Εκπαίδευση

Αλλάζουν τα ΑΕΙ της Ελλάδας

Τέλος στο φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών», εισαγωγή ελάχιστης βάσης για πρόσβαση σε Σχολές και Τμήματα και αστυνόμευση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από ειδικούς φρουρούς, είναι τα τρία σημαντικότερα σημεία που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας της Ελλάδας, Νίκης Κεραμέως. Σημεία, τα οποία προκάλεσαν ήδη τις πρώτες αντιδράσεις με κορύφωση επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, από το φοιτητικό κίνημα. 

Αναφορικά με τις αλλαγές που επιθυμεί να προωθήσει η Υπουργός στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως έχει παρουσιαστεί, είναι ο τερματισμός της «αιώνιας» φοίτησης. Συγκεκριμένα, προνοείται πως η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα έξι έτη. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα τρία χρόνια. Τα όρια φοίτησης μπορούν να «σπάσουν» εάν ο φοιτητής εργάζεται (δυνατότητα μερικής φοίτησης), εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, ή άλλοι σπουδαίοι –όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά– λόγοι.

Όπως αναφέρεται σε αθηναϊκά ΜΜΕ, τα νέα όρια φοίτησης θα ισχύσουν για τους φοιτητές που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και έπειτα. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ κατά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, ο υπολογισμός της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι με το υφιστάμενο σύστημα παρατηρείται «εισαγωγή μεγάλου αριθμού υποψηφίων που εν συνεχεία δεν αποφοιτούν και απέχουν από την αγορά εργασίας». Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, εισάγεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής, που θα ισχύει από τις Πανελλαδικές του 2021. Η βάση δεν θα έχει απόλυτο αριθμό (π.χ. 10) αλλά θα καθορίζεται από το κάθε τμήμα.

Εξάλλου, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι και η αστυνόμευση των Πανεπιστημίων, ένα θέμα που για δεκαετίες απασχολεί χωρίς όμως να βρίσκεται λύση λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το σχέδιο προβλέπει επιστράτευση 1.000 αστυνομικών (ειδικοί φρουροί) οι οποίοι θα επανδρώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και, σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν σε πέντε πανεπιστήμια (ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πάτρα). Οι αστυνομικοί θα λάβουν ειδική εκπαίδευση, θα φορούν ειδικές στολές και δεν θα φέρουν όπλα, παρά μόνο γκλοπ και σπρέι πιπεριού. Στο νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση καμερών και πυλών ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου στα Πανεπιστήμια.

Πάντως, τα πιο πάνω αποτελούν αιτία πολέμου για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα. Ήδη, χθες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για διαμαρτυρία χωρίς να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει ακόμα από την Ελλάδα στο υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, ούτε υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα προς το παρόν, για το πώς θα επηρεαστεί η περίπτωση των Κύπριων υποψήφιων φοιτητών στα ΑΕΙ Ελλάδας, σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου. Βέβαιο όμως θεωρείται πως το όριο φοίτησης θα επηρεάσει όλους τους φοιτητές, περιλαμβανομένων και των Κυπρίων.

Σχετικά νέα

X
Translate »