Όμορφα της Πόλης

Στη Λάρνακα το ιστορικό πλοίο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Palinuro

Το Ιταλικό Ναυτικό επέλεξε τη Λάρνακα ως ένα από τα λιμάνια στα οποία θα αγκυροβολήσει το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο πλοίο Palinuro στο πλαίσιο του 53ου εκπαιδευτικού ταξιδιού ναυτικών δοκίμων της Ιταλικής Σχολής Υπαξιωματικών του Τάραντο (Taranto).

Σε δελτίο Τύπου της Ιταλικής Πρεσβείας αναφέρεται ότι από τις 28 Αυγούστου έως την 1η Σεπτέμβρη, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά πλοία, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1934 και χρησιμοποιείται από το 1955 ως εκπαιδευτικό πλοίο από εκατοντάδες Ιταλούς δόκιμους που ξεκινούν την καριέρα τους από το κατάστρωμα, μαθαίνοντας τη ναυτιλιακή τέχνη και αναπτύσσοντας ένα δυνατό ομαδικό πνεύμα και το ήθος, που χαρακτηρίζει το Ιταλικό Ναυτικό.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης των δοκίμων και συμπληρώνει την ακαδημαϊκή μόρφωση που δέχονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι δόκιμοι εκτίθενται για πρώτη φορά σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία του ναυτικού κόσμου με σκοπό να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους και να εξοικειωθούν με το θαλασσινό περιβάλλον.

Το πλοίο Palinuro έχει διατηρηθεί άψογα σύμφωνα με το αρχικό του μεγαλείο και αποτελεί μέρος του ελιτίστικου συλλόγου πλοίων vintage. Κατά τη διάρκεια των πολλών δεκαετιών ζωής του, έχει ταξιδέψει περισσότερα από 300.000 ναυτικά μίλια περνώντας από τα περισσότερα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου και της Βόρειας Ευρώπης. Το τελευταίο κεφάλαιο της πλούσιας ιστορίας του είναι η συνάντηση που πρόσφατα φιλοξένησε μεταξύ του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζεντιλόνι, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου είναι εξίσου εντυπωσιακά: Τρεις ιστοί άνω των 35 μέτρων, 1.000 τετραγωνικά μέτρα έκταση, και 15 πανιά διαφόρων τύπων που καλύπτουν τρία καταστρώματα.

Η παρουσία του Palinuro στο νησί μαρτυρεί τις στενές σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου στον τομέα της Άμυνας, σε συνέχεια και της επίσημης επίσκεψης της Ιταλίδας Υπουργού Άμυνας Roberta Pinotti στις 31 Ιουλίου. Η επίσκεψη του πλοίου θα δώσει την ευκαιρία για συζητήσεις μιας πιθανής συνεργασίας μεταξύ του ιταλικού και του κυπριακού ναυτικού.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι καλεσμένοι να επισκεφθούν το πλοίο στο λιμάνι της Λάρνακας στο εξής ωράριο:
– 29 Αυγούστου: από τις 10.00 έως τις 12.00 και από τις 16.00 έως τις 17.30
– 30 Αυγούστου: από τις 10.00 έως τις 12.00 και από τις 16.00 έως τις 19.00
– 31 Aυγούστου: από τις 10.00 έως τις 12.00 και από τις 16.00 έως τις 19.00

Το πλοίο Palinuro που αγκυροβόλησε στα λιμάνια της Βαλέτας και του Πειραιά στις αρχές του Αυγούστου, θα αφήσει την Κύπρο την 1η Σεπτέμβρη, με προορισμό τη Ρόδο, προτού γυρίσει στην Ιταλία στο Portoferraio, στο νησί Elba.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »