ΠΡΟΣΩΠΑ

Φώτος Καλλίας: Ο δικός μας τεννίστας

Συνεχίζουμε σήμερα τη στήλη μας ”πρόσωπα της πόλης” και φιλοξενούμε έναν μεγάλο αθλητή ο οποίος πρόσφερε και συνεχίζει να πρσφέρει τα μέγιστα στο άθλημα του ΤΕΝΙΣ.Χρειάζονται συστάσεις για αυτόν τον αθλητή; Το όνομα του συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του ΤΕΝΙΣ, και την πόλη που τον γέννησε, τη Λάρνακα. Κι όμως, υπάρχουν πράγματα στο βιογραφικό του, τα οποία δε τα ξέρουμε…

Ο Φώτος ξεκίνησε το τένις σε ηλικία 7 χρονών. Στα 12 του χρόνια ήταν ήδη πρωταθλητής Κύπρου στις ηλικίες κάτω των 12 και κάτω των 14.

Ήταν ο πρώτος Κύπριος τενίστας που κατάφερε να πάρει χορηγία από την Διεθνή Ομοσπονδία Τένις (ITF). Στα 15 του, έκανε το ντεπούτο του ως μέλος της ομάδας του Davis Cup.
Σε ηλικία 16 ετών, ήταν ήδη πρωταθλητής Κύπρου στην κατηγορία ανδρών και αποφάσισε μετακομίσει στο Βέλγιο για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Εκεί, κέρδισε τον πρώτο του επαγγελματικό πόντο ATP. Στα 17 του χρόνια τερμάτισε στο νούμερο 103 στην παγκόσμια κατάταξη κάτω των 18 ετών.

Ως επαγγελματίας, κέρδισε τα πρώτα του Futures σε ηλικία 21 χρόνων. Συνέχισε να παίζει σε επίπεδο ATP Challengers και 250 Tour Events. Στη μακρόχρονη καριέρα του είχε επιτυχίες εναντίον παιχτών που είναι στους top 100 ATP, όπως ο Lukas Lacko (53 ATP), Albert Ramos (38 ATP), Martin Klizan (48 ATP) και Pablo Andujar (33 ATP).

Στη 12χρονη επαγγελματική του πορεία, έζησε και προπονήθηκε στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ισπανία σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις με άλλους επαγγελματίες τενίστες, όπου έφτασε στο 455 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Φώτος μαζί με το Μάρκο Παγδατή είναι οι μοναδικοί Κύπριοι επαγγελματίες που έπαιξαν σε επίπεδο ATP challenger & tour events μέχρι σήμερα. Mαζί, κατάφεραν να φέρουν την κυπριακή ομάδα Davis Cup από την 4η κατηγορία στην τιμητική 2η κατηγορία.

Τα τελευταία 4 χρόνια χτίζει την προπονητική του καριέρα και έχει αναδείξει τους πρωταθλητές Κύπρου: Φώτο Φωτιάδη, Χρίστο Χατζηγεωργίου, Ελίζα Ομήρου, Πάρη Θεοφάνους και τον επαγγελματία διεθνή τενίστα Laurent Recouderc.

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, ο Φώτος επιστρέφει στο LARNACA TENNIS CLUB και αναλαμβάνει την ανανέωσή του και την ανάδειξη των ταλέντων της πόλης μας!

 

Σχετικά νέα

X
Translate »