Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δρομολαξιά: H ασφαλτόστρωση άργησε 40 χρόνια

Ακούγεται απίστευτο αλλά οι δρόμοι συνοικισμών στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού (που κτίστηκαν 2-3 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή) δεν έχουν ακόμη ασφαλτοστρωθεί, ενώ δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και συστήματα ομβρίων υδάτων.

Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και ο δήμαρχος, Κύπρος Ανδρονίκου, έκανε έκκληση όπως υλοποιηθούν τα έργα, υποδεικνύοντας ότι οι πρόσφυγες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά όσο και μέλη της Επιτροπής υπέδειξαν πως λόγω της γειτνίασης του δήμου με το αεροδρόμιο Λάρνακας οι κάτοικοι, πρόσφυγες και μη, αντιμετωπίζουν τον θόρυβο, ενώ δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη.

Ο δήμαρχος παρατήρησε πως η γη, η οποία είναι παραθαλάσσια, «αξίζει χρυσάφι» αλλά στην πραγματικότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε, αξίζει «αέρα κουπανιστό» αφού δεν επιτρέπεται η ανάπτυξή της.

Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει τη διαχείριση των συνοικισμών στις Τοπικές Αρχές ο δήμαρχος υπέδειξε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει καθότι εκκρεμεί η υλοποίηση υποδομών όπως η ολοκλήρωση δρόμων, πεζοδρομίων, αντιπλημμυρικών έργων κ.ά.

Ο κ. Ανδρονίκου εξέφρασε παράπονα για το γεγονός πως ενώ ο δήμος δαπανά χρήματα για έργα που διευκολύνουν τους πρόσφυγες, καλείται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να καταβάλλει ενοίκιο ακόμη και για το γήπεδο και το Δημαρχείο που είναι κτισμένα σε τουρκοκυπριακή γη.

Στερηθήκαμε ακόμη και οικονομική βοήθεια από τον ΚΟΑ αφού για να εγκριθεί απαιτείται τίτλος ιδιοκτησίας ο οποίος δεν μπορεί να εκδοθεί επειδή βρίσκεται σε τουρκοκυπριακή γη, είπε ο δήμαρχος.

Είπε επίσης ότι δημιουργήθηκε «πράσινο σημείο» το οποίο είναι κλειδωμένο εδώ και τρία χρόνια. Ο δήμος παρέχει υπηρεσίες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ωσάν να είναι ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, πρόσθεσε. Παράλληλα, ζήτησε να καταβάλλεται στον δήμο ετήσιο τέλος για τη λειτουργία των κτηρίων και των χώρων στάθμευσης του αεροδρομίου στα όρια του δήμου. Όπως εξήγησε, οι πιο πάνω χώροι καταλαμβάνουν ποσοστό 32% του εδάφους του δήμου. Δεν νοείται να πληρώνει ένας καταστηματάρχης επαγγελματικό φόρο στον δήμο και μια ολόκληρη επιχείρηση όπως το αεροδρόμιο να μην πληρώνει, συμπλήρωσε.

Τέλος ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες να εξασφαλιστεί βοήθεια από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν επειδή δεν εμπίπτει στα αστικά κέντρα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής υπέδειξε, πάντως, ότι αστικά κέντρα κηρύχθηκαν με πολιτική απόφαση το Παραλίμνι και η Αγία Νάπα. Η απόφαση είναι στα χαρτιά επειδή η Πολεοδομία πρέπει να τα χαρακτηρίσει με κριτήρια και εξέφρασε τη θέση ότι οι δύο δήμοι έχουν ξεγελαστεί.

Εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας η κ. Κατερίνα Αντωνίου ανέφερε ότι κάθε χρόνο θα περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό κονδύλι περίπου €100.000 με σκοπό να υλοποιηθούν έργα υποδομής.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »