ΠΡΟΣΩΠΑ

Στάλα Κιούπη: Η εμπειρία της προσφοράς είναι μοναδική και αδιαφιλονίκητη

Γράφει η Παναγιώτα Σύζινου

ΣΤΑΛΑ ΚΙΟΥΠΗ

«Όταν διαθέτεις µυαλό µπορείς να απλώσεις τη ψυχή σου χωρίς φόβο και αναστολές. ∆ιότι, θα την αφήσεις να πετάξει οριοθετηµένα για να µην βλάψεις, αλλά να ωφελήσεις!»

Λόγια φιλοσοφηµένα βγαλµένα από µια αξιόλογη προσωπικότητα της πόλης της Λάρνακας, που η πορεία της δεικνύει πως και µυαλό και ψυχή διαθέτει και όχι µόνο!

Η γιατρός Στάλα Κιούπη αναµφίβολα είναι ξεχωριστή, γιατί περι αυτής πρόκειται, για την ανιδιοτελή προσφορά της,το δυναµισµό,τη σεµνότητα και την υπευθυνότητα που τη χαρακτηρίζουν κατά την πλούσια δράση της σε Συνδέσµους και Οργανώσεις. Κουβαλά µια αρχοντιά,µια ευγένεια που ο καθένας διαπιστώνει αρκεί µόνο να έρθει σε επικοινωνία µαζί της!

Μεγάλωσε µε αρχές και ιδανικά σε ένα ήρεµο και χαρούµενο οικογενειακό περιβάλλον που εκτός από τους γονείς ,πρωταγωνιστούσε και ένας φύλακας άγγελος που δεν ήταν άλλος από τη γιαγιά της!Στη διαµόρφωση του τρόπου σκέψης της, σηµαντική υπήρξε και µια δασκάλα της από το ∆ηµοτικό…Μου χάραξε, µου είπε χαρακτηριστικά,το δρόµο της προσφοράς και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η Στάλα Κιούπη πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών κατέχει µεταπτυχιακό δίπλωµα γενικής ιατρικής από το Πανεπιστήµιο Surrey του Ηνωµένου Βασιλείου.Κατέχει ∆ίπλωµα Ανακουφιστικής Ιατρικής από το Πανεπιστήµιο Cardiff της Ουαλλίας και Master στη ∆ιοίκηση του ∆ηµόσιου Τοµέα (MPSM) από το Cyprus International Institute of Management (CIIM)

Επάγγελµα: Ιατρικός Λειτουργός 1ης Τάξης στη ∆ιοίκηση του Υπουργείου Υγείας

Ιδρυτικό µέλος και Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ από την ίδρυση του, το 1986.

Πρόεδρος της Επιτροπής Λάρνακας του ΠΑΣΥΚΑΦ 1987

Μέλος σε διάφορες Φιλανθρωπικές Οργανώσεις. ∆ιετέλεσε Πρόεδρος του Οµίλου Inner Wheel Λάρνακας 1989-1990

Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος ΓΟ∆ΗΚ Επαρχίας Λάρνακας από 2016 – σήµερα

Έχει µία κόρη τη Μισιέλ Γ. Θεοδούλου και ένα εγγονό.

Ανθρώπινη και προσγειωµένη ,στη συνέντευξη που µας παραχώρησε µιλά για πολλά και ενδιαφέροντα.

Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Γεννήθηκα στο πρώην Βελγικό Κονγκό (ΖΑΙΡ) όπου παρέµεινα µέχρι την ηλικία των 6 ετών. Στη συνέχεια ήρθα στη Λάρνακα µαζί µε την αδελφή µου και µας µεγάλωσε η γιαγιά µας. Στη µνήµη µου από την Αφρική είναι αποτυπωµένες οι καταπράσινες εκτάσεις γης και ο κήπος του σπιτιού µας γεµάτος ροζ και λευκές  τριανταφυλλιές. Χρόνια ανέµελα και χαρούµενα. Η γιαγιά µου στην Κύπρο ήταν ο φύλακας Άγγελος µου!.

 

 

Τι θυµάστε έντονα από τους γονείς σας;

Ο πατέρας µου Μιχαλάκης, ένας πληθωρικός άνθρωπος, πανύψηλος µε καρδιά γεµάτη από καλοσύνη και συµπόνοια. Η µητέρα µου Νέδη αυστηρή µεν αλλά µου χάραξε την πορεία της έννοιας της πραγµατικής αξίας και µου έδωσε τις αρχές της καλής συµπεριφοράς.

 

 

Εκτός από το οικογενειακό σας περιβάλλον, ποια πρόσωπα  επηρέασαν τον τρόπο σκέψης σας ;

Η κα Ελένη, η δασκάλα µου στο ∆ηµοτικό  µου χάραξε το δρόµο της προσφοράς και της αποδοχής στη διαφορετικότητα. Με βοήθησε να αντιληφθώ ότι ο καθένας µας ανεξάρτητα θέσης ή άποψης αξίζει το σεβασµό.

 

 

Ποιος ήταν ο πρώτος σας ήρωας;

Με πήρες πολλά χρόνια πριν. Όταν κρυβόµουνα κάτω από τα σεντόνια και διάβαζα µε µανία  από τη σειρά του εβδοµαδιαίου περιοδικού, ο Μικρός Ήρωας, τα κατορθώµατα του ‘’Σπίθα ‘’ και των συντρόφων του Γιώργου Θαλάσση και της Κατερίνας κατά τη διάρκεια της γερµανικής κατοχής.

 

 

Πιστεύετε στη φιλία; ∆ιατηρείτε τους παιδικούς σας φίλους;

Φιλία είναι το σηµείο αναφοράς µου, η πυξίδα µου µέχρι σήµερα. Χαίροµαι που µπορώ να έχω στη ζωή µου τους ανεκτίµητους για µένα παιδικούς µου φίλους. Αισθάνοµαι ότι ζω και αναπνέω από την αρχή κάθε φορά που συναντιόµαστε.

 

 

Είστε πρόεδρος του Συνδέσµου Καρκινοπαθών και Φίλων Λάρνακας και αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσµου Καρκινοπαθών. Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να ασχοληθείτε µε το συγκεκριµένο Σύνδεσµο;

Η ασθένεια του καρκίνου είχε επισκεφθεί την οικογένεια µου αφότου ήµουνα παιδί. Οι εµπειρίες που έζησα µε το θάνατο αγαπηµένων µου ανθρώπων µε συγκλόνισαν αλλά την ίδια ώρα µου έδωσαν τη δύναµη να προχωρήσω µέσα από δύσκολα µονοπάτια. Ο Παγκύπριος Σύνδεσµος Καρκινοπαθών και Φίλων ήταν το µέσο, µέσα από το οποίο, µπόρεσα να βελτιωθώ αρχικά προσωπικά και να γίνω καλύτερη και στη συνέχεια να προσφέρω, όσο µπορούσα, σε ασθενείς είτε σε άλλα άτοµα που ζούσαν ακριβώς τις ίδιες µε µένα εµπειρίες.

 

 

Ποιο το όραµα και η αποστολή του Συνδέσµου;

Το όραµα µας είναι να ζήσουµε σε µια κοινωνία απαλλαγµένη από την ασθένεια του καρκίνου.

Αποστολή µας είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόµων µε καρκίνο και των οικογενειών τους σε όλα τα στάδια της ασθένειας τους.

 

 

Ποιοι οι σκοποί και οι στόχοι του Συνδέσµου;

Να είµαστε δίπλα στον ασθενή και την οικογένεια του παρέχοντας τους παγκύπρια δωρεάν Υπηρεσίες και Προγράµµατα κατ’ οίκον Ανακουφιστικής Φροντίδας, µέσω µιας εξειδικευµένης οµάδας επαγγελµατιών όπως γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς.

Να παρέχουµε ποιοτικές Υπηρεσίες και Προγράµµατα για κάλυψη των αναγκών των ασθενών από τη στιγµή της διάγνωσης µέχρι και την αποκατάσταση και την επαναφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Να µειώσουµε τα περιστατικά του καρκίνου στην Κύπρο προσφέροντας στο κοινό προγράµµατα διαφώτισης για πρόληψη του καρκίνου.

Να διεκδικούµε τα δικαιώµατα των ασθενών και την επίλυση των προβληµάτων τους.

 

 

Ποια η φιλοσοφία σας; Ο κόσµος ανταποκρίνεται στο κάλεσµα σας λαµβάνει το µήνυµα σας ;

Η αγάπη για τον άνθρωπο και η αγάπη για τη ζωή, συνθέτουν τη φιλοσοφία πάνω στην οποία οικοδοµήθηκε ο ΠΑΣΥΚΑΦ. Οραµατιζόµαστε µια κοινωνία χωρίς καρκίνο και αυτό µας γεµίζει µε αποφασιστικότητα και πάθος να ζούµε το κάθε λεπτό της ζωής µας νικητές…. Νικητές στη ζωή!

Η ανταπόκριση του κόσµου σε κάθε κάλεσµα µας είναι µοναδική και συγκινητική.  Η συµπαράσταση τους  µας δίνει δύναµη να συνεχίσουµε το  έργο  µας. Αισθανόµαστε  ευγνώµονες που βρίσκονται πάντοτε δίπλα µας και τους ευχαριστούµε θερµά!

 

 

Ως Σύνδεσµος διοργανώνετε κάποιες  εκδηλώσεις για διαφώτιση του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου;

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ  δίνει µεγάλη σηµασία στα Προγράµµατα και τις Εκστρατείες ∆ιαφώτισης που αφορούν την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση διαφόρων µορφών καρκίνου. Από την άλλη επιδιώκει την αλλαγή της νοοτροπίας του κοινού µε την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής.

*ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ*  (Ιπποκράτης). Μέσα στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας οργανώνουµε δωρεάν διαλέξεις σε Οργανισµούς, Στρατόπεδα, Σχολεία, Εκπαιδευτικά Κέντρα, ∆ήµους και Κοινότητες και σε Οργανωµένα Σύνολα. Επίσης, στηρίζουµε διαχρονικά το Υπουργείο Υγείας στην εφαρµογή πληθυσµιακών προγραµµάτων σχετικά µε τον καρκίνο και συνεργαζόµαστε µε το Υπουργείο Παιδείας και Άµυνας για ενέργειες και υιοθέτηση πολιτικών σε θέµατα πρόληψης.

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος των εθελοντών ;

Ο Σύνδεσµος έχει µια άρρηκτα συνδεδεµένη σχέση µε τους εθελοντές του. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ ‘‘γεννήθηκε’’ κυριολεκτικά από εθελοντές το 1986. Έκτοτε, η παρουσία και η άµεση εµπλοκή των εθελοντών σε όλους τους τοµείς προσφοράς του ΠΑΣΥΚΑΦ είναι δεδοµένη. Κατά διαστήµατα προσφέρονται από το Σύνδεσµο εκπαιδευτικά προγράµµατα για εθελοντές στήριξης, οι οποίοι αναλαµβάνουν, µετά την ολοκλήρωση του προγράµµατος είτε τη µεταφορά των ασθενών στα ογκολογικά κέντρα ή όπου αλλού έχουν ανάγκη είτε να προσφέρουν συµπαράσταση και παρέα στους ασθενείς. Υπάρχουν και οι εθελοντές οι οποίοι στελεχώνουν τις κοινωνικές δραστηριότητες µας και τη διεξαγωγή εράνου κατά τη διάρκεια της οικονοµικής εκστρατείας.

Οι εθελοντές αποτελούν για εµάς την κινητήριο δύναµη µας και το  κλειδί για την επίτευξη των στόχων µας.

 

Ποιο ή ποια περιστατικά σας έχουν πραγµατικά συγκλονίσει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείστε µε καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους;

Κάθε ασθενής και κάθε οικογένεια χάραξαν τη ψυχή και το συναίσθηµα µου. Όλοι όµως είχαν ένα κοινό στοιχείο. Τη συµφιλίωση µε το αδιαπραγµάτευτο και την ειρήνη µε τον περίγυρο. Από τον καθένα, την καθεµία απόκτησα τα πολύτιµα δώρα της άδολης αγάπης, της εµπιστοσύνης, της ασφάλειας. Εµπειρία για µένα µοναδική και αδιαφιλονίκητη. Τους ευχαριστώ!!!

 

 

Ποια είναι η καταξίωση για ένα άτοµο που ασχολείται µε τον ασθενή συνάνθρωπο του;

Η κατάρριψη της προσποίησης, η καλλιέργεια του χαρακτήρα προς το καλύτερο, η αποδοχή και η αγάπη στοιχειοθετούν την καταξίωση του ατόµου. Έγινα πιστεύω καλύτερος άνθρωπος! Είµαι αληθινή, ο εαυτός µου!

 

 

Πιστεύετε ότι τα µεγάλα έργα είναι αποτέλεσµα µυαλού ή ψυχής;

Όταν διαθέτεις µυαλό µπορείς να απλώσεις τη ψυχή σου χωρίς φόβο και αναστολές. ∆ιότι θα την αφήσεις να πετάξει οριοθετηµένα για να µην βλάψεις αλλά να ωφελήσεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο free press περιοδικό της πόλης μας L.A VOICE, τεύχος 59 το οποίο κάτω μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

 

 

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »