόδιοι του οποίου το επιβεβαιώνουν, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι η αρμοδιότητα για λήψη μέτρων δεν ανήκει ασφαλώς στον δήμο. Ωστόσο, τα κτηνοτροφικά λύματα που κυλούν στην Αλυκή δεν είναι το μόνο πρόβλημα στην πανέμορφη αυτή περιοχή της Λάρνακας.

Πριν συγκεντρωθεί αξιόλογη ποσότητα νερού και αποκτήσει τη γοητευτική της αίγλη η Αλυκή, παρά το τέμενος Χαλά Σουλτάν, εμφανίστηκαν και οι πρώτες εικόνες που παραπέμπουν στην κακή νοοτροπία ορισμένων. Δηλαδή εικόνες με μικρά και μεγάλα σκουπίδια που εναποθέτουν κάποιοι στην κοίτη της ή τον περιβάλλοντα χώρο. Ξεχωρίζουν όμως αυτή την περίοδο, ένας μεγάλος ελαστικός εκσκαφέας και ένα παλιό σαλόνι πλησίον του τεμένους, η θέα των οποίων χθες και προχθές προκάλεσε και τις πρώτες αντιδράσεις των πιστών επισκεπτών του χώρου. Εικόνες που μας εκθέτουν ασφαλώς και στα μάτια των πολλών ξένων επισκεπτών αυτή την περίοδο στον χώρο.

Εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ανέφερε ότι ίσως και σήμερα –μια φορά ακόμη με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να έχει την ευθύνη– ο δήμος θα προχωρήσει στην απομάκρυνση των σκουπιδιών και αντικειμένων που εναπόθεσαν δυστυχώς κάποιοι την τελευταία εβδομάδα (υπάρχουν και μικρότερα σκουπίδια στον περιβάλλοντα χώρο).

 

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας πρόσθεσε ότι συνεργεία του δήμου προσπαθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα να καθαρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο της Αλυκής παρά το τέμενος Χαλά Σουλτάν, καθώς λόγω του απόμερου της περιοχής, δυστυχώς κάποιοι απορρίπτουν κάθε λογής σκουπίδια, άλλα άχρηστα αντικείμενα ή και μπάζα. Μάλιστα, επισήμανε, πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν στον Δήμο Λάρνακας μαθητές σχολείων, οι οποίοι κατά καιρούς την επισκέπτονται οργανωμένα και προβαίνουν σε καθαρισμό.

Σχετικά με τις ζημιές στην περίφραξη στο εκδρομικό πάρκο παρά την Αλυκή, ο εκπρόσωπος του Δήμου Λάρνακας ανέφερε ότι ο δήμος θα συνεννοηθεί με την αρμόδια κρατική Υπηρεσία, που είναι το Τμήμα Δασών, ώστε να γίνει επιδιόρθωση. Απέδωσε επίσης τις ζημιές σε κάποιους επιτήδειους, οι οποίοι κατά καιρούς ρίχνουν τη συρμάτινη περίφραξη, ώστε να εισέρχονται στο πάρκο από σημεία πέραν της καθορισμένης κύριας εισόδου.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο δήμαρχος Λάρνακας έθεσε επιτακτικά προς τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, το θέμα της καλύτερης προστασίας της Αλυκής και του περιβάλλοντα της χώρου και προς τον σκοπό αυτό έγιναν τον τελευταίο χρόνο και δυο συσκέψεις, με στόχο σε πρώτο στάδιο την καλύτερη οχύρωσή της, ώστε να μην εισέρχονται στη λεκάνη της οχήματα. Κάτι, όμως, που όπως διαπίστωσε χθες επί τόπου ο «Φ», δεν έγινε.

Ο Δήμος Λάρνακας στο μεταξύ εξακολουθεί να πιέζει προς την πλευρά της κυβέρνησης με στόχο να προχωρήσει το θέμα της δημιουργίας Περιβαλλοντικού Κέντρου στον χώρο της Αλυκής. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Κάβο Γκρέκο και τη Σκαρίνου. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η αύξηση των ωρών παρουσίας εντεταλμένων κρατικών λειτουργών στην Αλυκή λόγω της παρουσίας του Κέντρου (ίσως και πάνω σε 24ωρη βάση με την τοποθέτηση φυλάκων) θα επιλύσει πάρα πολλά από τα προβλήματα που σήμερα παρατηρούνται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοια προβλήματα ρύπανσης και ζημιών παρατηρούνται κατά καιρούς και στις υπόλοιπες, μικρότερες Αλυκές που υπάρχουν στην περιοχή Δρομολαξιάς – Μενεού.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Σχετικά νέα

X
Translate »