Κοινωνία

Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας: Η Αρχαιότερη Οργάνωση στην Κύπρο µε πολύπλευρη προσφορά ενάντια στις εξαρτήσεις

Γράφει η ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΩΑΝΝΙ∆ΟΥ

«Τα ναρκωτικά είναι καλά για να ξεφεύγεις από την πραγµατικότητα, ενώ η πραγµατικότητα είναι τόσο πλούσια ώστε δεν πρέπει να ξεφεύγεις από αυτήν»

Τσάρλι Τσάπλιν Βρετανός Ηθοποιός

Κλείνοντας φέτος είκοσι επτά χρόνια ζωής ο Σύνδεσµος Καταπολέµησης Ναρκωτικών Λάρνακας διαπιστώνει κανείς ότι έχει διανύσει µία αξιόλογη πορεία στον αγώνα κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών. Πρόκειται για µια εθελοντική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στην πόλη και την επαρχία Λάρνακας από το 1990.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι είναι η αρχαιότερη οργάνωση στην  Κύπρο που ασχολείται µε το τοµέα της πρόληψης των εξαρτήσεων και αριθµεί πέραν των 227 εθελοντών.

Για την δράση του Συνδέσµου Καταπολέµησης Ναρκωτικών Λάρνακας, είχαµε την ευκαιρία να συνοµιλήσουµε µε τον Πρόεδρο του κ. Μάκη Γεωργίου, ένα άνθρωπο που προσέφερε  πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Τον θυµάµαι πάντα να δίνει τον καλύτερο του εαυτό µε την ίδια αφοσίωση και αγάπη σε αυτό που διάλεξε να υπηρετήσει.

Ρωτάµε τον συνοµιλητή µας να µας µιλήσει για την δράση του Συνδέσµου

«Ο Σύνδεσµος εφαρµόζει την γενική πολιτική του κράτους στον αγώνα της πρόληψης χρήσης ουσιών εξάρτησης. Τα προγράµµατα του έχουν στόχο τη φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόµου, την προαγωγή τη  υγείας και την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων».

Με αυτό τον τρόπο υπογραµµίζει ο κ Γεωργίου, διασφαλίζεται το ευ ζην δηλαδή η ανάπτυξη ευαισθησίας, φαντασίας, θετικών στάσεων ζωής, δεξιοτήτων, αντίστασης στις πιέσεις για παραβατικές-αντικοινωνικές- εξαρτητικές συµπεριφορές.

Προγράµµατα

Τα προγράµµατα πρόληψης του Συνδέσµου είναι πολυδιάστατα και σκοπεύουν στην έγκαιρη, έγκυρη και κυρίως επιστηµονική τεκµηριωµένη πληροφόρηση για θέµατα εξαρτήσεων. Επίσης στοχεύουν στην ενδυνάµωση του ατόµου και στην ενίσχυση της ποιότητας και στην πολύπλευρη στήριξη του περιβάλλοντος της νεολαίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων οµάδων.

Πιο συγκεκριµένα τα προγράµµατα  απευθύνονται:

σε έφηβους και νέους

σε γονείς

σε εκπαιδευτικούς

στην τοπική κοινότητα

σε εθελοντές που θα υποστηρίξουν το έργο της πρόληψης

σε οµάδες «υψηλού κινδύνου», µε στόχο τον περιορισµό παραβατικών συµπεριφορών και των συνεπειών τους.

Το 1992 σε συνεργασία µε το Σύνδεσµο ψυχική Υγεία για όλους ιδρύθηκε η Ανοιχτή Θεραπευτική Οµάδα Εξαρτηµένων Ατόµων  « Η ΤΟΛΜΗ»  η οποία από το 1997 είναι ανεξάρτητη πλέον οργάνωση.

Επιπλέον, το 1994 σε συνεργασία µε άλλους φορείς, µε επικεφαλής τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσοστοµο, ιδρύθηκε το Κ.Ε.Ν.Θ.Ε.Α , ως Οµοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων που ασχολείται µε το πρόβληµα των ναρκωτικών.

ΦΑΡΟΣ

Από το 2006 ο Σύνδεσµος λειτουργεί το πρώτο στην Κύπρο Κέντρο ∆ηµιουργικής Απασχόλησης και ∆ιαµόρφωσης Στάσεων Ζωής «ΦΑΡΟΣ»

Ο ΦΑΡΟΣ παρέχει ευκαιρίες στους πολίτες και κυρίως σε νέους να αναδείξουν τις δεξιότητες τους και να αποκτήσουν νέες.

Ο Σύνδεσµος στοχεύει στην προσέλκυση περισσοτέρων εθελοντών µε σκοπό  την ενηµέρωση, ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση, εκπαίδευση και αξιοποίηση τους, ως στελέχη πρόληψης καθώς και στην ανάπτυξη προληπτικών προγραµµάτων δηµιουργικής απασχόλησης και διαµόρφωσης στάσεων ζωής.

Για το σκοπό αυτό διανέµει ενηµερωτικό υλικό προς το κοινό για θέµατα εξαρτήσεων. ∆ιοργανώνει βιωµατικά εργαστήρια, διαφωτιστικές και ενηµερωτικές διαλέξεις και σεµινάρια από διακεκριµένους επιστήµονες από την Κύπρο και το εξωτερικό., που απευθύνονται στους νέους, γονείς εκπαιδευτικούς, και Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ∆ιοργανώνει Αθλητικές Πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία µε διάφορους φορείς.

∆ράσεις πρόληψης µέσω της τέχνης και του Πολιτισµού

Ο κ. Μάκης Γεωργίου, έκανε τέλος, αναφορά και σε ένα άλλο σηµαντικό τοµέα δράσης.

«Στα πλαίσια προσαρµογής των δράσεων µας στις σύγχρονες µεθόδους πρόληψης, αξιοποιώντας την µουσική δηµιουργήσαµε γκρουπ κρουστών οργάνων το οποίο µέσω του ρυθµού, καλεί τους πολίτες, παιδιά και έφηβους σε µία συναισθηµατική έκφραση απαλλαγµένη από τη  λογοκρισία της λογικής».

Πιστεύουµε σηµείωσε, ότι οι δράσεις αυτές αποφέρουν άµεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη στον τιτάνιο αγώνα πρόληψης των εξαρτήσεων που διεξάγουµε.

Σχετικά νέα

X
Translate »