Δελτία Τύπου

Χρίστος Ορφανίδης: Η κατασκευή του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας είναι μείζονος σημασίας για την πόλη μας

Με αφορμή τη κατασκευή του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας εξέφρασε την άποψη του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ της Επαρχίας Λάρνακας κ. Χρίστος Ορφανίδης τη περασμένη Πέμπτη.

Στο άρθρο του ανέφερε τα εξής:

Αφορμή για να αναγκαστώ να γράψω αυτό το άρθρο, είναι τα όσα ακούγονται για την κατασκευή του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας. Διάφοροι, χωρίς καν να γνωρίζουν το τι ακριβώς συμβαίνει αναφέρονται με ανακρίβειες δημιουργώντας έτσι ψεύτικες ελπίδες για σύντομη κατασκευή της τόσο σημαντικής αυτής οδικής αρτηρίας για την πόλη και επαρχία μας. Η κατασκευή του δρόμου είναι μείζονος σημασίας αφού θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στα διάφορα οδικά ατυχήματα που συχνά συναντούμε στον συγκεκριμένο δρόμο και που δυστυχώς χάνονται ζωές συνανθρώπων μας.

Για το εν λόγω θέμα, έχω ζητήσει προσωπικά και επανειλημμένα την εγγραφή του για συζήτηση και εξέταση στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Παράλληλα, με ερώτημα μου προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τον Ιανουάριο του 2017, ζήτησα να ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή της Γ’ Φάσης του Δρόμου Δεκέλειας – Λάρνακας.
  2. Για ποιους λόγους δεν έχουν αρχίσει τα κατασκευαστικά έργα της Γ’ Φάσης του Δρόμου Δεκέλειας – Λάρνακας.
  3. Πότε αναμένεται να αρχίσουν και πότε να ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά έργα της Γ’ Φάσης του Δρόμου Δεκέλειας – Λάρνακας.
  4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή της Δ’ Φάσης του Δρόμου Δεκέλειας – Λάρνακας.
  5. Για ποιους λόγους δεν έχουν αρχίσει τα κατασκευαστικά έργα της Δ’ Φάσης του Δρόμου Δεκέλειας – Λάρνακας.
  6. Πότε αναμένεται να αρχίσουν και πότε να ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά έργα της Δ’ Φάσης του Δρόμου Δεκέλειας – Λάρνακας.

Ο κ. Υπουργός στην απάντηση του τον περασμένο Μάρτιο, ξεκαθάρισε πως για την Φάση Γ΄ είχε ετοιμαστεί νέο ρυθμιστικό σχέδιο που προνοεί την κατασκευή δρόμου με 4 λωρίδες, αντί για 2 όπως προνοούσε το αρχικό σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια παγοποιήθηκε. Ακολούθως, το Τμήμα Πολεοδομίας ζήτησε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων τον Μάρτιο του 2015 να προχωρήσει στην ανάθεση μελέτης για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων σε ιδιώτες μελετητές. Το έργο εξαιρέθηκε από τη διαδικασία προεπιλογής σύμφωνα με τον Νόμο περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, για τα έργα του Δημοσίου και το Τμήμα προχώρησε στη ζήτηση προσφορών για ανάθεση μελέτης τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι προσφορές κατακυρώθηκαν έναντι ποσού συμβολαίου €34,400 + Φ.Π.Α. και τα συμβόλαια υπογράφτηκαν τον Δεκέμβριο του 2016. Ο Υπουργός τόνισε ότι η διάρκεια της μελέτης θα είναι γύρω στα 2 χρόνια, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2018 και ότι οι απαλλοτριώσεις που έγιναν παλαιότερα, ανακλήθηκαν και η διαδικασία θα επαναληφθεί.

Συνοψίζοντας, το έργο για τη Φάση Γ’ που αφορά από τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας μέχρι τον κόμβο προς την Πύλα, είναι αδύνατον να ξεκινήσει πριν το 2019. Ως εκ τούτου, η διαδικασία των απαλλοτριώσεων θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του 2019 και άγνωστη η ημερομηνία ολοκλήρωσης της.

Αναφορικά με την Φάση Δ΄, ο κ. Δημητριάδης ενημέρωσε ότι το ρυθμιστικό σχέδιο από το Τμήμα Πολεοδομίας έχει ετοιμαστεί και σταλεί το Νοέμβριο του 2011 προς το Τμήμα Δημόσιων Έργων για να προωθηθεί η διαδικασία ανάθεσης κατασκευαστικών έργων. Να σημειωθεί ότι έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από φορείς της Λάρνακας για την υιοθέτηση δρόμου 4 λωρίδων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η προώθηση των μελετών, μέχρις ότου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από το Τμήμα Πολεοδομίας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου.

Είναι λυπηρό να συναντούμε τέτοια καθυστέρηση σε ένα τόσο σημαντικό έργο για την Λάρνακα μας, όμως είναι ακόμη πιο λυπηρό να υπάρχουν άτομα που κοροϊδεύουν τους πολίτες. Η απάντηση του Υπουργού είναι ξεκάθαρη.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »