Όμορφα της Πόλης

1,65 εκατομμύρια για τρία μεγάλα πάρκα στη Λάρνακα το 2022

Πηγή: dialogos.com.cy
Ξεκινούν τα έργα για τα πάρκα Σαλίνα, Παττίχειο και Μεσόγειος

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Η χρονιά της κατασκευής των μεγάλων πάρκων είναι για τον Δήμο Λάρνακας το 2022. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέταξε στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του δήμου για το επόμενο έτος συνολικό κονδύλι  1.165.000 ευρώ για τα τρία μεγαλύτερα πάρκα, τα οποία θα μπουν στο στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών. Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό συμπεριλήφθηκε κονδύλι 385.179 ευρώ για την έναρξη εργασιών στο Δημοτικό Παττίχειο Πάρκο, ποσό 800.000 ευρώ για τα έργα στο Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος και κονδύλι 462.778 ευρώ για το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα. Ερωτηθείς σχετικά από τη “Χ”, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας απάντησε ότι το 2022 θα προκηρυχθούν και τα τρία έργα και θα ξεκινήσουν και οι εργασίες μαζί με άλλα σημαντικά έργα που θα πάρουν σάρκα και οστά.

Πρόκειται για τα τρία μεγαλύτερα πάρκα που θα κατασκευαστούν στην πόλη και θα δώσουν άλλη κοινωνική πνοή στην περιοχή Δροσιάς, στην περιοχή της λεωφόρου Πιαλέ Πασά και στο χώρο όπου είναι σήμερα το Παττίχειο Αμφιθέατρο.

Το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα θα κατασκευαστεί στο χώρο των πρώην κατοικιών Επάρχου και Αστυνομικού Διευθυντή στη Δροσιά, στη βάση ενός πολύ εντυπωσιακού σχεδιασμού που εμπνεύστηκε και εκπόνησε η αρχιτέκτονας Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου, η οποία κέρδισε και τον σχετικό διαγωνισμό. Η σύνθεση της πρότασής της περιλαμβάνει λίμνη, αναψυκτήριο, πεζόδρομους, δενδροστοιχίες και παιδότοπο, με δύο κύριες πύλες εισόδου από την οδό Λεωνίδα Κιούππη απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο και από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Οι δύο ιστορικές οικοδομές, φυσικά, παραμένουν. Σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, μετά την κύρια πύλη εισόδου στην οδό Λεωνίδα Κιούππη, θα δημιουργηθεί πλάτωμα εισόδου και ακολούθως ο επισκέπτης θα συναντά τον Κήπο με τις Φοινικιές και τις κερκίδες που θα δημιουργηθούν σε αμφιθεατρικό σχήμα. Ακόμα πιο μπροστά με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά χωροθετείται το Ξέφωτο που θα είναι χώρος εκδηλώσεων.

Το Κεντρικό Πράσινο θα είναι ο κεντρικός πυρήνας πρασίνου του Πάρκου Σαλίνα στο κέντρο των περίπου 14 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όπου χωροθετείται επίσης το αναψυκτήριο, το οποίο θα βρίσκεται ανάμεσα στο Κεντρικό Πράσινο και τη Λίμνη που θα είναι η μεγάλη ατραξιόν του χώρου. Δημιουργείται επίσης δυτικά της Λίμνης η Αλέα, ένας πεζόδρομος ανάμεσα σε δενδροστοιχίες φυλλοβόλων δέντρων που θα βρίσκεται ανάμεσα στη Λίμνη και τις δύο διατηρητέες οικοδομές.

Ξεκινώντας από το πλάτωμα της κεντρικής πύλης εισόδου της οδού Λεωνίδα Κιούππη θα κατασκευαστεί η γέφυρα, η οποία θα φτάνει μέχρι τη νοτιοανατολική όχθη της Λίμνης. Στο νοτιοανατολικό άκρο θα δημιουργηθεί ο παιδότοπος και χώρος άθλησης παιδιών.

Το Παττίχειο Πάρκο είναι επίσης εξαιρετικά μεγαλεπήβολο έργο με την εκτίμηση ότι εάν μπουν στην πράξη τα προσχέδια που παρουσιάστηκαν, θα προκύψει το ομορφότερο πάρκο σε ολόκληρη την Κύπρο. Η προκαταρκτική ιδέα αφορούσε αναβάθμιση του πάρκου γύρω από το ομώνυμο αμφιθέατρο με δημιουργία παιδότοπου, ενίσχυση του πρασίνου, δημιουργία αναψυκτηρίου, βελτίωση των πεζοδρόμων και τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν το σχεδιασμό παρουσίασαν επιπρόσθετες προτάσεις όπως η δημιουργία μεγάλης αερογέφυρας με καφετέρια και παρατηρητήριο, καθώς και η κατασκευή πάρκου για τους λάτρεις του skate boarding.

Το μεγαλύτερο από τα τρία κονδύλια (800.000 ευρώ) αφορά το Πάρκο Καλλιτεχνών Μεσόγειος σε συνδυασμό με την ανάπλαση οδών.

Το έργο αφορά τη δημιουργία Πάρκου Καλλιτεχνών με την ονομασία της θάλασσας που βρέχει την Κύπρο, στην παραλιακή τουρκοκυπριακή συνοικία Σκάλας, το οποίο θα συνδέεται με την οδό Πιαλέ Πασά και θα εφάπτεται του νέου Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης στο χώρο του πρώην τουρκοκυπριακού σινεμά. Η μελέτη αφορά τον ευπρεπισμό τουρκοκυπριακών τεμαχίων, τα οποία έχουν εκμισθωθεί στον Δήμο Λάρνακας για τη δημιουργία ανοικτού πλατειακού χώρου με πλακόστρωση, φύτευση, φωτισμό και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. Στον υπό διαμόρφωση χώρο οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και να χωροθετούν εικαστικά έργα εξωτερικού χώρου και να γίνονται εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στη μελέτη περιλαμβάνεται επίσης και η πλακόστρωση των οδών Ακ Ντενίζ, Σεϋχάν, Μποζ και Νταγ Μποζ Κουρτ.

Σχετικά νέα

X
Translate »