CoronaVirus

Άφησαν ανοικτό συναγερμό οι επιστήμονες

Δεν κατέληξαν σε καμία εισήγηση και δεν προχώρησαν στην ετοιμασία σχεδίου αποκλιμάκωσης των μέτρων, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη λάβει σχετική εντολή από την Κυβέρνηση, κατά τη μεταξύ τους τηλεσυνάντηση, οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με την πραγματική επιδημιολογική εικόνα στο νησί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ψηλό αριθμό ασθενών που εξακολουθούν να εισάγονται στα νοσοκομεία. 

Αυτή τους τη θέση, αναμένεται ότι θα καταθέσουν και επίσημα ενώπιον των υπουργών Υγείας και Οικονομικών κατά τη συνάντηση, που όπως πληροφορούμαστε θα έχουν μαζί τους στο τέλος της εβδομάδας, εκτός βεβαίως εάν τα αποτελέσματα της σημερινής και αυριανής ημέρας ανατρέψουν, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο, τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη χθεσινή τηλεσυνάντηση συμφώνησαν ομόφωνα στα πιο κάτω σημεία:

Ο επιδημιολογικός δείκτης που θα δώσει το «πράσινο φως» για τις όποιες χαλαρώσεις είναι ο δείκτης που αφορά τα νοσηλευτήρια παρά την όποια βελτίωση παρατηρείται σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και οι αριθμοί των νοσηλευόμενων ασθενών στις ΜΕΘ παραμένουν ψηλοί χωρίς να παρουσιάζουν (μέχρι χθες) καμία διαφοροποίηση. Ως εκ τούτου πρέπει να αναλυθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν και τις επόμενες ημέρες.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών είναι αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν τον Δεκέμβριο και όχι των μέτρων που τώρα βρίσκονται σε ισχύ, αφού το lockdown βρίσκεται σε εφαρμογή για 9 μόνο ημέρες και ως εκ τούτου δεν έχει ακόμα παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών.

Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών θα αρχίσουν να φαίνονται τον Φεβρουάριο, οπόταν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ταχύτητα με την οποία θα γίνεται η άρση των μέτρων.

Το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία είναι κρίσιμο και χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, φαίνεται σχετική βελτίωση στο ποσοστό θετικότητας, δηλαδή στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται κάθε μέρα σε σχέση με τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργούνται.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία και σε ό,τι αφορά την άποψη ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν πρέπει να γίνει «απότομα» αφού υπάρχει ο κίνδυνος για νέα έξαρση κρουσμάτων στη συνέχεια.

Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να δίνεται, από πλευράς κάποιων επιστημόνων, στην περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος ελέγχων με τεστ ταχείας διάγνωσης, κυρίως στους χώρους εργασίας και όπως πληροφορούμαστε κατατέθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αυξηθούν οι συγκεκριμένοι έλεγχοι. Με την άποψη άλλωστε για στοχοποιημένους ελέγχους, φαίνεται να συμφωνούν όλα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και κυρίως των μαθητών της Γ’ Λυκείου φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, κάποιοι εκ των επιστημόνων, φέρονται να εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας διασποράς του ιού, εάν η επιστροφή των μαθητών δεν γίνει στη βάση πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Σε αντίθεση πάντως με τους επιστήμονες αλλά και το υπουργείο Υγείας το οποίο προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, η Κυβέρνηση, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στον σχεδιασμό του πλάνου αποκλιμάκωσης των μέτρων, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, παρά τα σενάρια που ήδη άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών, περιλαμβάνεται άλλη μια συνάντηση μεταξύ των επιστημόνων και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Κρίσιμη πρέπει να θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν οι επιστήμονες με τον υπουργό Οικονομικών αφού πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ο τομέας της Οικονομίας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια. Ο χρόνος διάρκειας εξάλλου του lockdown που βρίσκεται σε ισχύ είχε καθοριστεί, κυρίως με βάση τα περιθώρια αντοχών της οικονομίας του τόπου.

Το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για την ετοιμασία και κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου αποκλιμάκωσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται τόσο οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων όσο και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η χαλάρωση των περιορισμών, έχει ημερομηνία λήξης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη σχετική συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 27 Ιανουαρίου.

Δεν αλλάζει η εικόνα στα νοσοκομεία

Σε σταθερά ψηλά επίπεδα παραμένουν οι αριθμοί των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό και κυρίως των ασθενών που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με την αγωνία να κορυφώνεται καθώς από τον τρόπο που θα διαμορφωθούν τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες, θα διαφανεί και το κατά πόσον το σύστημα υγείας άρχισε όντως να ισορροπεί.

Προβληματισμό, βεβαίως, εξακολουθεί να προκαλεί ο σταθερά αυξημένος αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ, με το φαινόμενο ωστόσο να χαρακτηρίζεται «αναμενόμενο», με βάση τον συνολικό αριθμό νοσηλευομένων.

Χθες στα νοσηλευτήρια βρίσκονταν 194 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 59 σε κρίσιμη κατάσταση. 38 άνθρωποι νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ, με τους 32 εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι. Στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, νοσηλεύονταν 21 ασθενείς.

Στον απολογισμό της ημέρας, χθες ανακοινώθηκε ένας ακόμα θάνατος και 164 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που δεν διαφοροποιεί σημαντικά τα δεδομένα, σε σχέση με τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα αφού για άλλη μια μέρα ο αριθμός των εξετάσεων που διενεργήθηκαν ήταν σχετικά μειωμένος (8.366 εκ των οποίων οι 1.867 με τη μοριακή μέθοδο και 6.499 με τεστ ταχείας διάγνωσης). Μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης εντοπίστηκαν 35 κρούσματα από 243 μοριακές εξετάσεις. Δηλαδή, ένα στα 7 άτομα που δηλώθηκαν ως επαφές κρουσμάτων, είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Σχετικά νέα

X
Translate »