Breaking News

Κοινωνία

Πρώτα γάμος και μετά άδεια πατρότητας

Μόνο όταν κάποιος είναι παντρεμένος είτε έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, φαίνεται πως είναι δικαιούχος της άδειας και του επιδόματος πατρότητας.

Αυτή την αντιμετώπιση  έχουν από το υπουργείο Εργασίας ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν παιδί εκτός γάμου το οποίο μάλιστα αναγνώρισαν. Κατά την υποβολή αίτησης για την παραχώρηση επιδόματος πατρότητας, οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ άλλων θα πρέπει να προσκομίσουν πρωτότυπο πιστοποιητικό γάμου και πιστοποιητικό γεννήσεως του παιδιού.

Στο νόμο ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την 1η του μήνα, δεν αναφέρεται ότι όσοι δεν είναι παντρεμένοι και όσοι δεν έχουν σύμφωνο συμβίωσης θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από αυτούς που έχουν τα σχετικά πιστοποιητικά.

Ο «Φ» έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών από ενδιαφερόμενους οι οποίοι πρόσφατα απέκτησαν παιδί αλλά δεν έχουν συνάψει ούτε γάμο ούτε σύμφωνο συμβίωσης, με αποτέλεσμα τώρα να μην γνωρίζουν εάν θα τους δοθεί η άδεια πατρότητας. Σύμφωνα με τους παραπονούμενους, η απάντηση που εισπράττουν από το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση τους θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση.

Αρμόδια πηγή ανέφερε πως το θέμα θα εξεταστεί και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας θα τοποθετηθεί. Πάντως, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, είχε αναφερθει πως ο νόμος, αποτελούσε ακόμη ένα μέτρο προς την ισότητα των δύο φύλων.

Η Κυβέρνηση έκρινε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η άδεια πατρότητας λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δικαιώματα του κάθε πατέρα που αποκτά ένα νέο τέκνο, αλλά και της κάθε νέας μητέρας που χρειάζεται κατά την περίοδο αυτή επιπρόσθετη βοήθεια και στήριξη. Στην πράξη όμως η ίδια η Κυβέρνηση δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των πατεράδων. Δηλαδή αυτών που είναι παντρεμένοι ή έχουν σύμφωνο συμβίωσης και αυτών που έχουν παιδί εκτός γάμου αλλά το αναγνώρισαν.

Ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Ιουλίου, προβλέπει την παραχώρηση άδειας πατρότητας σε μισθωτούς των οποίων η σύζυγός τους γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας ή έχουν υιοθετήσει παιδί μέχρι 12 ετών. Βάσει του νόμου, μισθωτός του οποίου η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, ή ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν υιοθετήσει παιδί μέχρι 12 ετών, έχει δικαίωμα σε άδεια πατρότητας δύο συνεχόμενων εβδομάδων μέσα σε περίοδο 16 εβδομάδων από τη βδομάδα γέννησης/υιοθεσίας του παιδιού.

Μάλιστα σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης ή νοσηλείας του βρέφους αμέσως μετά τη γέννηση του όπου επεκτείνεται η άδεια μητρότητας, τότε και η περίοδος στην οποία δύναται να ληφθεί η άδεια πατρότητας διαφοροποιείται ανάλογα. Κατά τη διάρκεια της άδειας πατρότητας ο μισθωτός λαμβάνει επίδομα πατρότητας το οποίο ανέρχεται στο 72% των ασφαλιστέων αποδοχών του δικαιούχου.

Εξάλλου, πατέρας ο οποίος προτίθεται να λάβει άδεια πατρότητας, υποχρεούται να προειδοποιήσει γραπτώς τον εργοδότη του δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της άδειας. Από την 1η του μήνα μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο  320 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν άδεια πατρότητας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης, το ετήσιο κόστος της άδειας πατρότητας κυμαίνεται γύρω στα €5 εκατ.

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »