Οικονομία

Εντείνονται οι διεργασίες για το σχέδιο «Εστία»

Με εντατικούς ρυθμούς γίνονται οι προετοιμασίες στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα είναι ο διαχειριστής του σχεδίου «Εστία», το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και στην προστασία των δανειοληπτών.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για να αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας, αντί ο ΚΟΑΓ, την εφαρμογή του σχεδίου, το Υπουργείο προχωρεί στις απαιτούμενες οργανωτικές αλλαγές, αλλά και στην αναβάθμιση των μηχανογραφικών συστημάτων του.

Ο οικονομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους, δήλωσε στον «Φ» ότι γίνονται οι απαιτούμενες ρυθμίσεις στο υπουργείο έτσι ώστε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2019. Είπε, επίσης, πως το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη την τεχνογνωσία και τις υποδομές, καθώς διαχειρίζεται παρόμοια σχέδια. Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς σε σχέση με τα κριτήρια.

Σημείωσε, επίσης, πως ο φιλόδοξος στόχος του Υπουργείου είναι η υποβολή των αιτήσεων για το Σχέδιο να αρχίσει το Νοέμβριο. Στο σχέδιο «Εστία» θα μπορούν να ενταχθούν 15.000 δανειολήπτες με δάνεια €3,4 δισ. Προβλέπει και απομείωση των δανείων κατά 32%.

Αναλυτικά, η τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει την υποχρέωση να αναδιαρθρώσει τα δάνεια με ένα ποσό το οποίο θα ισούται με το χαμηλότερο μεταξύ του υπολοίπου των δανείων κατά την ημερομηνία αναδιάρθρωσης και της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας σύμφωνα με σχετική εκτίμηση.

Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα μπορούν να μειώσουν τα υπόλοιπα των δανείων κατά μέσο όρο 32%, ενώ η μείωση θα είναι αναλογικά μεγαλύτερη στις περιπτώσεις όπου η αγοραία αξία της υποθήκης της κύριας κατοικίας είναι πιο μικρή από το υπόλοιπο του δανείου.

Επιπλέον το επιτόκιο του δανείου, που θα αναδιαρθρωθεί κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής του, θα κυμαίνεται από 2,5% μέχρι 3,5%.

Επίσης η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου δεν θα ξεπερνά τα 25 χρόνια. Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 των εκάστοτε δόσεων για την αποπληρωμή του δανείου.

Στο σχέδιο «Εστία» μπορούν να ενταχθούν δάνεια τα οποία είναι εξασφαλισμένα με υποθήκη πρώτης κατοικίας και η αγοραία της αξία δεν υπερβαίνει τις €350.000. Δικαιούχοι στο σχέδιο θα είναι οι δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι τις €50.000.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »