Breaking News

Coffee

Το θρυλικό Ambiance αλλάζει και μένει στην ιστορία

Μετά από 49 χρόνια το θρυλικό καφέ αλλάζει όψη με τους ιδιοκτήτες του να μην αποκαλύπτουν τι θα γίνει. Με μια σελίδα που κυκλοφορεί στο facebook με την ονομασία Coming Soon γίνεται η γνωστοποίηση της αλλαγής που έρχεται στο καφέ που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

Μόλις είμαστε σε θέση θα ανακοινωσούμε περισσότερες πληροφορίες.

Ακολουθεί πιο κάτω άρθρο από τη σελίδα larnacainhistory.wordpress.com για το διαχρονικό καφέ της λεωφόρου Μακαρίου.

Cafe Ambiance, το στέκι της νεολαίας

Στη δεκαετία του 60, κυρίως μετά το 1965, τα στέκια ψυχαγωγίας της νεολαίας και των φοιτητών που έρχονταν για διακοπές, ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αναφέρουμε τα πιο πολυσύχναστα cafe, όπως το Corner, το Ambiance [άρχισε να λειτουργεί το 1967], τη Fiesta, τη μοναδική δισκοθήκη της πόλης την περίφημη «Σπηλιά», καθώς και τα ζαχαροπλαστεία Alasia και Ηλιούπολης. Εδώ λοιπόν οι νέοι, αγόρια και κορίτσια περνούσαν τις ώρες τους, δίνονταν ζωή στην ήσυχη πόλη της Λάρνακας, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια με την κάθοδο των φοιτητών.

Η φωτογραφία που απαθανάτισε την παρέα στο πεζοδρόμιο του Ambiance, τραβήχτηκε το 1969. Από αριστερά είναι ο Άντρος Αντωνιάδης γιατρός σήμερα στη Λάρνακα, ο Νώντας Μεταξάς διευθυντής  του Χρηματιστηρίου, ο Μύρων Νικολάτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Αλέξανδρος Ζήνωνος τέως Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιαννάκης Πέτσας πολιτικός μηχανικός στη Λευκωσία, ο Ανδρέας Χατζηαναστασίου συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, όλοι από τη Λάρνακα και ο Ναθαναήλ Ναθαναήλ από την Ορόκλινη.

Ενδιαφέρον στοιχείο της φωτογραφίας είναι το τοιχοκολλημένο προεκλογικό πολιτικό σύνθημα, ΕΝΙΑΙΟΝ ΚΟΜΜΑ: ΣΚΕΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ. To 1969 ιδρύθηκε το ΕΝΙΑΙΟΝ κόμμα από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Γλαύκο Κληρίδη με συναρχηγό τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη μετά από παρότρυνση του Προέδρου Μακαρίου, ως αντίβαρο του ΑΚΕΛ. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκαν τρία ακόμα κόμματα που θα διεκδικούσαν βουλευτικές έδρες στις εκλογές του 1970: η ΕΔΕΚ, το Προοδευτικό Κόμμα και η Προοδευτική Παράταξη.

Όταν στις 5.2.1969 ο Κληρίδης ανακοίνωνε την ίδρυση του ΕΝΙΑΙΟΥ, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος χαιρέτισε την ενέργεια: Χαιρετίζομεν την αναληφθείσαν πρωτοβουλίαν διά την οργάνωσιν πολιτικού κόμματος της εθνικόφρονος παρατάξεως. Αναφέρουμε για την ιστορία ότι στις εκλογές που έγιναν στις 5.7.1970, το ΕΝΙΑΙΟ εξασφάλισε 15 από τις 35 έδρες της Βουλής. Άλλες εποχές, άλλα ήθη.

Επιστρέφοντας στην παρέα μας, μπορούμε να υποθέσουμε πως η ομήγυρις των φίλων της φωτογραφίας απολαμβάνοντας τα ποτά τους, συζητούν ανάμεσα στ’ άλλα και τις πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις της εποχής, που συνέβαιναν το καλοκαίρι εκείνο του 1969.

Σχετικά νέα

X
Translate »