Γενικά

17χρονος διεκδικεί Γκίνες στον Κύβο του Ρούμπικ (εικ.&βίντεο)

Επινοήθηκε το 1974 και μέχρι σήμερα θεωρείται η διασημότερη σπαζοκεφαλιά και το εμπορικότερο παιχνίδι παγκοσμίως, με τις πωλήσεις του να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Απαιτεί ταχύτητα, φαντασία, λογική, μνήμη και γρήγορα αντανακλαστικά. Οι περισσότεροι από μας θα χρειάζονταν ώρες ολόκληρες για να τον λύσουν, αν στο μεταξύ δεν τον πετούσαν απηυδισμένοι απ’ το παράθυρο, ωστόσο ένας 17χρονος Κύπριος καταφέρνει να τον λύσει… κρεμασμένος ανάποδα. Ο λόγος για τον τελειόφοιτο μαθητή Μιχάλη Ελευθεριάδη, που έχει στο ενεργητικό του 40 εθνικά ρεκόρ και λύνει τον Κύβο του Ρούμπικ… upside down σε χρόνο 13,22 δευτερολέπτων, διεκδικώντας επάξια μια θέση στα Ρεκόρ Γκίνες.

 

Ο Μιχάλης ξεκίνησε να ασχολείται με τη διάσημη σπαζοκεφαλιά πριν από τέσσερα χρόνια, σε ηλικία 13 ετών, όταν απέκτησε τον πρώτο του ερασιτεχνικό κύβο, αγορασμένο από ένα περίπτερο. Του κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που τον έπιασε στα χέρια και παρακολουθώντας βιντεάκια στο YouTube κατάφερε να λύσει και τις έξι πλευρές του μέσα σε δύο ώρες. Βέβαια στην πορεία και με καθημερινή πολύωρη εξάσκηση τον λύνει σε δευτερόλεπτα, σε χρόνο πολύ μικρότερο από όσο χρειάζεται κάποιος να τον ανακατέψει!

Ο Κύβος του Ρούμπικ δεν έχει ηλικία, αφού υπάρχουν αθλητές από 6 έως… 86 ετών! Ο νεαρός Μιχάλης επιμένει ότι δεν πρέπει να είσαι ξύπνιος ή μαθηματική διάνοια για να τον λύσεις και προσπαθεί (μάταια) να μου εξηγήσει τα στάδια και τη διαδικασία με όρους λογικής, αλγόριθμους και συνδυασμούς κινήσεων. Σκέφτομαι πως όλα αυτά είναι… κινέζικα και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι Κινέζοι αθλητές έχουν τόσες πολλές διακρίσεις στο άθλημα.

Ο διάσημος Κύβος του Ρούμπικ περιλαμβάνει διάφορα είδη δοκιμασιών. Το 3×3 είναι η κλασσική εκδοχή του παιχνιδιού και η πιο σημαντική δοκιμασία σε αγώνες. Ο καλύτερος χρόνος που έχει πετύχει ο Μιχάλης είναι τα 6,41 δευτερόλεπτα, αλλά το καταγεγραμμένο του ρεκόρ είναι 9,64 δευτερόλεπτα και το πέτυχε πέρυσι σε αγώνες στην Πάφο. Ο ίδιος λέει ότι νιώθει πιο δυνατός στους μεγάλους κύβους (από 4×4 μέχρι 7×7) και στην πυραμίδα, την οποία πέρυσι σε αγώνες στην Λάρνακα, έλυσε σε χρόνο μικρότερο των 2 δευτερολέπτων (1,99)!

40 παγκύπρια ρεκόρ και μια θέση στα Γκίνες

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κατέχει 40 παγκύπριους καλύτερους χρόνους και έχει λάβει σημαντικότατες διακρίσεις σε αγώνες στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Βρετανία, όπου μάλιστα κατάφερε να συμπεριληφθεί στην πρώτη 20αδα στους μεγάλους κύβους (6×6 και 7×7) ανάμεσα στους 132 καλύτερους αθλητές στον κόσμο. Σε μία μάλιστα από τις δεκάδες διοργανώσεις, στις οποίες έλαβε μέρος, ο Μιχάλης είχε την τιμή να γνωρίσει από κοντά τον εφευρέτη αυτής της σπουδαίας επινόησης, τον καθηγητή, Έρνο Ρούμπικ.

Ο 17χρονος Μιχάλης διεκδικεί τώρα μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες, αφού κατάφερε να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ Κινέζου αθλητή (15,84 δευτερόλεπτα) στη δοκιμασία «Fastest Time to Solve the Rubik Cube Upside Down» (κρεμασμένος ανάποδα) με τον εκπληκτικό χρόνο των 13,22 δευτερολέπτων.

Χωρίς Ομοσπονδία και χωρίς σπόνσορες

Στην Κύπρο δεν υπάρχει επίσημη Ομοσπονδία Cubik αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Στις 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός στην Λευκωσία (στο σχολείο Terra Santa), στον οποίο ο Μιχάλης είναι συνδιοργανωτής. Στο τουρνουά θα λάβουν μέρος αθλητές από 12 χώρες και όποιος επιθυμεί να διαγωνιστεί θα πρέπει να κάνει εγγραφή στο World Cube Association (WCA). Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός για το κοινό.

Το άθλημα δεν αποφέρει οικονομικό όφελος στους αθλητές, οι οποίοι μάλιστα στις πλείστες των περιπτώσεων καλούνται να επωμιστούν, πέραν από το υψηλό κόστος αγοράς των κύβων και το κόστος της διοργάνωσης των αγώνων. Αν και είναι η πιο δημοφιλής σπαζοκεφαλιά, δεν αποτελεί ιδιαίτερα διαδεδομένο σπορ στην Κύπρο γι’ αυτό και υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση εταιρειών πρόθυμων να χρηματοδοτήσουν τέτοιες διοργανώσεις.

Να σημειωθεί ότι για την πραγματοποίηση ενός επίσημου τουρνουά είναι αναγκαία η κάθοδος ενός WCA Delegate από το εξωτερικό, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη του αγώνα και του οποίου τα έξοδα καλούνται να καλύψουν οι αθλητές μας.

Η ιστορία του διασημότερου Κύβου

Ο Κύβος του Ρούμπικ επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής της Ακαδημίας Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης, Έρνο Ρούμπικ, ο οποίος με την εφεύρεσή του ήθελε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φοιτητών του για τη γεωμετρία και την αντίληψη των τρισδιάστατων αντικειμένων.

Πρωτοκυκλοφόρησε ως παιχνίδι το 1977 με το όνομα «Μαγικός Κύβος» στην αγορά της Ουγγαρίας και γρήγορα η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα, όταν δύο χρόνια αργότερα, ένας επιχειρηματίας, ο Τίμπορ Λάτσι, ζήτησε και έλαβε την άδεια να τον εκθέσει στην Έκθεση Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης.

Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι τρισδιάστατο μηχανικό παζλ με πεντάκις εκατομμύρια συνδυασμούς. Σε έναν κλασσικό Κύβο του Ρούμπικ κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννέα αυτοκόλλητα με έξι χρώματα (λευκό, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί). Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ θα πρέπει η κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος.

Ο Κύβος του Ρούμπικ αποτελεί το εμπορικότερο παιχνίδι παζλ παγκοσμίως, ενώ η αρχική 3×3 εκδοχή του κύβου, που αποτελεί και την κορυφαία δοκιμασία, γιόρτασε πέρυσι την 40η επέτειό της. Ανάμεσα στις πολλές δοκιμασίες συγκαταλέγονται η λύση του παζλ με ένα χέρι, με τα πόδια ή με τα μάτια δεμένα.

Σχετικά νέα

X
Translate »