Οικονομία

Σε χρονιά ρεκόρ αφίξεων τουριστών εξελίσσεται το 2017 για την Λάρνακα

Στην καλύτερη σεζόν για τις αφίξεις τουριστών εξελίσσεται το 2017 για τη πόλη και επαρχία Λάρνακας, σε σύγκριση με τις τελευταίες δεκαετίες το 2016, μετά την επιτυχία του 2016, όταν η επαρχία της Λάρνακας απορρόφησε το 11,4% από τις συνολικές αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2001.

Αυτό αναφέρουν στοιχεία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) που έλαβε από τη Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα οποία “η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν βρίσκεται στην κορύφωσή της και στη πόλη και επαρχία εξελίσσεται στην καλύτερη σεζόν των τελευταίων δεκαετιών, αφού υπάρχει καλή πληρότητα σε όλα τα ξενοδοχεία, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου”.

Στα στοιχεία αναφέρεται ακόμα ότι “το 2016, η επαρχία της Λάρνακας απορρόφησε ποσοστό 11,4% στις αφίξεις τουριστών, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2001, όταν άρχισε να γίνεται συστηματική στατιστική καταγραφή των αριθμών που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία. Το ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων παγκύπρια για τη Λάρνακα, τα προηγούμενα χρόνια, κυμαινόταν από 8,2% μέχρι 10,8%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2017 η χρονιά θα κλείσει με εξίσου θετικά στοιχεία με την περσινή”.

Σημειώνεται ότι “το ποσοστό αύξησης στις αφίξεις τουριστών για το 2016 σε σύγκριση με το 2015 ανήλθε στο 28,86% και ξεπέρασε κατά πολύ τον παγκύπριο μέσο όρο αύξησης που έκλεισε στο 19,8%. Σε πραγματικούς αριθμούς, το 2016, η Λάρνακα προσέλκυσε 363,264 τουρίστες επί συνόλου 3,186,531 ατόμων που επέλεξαν την Κύπρο για τις διακοπές τους.  Το 2015 από σύνολο παγκύπριων αφίξεων 2,659,405, η επαρχία Λάρνακας φιλοξένησε 281,897 τουρίστες, δηλαδή σε ένα χρόνο η επαρχία κέρδισε 81,367 περισσότερους τουρίστες”.

Τα στοιχεία της Εταιρείας καταδεικνύουν πως “όλες οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων της επαρχίας Λάρνακας για το 2017 καταλήγουν στο ότι η χρονιά θα κλείσει με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό επί των παγκύπριων αφίξεων και δημιουργία νέου ρεκόρ. Εξάλλου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας θα είναι ικανοποιητική μέχρι και τον Οκτώβριο”.

Η αύξηση στις αφίξεις τουριστών στη πόλη και επαρχία Λάρνακας οφείλεται κυρίως “στην αύξηση των κλινών, αφού τα 3-4 τελευταία χρόνια ανεγέρθηκαν πολλά City Hotels. Επίσης, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν η άφιξη τουριστών κατά τους χειμερινούς μήνες και η επέκταση της σύνδεσης του αεροδρομίου Λάρνακας με πολλούς νέους προορισμούς με απευθείας δρομολόγια”.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΑΠ Λάρνακας “η γεωγραφική θέση της πόλης θεωρείται εξαιρετικά βολική και ευνοεί τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενώ τα έργα που υλοποιούνται στην πόλη διαδραματίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στην άφιξη των τουριστών. Η επικείμενη προσθήκη οκτώ τουλάχιστον νέων ξενοδοχειακών μονάδων τα επόμενα δύο χρόνια καταδεικνύουν ότι η πόλη και επαρχία Λάρνακας,  επανέρχεται στη διεκδίκηση του μεριδίου τουρισμού”.

Η Λάρνακα προσελκύει τουρίστες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία, ενώ κερδίζει αφίξεις από το Ισραήλ, το Λίβανο και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα στοιχεία της ΕΤΑΠ κάνουν αναφορά και στον χειμερινό τουρισμό που δέχεται η πόλη και επαρχία Λάρνακας με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στο Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών, που στοχεύει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στην ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη με διάφορες δραστηριότητες, όπως ξεναγήσεις, εκδρομές σε γραφικά χωριά της ορεινής περιοχής, γευσιγνωσία κρασιού, παρασκευή χαλουμιού, πτηνοπαρατήρηση, καλαθοπλεκτική και ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων.

Σημειώνεται ότι το επόμενο Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών αρχίζει την 1η Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι την 30η Απριλίου 2018, αφού σύμφωνα με την Εταιρεία “η επαρχία της Λάρνακας προσφέρεται για διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και γι’ αυτό εφαρμόζεται πλάνο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στοχευμένο προγραμματισμό σε ειδικές μορφές τουρισμού και σε συγκεκριμένες αγορές τουριστών που ταξιδεύουν σε μήνες χαμηλής αιχμής”.

Αναφέρεται ακόμα ότι “η επαρχία Λάρνακας κατέχει την πρώτη θέση σε κλίνες στον αγροτουριστικό τομέα με ποσοστό 43% επί του συνόλου των αγροτουριστικών κλινών”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »