Εκπαίδευση

Α. Μιχαηλίδου: Στόχος η δημιουργία σύγχρονου ανθρωποκεντρικού σχολείου

Απώτερος στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ανθρωποκεντρικού και συμπεριληπτικού σχολείου, στο οποίο θα διαμορφώνονται πολίτες με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου.

Σε χαιρετισμό της στα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου και του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Αγίου Λαζάρου Α΄- Χριστόφορου Χριστοφίδη που τελέστηκαν σήμερα στη Λάρνακα, η Υπουργός ανέφερε ότι «η επίσημη παράδοση μοντέρνων στον σχεδιασμό, λειτουργικών και ασφαλών σχολικών χώρων, δεν μπορεί παρά να προκαλεί σε όλους μας συναισθήματα ικανοποίησης, συγκίνησης και ενθουσιασμού».

Πρόσθεσε ότι «το έργο, με συνολικό κόστος πέραν των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και του εξοπλισμού τους, ως μέσο βελτίωσης της παρεχόμενης στα παιδιά μας εκπαίδευσης».

Όπως είπε η Υπουργός, «με την πλήρη ολοκλήρωση του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου και του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Αγίου Λαζάρου Α΄ – Χριστόφορου Χριστοφίδη, ένα όραμα πολλών χρόνων παίρνει σάρκα και οστά. Ένα όραμα για το μέλλον, γεμάτο ευκαιρίες και δυνατότητες για κάθε παιδί, που θα ζήσει στον χώρο αυτό τα πολύτιμα χρόνια της μαθητικής ζωής του».

Ένα όραμα, συνέχισε, «δικό μας, αλλά και των γονέων, που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε εμάς, ένα όραμα των εκπαιδευτικών μας, που αφιερώνουν, χωρίς φειδώ, χρόνο και κόπο για την αγωγή των μαθητών και των μαθητριών μας».

Απώτερος στόχος του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, είπε η κα. Μιχαηλίδου «είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ανθρωποκεντρικού, συμπεριληπτικού σχολείου, μέσα στο οποίο θα διαμορφώνονται πολίτες με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα, πολίτες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και θα συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας».

Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε η Υπουργός «κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης έχουμε ήδη προωθήσει και υλοποιήσει πολιτικές και δράσεις. Οι δράσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων στην επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, στην αναβάθμιση και επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, στην έναρξη της διαδικασίας για μετάβαση από την Ειδική στην Ενιαία Εκπαίδευση, στη λήψη μέτρων για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση σε θέματα βίας/παραβατικότητας και αλφαβητισμού, στην ενίσχυση των προγραμμάτων Αγωγής Ζωής, στην ενίσχυση των δράσεων ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών μας και στην επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, μια από τις σπουδαιότερες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων».

Η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα και ευχαρίστησε εκ μέρους της Πολιτείας και της ίδιας, «θερμά τους φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίησή του, καθώς και όλους και όλες που εργάστηκαν για τον σκοπό αυτό», μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας και των Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Αγίου Λαζάρου Α΄, για τη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία.

Ευχαριστίες εξέφρασε επίσης στον «Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών και την ομάδα του, για τη συνεχή παρακολούθηση του έργου, μέχρι την πλήρη αποπεράτωσή του», καθώς και τις Διευθύνσεις και το προσωπικό των δύο σχολικών μονάδων «για το αξιόλογο παιδαγωγικό έργο που επιτελούν καθημερινά».

Η Υπουργός κάλεσε όλους να «συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας».

ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »