Γενικά

Αλλάζουν τη νομοθεσία για το αλκοόλ – Τέρμα τα ποτά για ανήλικους

Στην Επιτροπή Εσωτερικών το ζήτημα – Θέλουν να αλλάξουν τη νομοθεσία

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Πρόταση νόμου κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Πρόταση η οποία θα συζητηθεί ξανά σήμερα (Δευτέρα 27/1) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση του περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών νόμου που ισχύει στην Κύπρο, ώστε η πώληση, διάθεση, χορήγηση, και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών να απαγορεύεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, αντί σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, όπως ισχύει και σήμερα.

 

 

Ο κ. Θεοπέμπτου μιλώντας στην Offsite ανέφερε πως η τροποποίηση της νομοθεσίας προτείνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Κύπρο το όριο πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ σήμερα είναι τα 17 έτη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τα 21 ή τα 18 έτη.

Όπως τονίζει ο κ. Θεοπέμπτου η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε κατανάλωση αλκοολ από ανήλικους, ενώ όπως σημειώνει παράλληλα η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με τα ναρκωτικά αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη.

Στις πρώτες θέσεις η Κύπρος σε κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους – Πέραν τον 5 ποτών σε κάθε έξοδο

Η Κύπρος κατατάσσεται 3η πανευρωπαϊκά (ανάμεσα σε 47 χώρες) στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, με τις αυξητικές τάσεις ανάμεσα στα ανήλικα κορίτσια, σύμφωνα με στοιχεία των διαφόρων ερευνών που έγιναν τόσο πανευρωπαικά (ESPAD) όσο και τοπικά, αναφέρει ανακοίνωση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σημειώνει ακόμη πως με βάση τις έρευνες οι ανήλικοι καταναλώνουν πέραν των 5 ποτών σε κάθε έξοδο και πως σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για λογαριασμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, από τα 200 υποστατικά πώλησης αλκοόλ που επισκέφθηκαν, μόνο 11 ζήτησαν στοιχεία ηλικίας από τον αγοραστή, ενώ α υπόλοιπα 189 δεν ζήτησαν κανένα στοιχείο ταυτότητας.

 

Ανησυχούν οι γονείς – Τι ανέφερε ανακοίνωση τους τον Μάιο του 2019

“Ακόμα πιο τραγική είναι η πραγματικότητα, με τα περιστατικά να αυξάνονται σε συχνότητα, αλλά και επικινδυνότητα, με παράλληλη μείωση της ηλικίας που τα παιδιά αρχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ. Τραγικός απολογισμός της ξέφρενης αυτής πορείας είναι ο  θάνατος ενός ανήλικου μαθητή και ο παρ’ ολίγον θάνατος άλλης ανήλικης. Σαν κοινωνία, αποτύχαμε για άλλη μια φορά να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον όποιο κίνδυνο και για άλλη μια φορά φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνει πως “δυστυχώς όλα αυτά τα στοιχεία δεν φαίνεται να μας ανησυχούν ως γονείς σε βαθμό που να αντιληφθούμε ότι η ζωή των παιδιών μας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και να δράσουμε δυναμικά, απαιτώντας από τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή και να λάβουν όσα μέτρα χρειάζεται για εξάλειψη του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.

Υποστατικά πωλούν ανεξέλεγκτα αλκοόλ και καπνό, χωρίς να ελέγχονται από κανένα. Κέντρα αναψυχής επιτρέπουν την είσοδο και την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, χωρίς κανένα δισταγμό, παραβιάζοντας κατάφωρα τη νομοθεσία, σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Προσθέτει πως “οι ίδιοι οι ανήλικοι διοργανώνουν πάρτι σε κέντρα αναψυχής με προκαθορισμένο ποσό εισόδου το οποίο τους παρέχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση στην κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς κανένα έλεγχο, μέχρι τις 3-4 το πρωί και δεν κάνουμε κάτι γι αυτό. Εν αντιθέσει, επιτρέπουμε στα παιδιά μας να συμμετέχουν σε αυτά!”.

“Ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή, που αναδεικνύει την τεράστια ευθύνη εμάς των γονιών, είναι τα πάρτι που διοργανώνονται στα σπίτια. Εκεί, η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται με την συναίνεση, την ανοχή και την επικρότηση των ίδιων των γονιών αφού, οι ίδιοι οι γονείς προμηθεύουν το αλκοόλ που καταναλώνουν τα παιδιά”, αναφέρεται και καλούνται οι γονείς να επαγρυπνούν, να δράσουν, να προστατέψουν και να καταγγείλουν.

Η ευθύνη είναι πρώτα δική μας και μετά πρέπει να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να εφαρμόσει εκείνα τα μέτρα που θα εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο που όσο πάει χειροτερεύει.  Αυτή είναι η αποστολή και η ευθύνη μας σαν γονείς και κανένας δεν μπορεί να την αναλάβει για εμάς”, σημείωνε τον Μάη του 2019 η Συνομοσπονδία Γονέων, μετά τα θλιβερά αποτελέσματα έρευνας.

Πηγή : Offsite

Σχετικά νέα

X
Translate »