Breaking News

Εκπαίδευση

Οδηγίες στα σχολεία για τον κορωνοϊό – Αποφυγή ανταλλαγής μολυβιών, καθαρισμός επιφανειών και αερισμός χώρων

Το γεγονός ότι οι σχολικές μονάδες αποτελούν χώρους μαζικής συγκέντρωσης οδήγησε το υπουργείο Παιδείας στην αποστολή εγκυκλίου σχετικά με την προστασία και τα μέτρα πρόληψης για τον νέο κορωνοϊό. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, το Παιδείας πέραν από τις οδηγίες που δίνει, περιγράφει το νέο ιό καθώς και προβαίνει σε συστάσεις προς το προσωπικό των σχολείων, εκπαιδευτικούς και μαθητές οι οποίοι ενδέχεται να ταξίδεψαν κυρίως στην Κίνα και τις πόλεις στις οποίες χτύπησε η επιδημία του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος που έφτασε στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμιδών αναφέρει για το ενδεχόμενο ταξιδιού τα ακόλουθα:
► Μέλη του προσωπικού ή των μαθητών με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei της Κίνας (πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Wuhan) ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, εντός των προηγουμένων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, μέχρι να παρέλθουν τουλάχιστον 14 μέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους στην Κύπρο Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται και σε περιπτώσεις ταξιδιού εκπαιδευτικών και μαθητών και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.
► Μέλη του προσωπικού ή των μαθητών με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, εντός των προηγουμένων 14 ημερών, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι και να επικοινωνήσουν άμεσα με τη γραμμή 1420 ή με τον προσωπικό τους ιατρό, αναφέροντας το σχετικό ιστορικό. Επιπρόσθετα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα ακόλουθα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται στο σχολικό περιβάλλον προς αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς της ασθένειας:
► Αποφυγή στενής επαφής με οποιοδήποτε άτομο με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
► Οποιοδήποτε άτομο από τη σχολική μονάδα εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα πρέπει να παρα μείνει στο σπίτι και να απέχει από την εργασία ή την παρακολούθηση μαθημάτων.
► Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πριν τη λήψη τροφής και μετά από την επίσκεψη στην τουαλέτα, προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χαρτοπετσέτες μίας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
► Εναλλακτικά, για το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλο με αλκοόλη. Το μπουκάλι με αλκοολούχο διάλυμα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού.
► Αποφυγή επαφής των χεριών μετά μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
► Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
► Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
► Σε βήχα ή σε φτάρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών ή, αν δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
► Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων, κυρίως κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
► Συχνός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (χερούλια, πόμολα, βρύσες, επιφάνειες θρανίων) με κοινά καθοριστικά (νερό και σαπούνι, διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10%) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
► Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών, τα οποία να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους, και στολή εργασίας. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το πλύσιμο χεριών.

Σχετικά νέα

X
Translate »