ΠΡΟΣΩΠΑ

Αγγέλα Καϊμακλιώτη: Νέα πνοή στο πολιτιστικό τοπίο της Λάρνακας

«Tο κυρίαρχο πνεύμα της εποχής είναι να αντιμετωπίζονται τα πολιτιστικά αγαθά και οι τέχνες ως τιμαλφή  που πρέπει να ικανοποιούν  τις καταναλωτικές επιθυμίες των πελατών ή να εξαργυρώνονται στις τράπεζες «των εξυπηρετήσεων» σχολιάζει η Αγγέλα Καϊμακλιώτη, η νέα Πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας η οποία ξεδιπλώνει τα σχέδια και το όραμα της.

-Αναλάβατε πρόσφατα τη θέση της Προέδρου της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας. Γιατί χρειάζεται πιστεύετε ακόμη μια πολιτιστική κίνηση; Έχουμε ήδη συμπληρώσει εννέα χρόνια ενεργού παρουσίας και δράσης στα λογοτεχνικά δρώμενα της Λάρνακας καθώς  το ξεκίνημα  της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας – Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού (ΦΙ.ΛΟ.ΠΟΛ.), τοποθετείται στο 2012. Ευελπιστώ  ότι η δικιά μου πρόσφατη εκλογή στη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου,  θα διευρύνει περεταίρω τις δράσεις της ΦΙ.ΛΟ.ΠΟΛ., κάνοντας ανοίγματα και σε άλλους καλλιτεχνικούς χώρους -εκτός από το λογοτεχνικό- για συνεργασίες,  προσκαλώντας κι άλλους δημιουργούς ή φιλότεχνους να εμπλουτίσουν με τη δημιουργικότητά τους την Κίνησή μας. Οι τέχνες και γενικότερα ο πολιτισμός είναι η βάση για κάθε ανάπτυξη. Ακόμη μια πολιτιστική κίνηση σημαίνει ακόμη μια προσπάθεια για βελτίωση και ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής στη Κύπρο και τη πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων. Η τέχνη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.  Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους λογοτέχνες και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους, να μοιραστούν τις ιδέες τους, θέλουμε να πετύχουμε συνεργασίες με φορείς που προάγουν τον πολιτισμό είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Ζητούμε επίσης τη στήριξη και τη συνεργασία καταξιωμένων καλλιτεχνών, ιδιαίτερα της Λάρνακας, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι ένα δυναμικό συνεχές ιδεών, πραγμάτων και γεγονότων.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com
-Τι χαρακτήρα θα έχει, ποια τα σχέδια σας; Είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες. Όραμά μας είναι να υπάρχει ή να καλλιεργείται το ενδιαφέρον για τις τέχνες.  Πιστεύουμε ότι η κουλτούρα της ενασχόλησης με τον πολιτισμό καλλιεργείται από νωρίς και γίνεται βίωμα στη συνέχεια. Θέλουμε να μείνουμε μακριά από κομματικούς χώρους, από προσωπικές ατζέντες, από μικροπολιτικές κι αυτό είναι ένα από τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούμε δημιουργώντας ένα χώρο φιλικό προς όλους τους λογοτέχνες, τους καλλιτέχνες, τους φιλότεχνους, και όχι μόνο της Λάρνακας.
-Με ποιο τρόπο μπορείτε να συμβάλετε στο χώρο του πολιτισμού και της τέχνης;Παρατηρούμε με απογοήτευση ότι το κυρίαρχο πνεύμα της εποχής είναι να αντιμετωπίζονται  τα πολιτιστικά αγαθά και οι τέχνες ως τιμαλφή  που πρέπει να ικανοποιούν  τις καταναλωτικές επιθυμίες των πελατών ή να εξαργυρώνονται στις «τράπεζες των εξυπηρετήσεων». Εδώ λοιπόν θέλουμε, ως ΦΙ.ΛΟ.ΠΟΛ.,  να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση αυτών των απειλών, οι οποίες  μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση και να εμπορευματοποιήσουν  κάθε πολιτιστική αξία.  Θέλουμε να γίνει δηλαδή η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας, μια μορφή αναχώματος του επερχομένου αυτού κινδύνου. Αυτό θα το πετύχουμε με τα πολιτιστικά δρώμενα  και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε, τις συνεργασίες που στοχεύουμε,  ελπίζοντας  ότι θα ζωντανέψει το πολιτιστικό πεδίο της Λάρνακας.
Εντοπίζετε κάποια κενά και αδυναμίες στα πολιτιστικά της Λάρνακας;  Ο Δήμος Λάρνακας όπως κάθε μορφή τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει  την Πολιτιστική Επιτροπή η οποία μέσω των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου, οργανώνει τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης, εφαρμόζοντας  την αντίστοιχη πολιτική. Γίνονται αρκετά,  αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα αν ο Δήμος αξιοποιήσει τους καλλιτέχνες και τους λογοτέχνες που δημιουργούν στη  Λάρνακα.  Έχουμε καλή συνεργασία με το Δήμο και ευελπιστούμε να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί.
-Υπάρχει γόνιμο έδαφος στην πόλη σας και ενδιαφέρον για τα γράμματα και τις τέχνες;Στη Λάρνακα, την πόλη του στωικού φιλόσοφου Ζήνωνα, μια ιστορική πόλη με ιστορία 4000 χρόνων, ανέκαθεν υπήρχε το ενδιαφέρον για τα γράμματα και τις τέχνες. Υπάρχουν βέβαια οι βασικές εκδηλώσεις του Δήμου που έχουν καθιερωθεί και δημιουργούν το βασικό πλαίσιο της  πολιτιστικής ζωής στην πόλη όμως χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Οι προοπτικές ανάπτυξης της Λάρνακας είναι απεριόριστες αλλά και οι ανάγκες της σε πολιτιστικά θέματα τεράστιες. Πρέπει να γίνουν περεταίρω  προσπάθειες ώστε η πολιτιστική πολιτική να ασκείται με συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης. Ο πολιτισμός είναι επένδυση και αν δεν το αντιληφθούμε οι εκπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδα.
Όποιος ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην κίνησή μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση politistikifilopol@gmail.com ή να μας ακολουθήσει στο Facebook στη διεύθυνση : Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας – Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού.

Σχετικά νέα

X
Translate »