Κοινωνία

Άγιος Βασίλης για ευάλωτους από τις 11 Δεκεμβρίου

Έγκαιρα, προκειμένου να αξιοποιηθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα λάβουν οι δικαιούχοι που στηρίζονται από το κράτος το Χριστουγεννιάτικο Δώρο που αποφάσισε να παραχωρήσει και φέτος η κυβέρνηση.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Το έκτακτο δώρο θα καταβληθεί σε ευπαθείς ομάδες που λαμβάνουν ήδη βοήθεια από το Υπουργείο Εργασίας, όπως πχ δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και χαμηλοσυνταξιούχοι. Το ύψος του επιδόματος που θα καταβληθεί ως έκτακτο Χριστουγεννιάτικο Δώρο διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κάθε δικαιούχους, αλλά το ελάχιστο ποσό που θα παραχωρηθεί είναι τα 100 ευρώ.

Όπως ανέφερε χθες, μιλώντας στον Active ο λειτουργός  της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Διομήδους, η παραχώρηση του δώρου θα αρχίσει γύρω στις 11 Δεκεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 18 του μήνα. Ο ίδιος σημείωσε πως η σχετική δαπάνη για φέτος είναι αυξημένη κατά 1,2 εκατ. ευρώ, αφού ανέρχεται στα 17,5 εκατ. ευρώ από 16,3 εκατ. ευρώ πέρσι. Όσον αφορά στα ποσά που θα δοθούν στους δικαιούχους ως Χριστουγεννιάτικο Δώρο, ο κ. Διομήδους ανέφερε μιλώντας αργότερα στον «Φ» πως αυτά διαφέρουν μεταξύ των έξι κατηγοριών στις οποίες θα παραχωρηθεί το δώρο, με μίνιμουμ ποσό τα 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα ποσά και ο αριθμός των δικαιούχων του Χριστουγεννιάτικου Δώρου έχουν ως εξής:

– Για τους δικαιούχους ΕΕΕ, το δώρο θα λάβουν 22 χιλ. οικογένειες και αυτό θα ανέρχεται στο 80% των βασικών αναγκών βάσει της νομοθεσίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οποιαδήποτε εισοδήματα. Συγκεκριμένα, ο αιτητής ΕΕΕ θα λάβει ως δώρο 384 ευρώ, η/ο σύζυγος 192 ευρώ, παιδιά πάνω των 14 ετών μέχρι 28 ετών 192 ευρώ και παιδιά κάτω των 14 ετών θα λάβουν 115 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, μια τετραμελής οικογένεια που λαμβάνει ΕΕΕ με ένα τέκνο κάτω των 14 και με ένα πάνω των 14 ετών θα λάβει συνολικά ως Χριστουγεννιάτικο Δώρο 883 ευρώ. Πρόσθεσε πως με τον ίδιο τρόπο θα παραχωρηθεί το Χριστουγεννιάτικο Δώρο και στις 1000 οικογένειες περίπου που λαμβάνουν Δημόσιο Βοήθημα.

– Για τις 33 χιλ. συνταξιούχους που είναι δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, θα παραχωρηθεί ως Χριστουγεννιάτικο Δώρο ποσό ίσο με το ύψος της μικρής επιταγής που λαμβάνουν ως επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ. Όπως εξήγησε ο λειτουργός του υπουργού Εργασίας μιλώντας στον «Φ», εάν κάποιος λαμβάνει ως επίδομα (σ.σ. μικρή επιταγή) 200 ευρώ μηνιαίως, τότε θα πάρει ως δώρο 200 ευρώ, ενώ εάν ένας συνταξιούχους λαμβάνει 70 ευρώ, τότε θα πάρει ως έκτακτο δώρο 100 ευρώ. Όπως γράψαμε και χθες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι αναμένεται τον Δεκέμβριο να λάβουν και αύξηση στη μικρή επιταγή, αναδρομικά μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2020. Για το θέμα εκτιμάται ότι η υπουργός Εργασίας θα δώσει σήμερα περισσότερες πληροφορίες κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου της στην Επ. Οικονομικών της Βουλής.

– Οι 16,5 χιλ. πολύτεκνες μάνες που είναι δικαιούχες του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας θα λάβουν ποσό 100 ευρώ έκαστη, ως Χριστουγεννιάτικο Δώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Διομήδους στους εγκλωβισμένους, όπως και στα παιδιά τους, το ποσό του έκτακτου δώρου θα ισούται με το ποσό που θα λάβουν τον Δεκέμβριο ως επίδομα εγκλωβισμένου.

Σχετικά νέα

X
Translate »