Εκπαίδευση

Πολιτική Παιδεία: «Ελπίδα ή Όνειρο Θερινής Νυκτός»; Ο Νίκος Αντωνιάδης προωθεί την Παιδεία στην πατρίδα µας!

«Μορφωµένους θέλοµεν και όχι εγγράµµατους», είχε πει ο Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης και αυτό ακριβώς υπηρετεί το βιβλίο-έρευνα του Ν. Αντωνιάδη. Πράγµατι, η Παιδεία, η ορθή Παιδεία, όπως την αντιλαµβάνεται ο συγγραφέας, θέλει να δηµιουργήσει ανθρώπους περισσότερο µορφωµένους, παρά εγγράµµατους».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά την προλόγιση του βιβλίου του συνεργάτη µας στη Νέα Υόρκη, ενός δικού µας ανθρώπου εδώ στη Λάρνακα, Νίκου Αντωνιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Ένα βιβλίο, «ένεση» για την πατρίδα µας και το µέλλον των παιδιών µας, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και αναµένεται να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία της πατρίδας µας εντός των προσεχών µηνών.

Ο Νίκος Αντωνιάδης, ήταν πρόσφατα στην πατρίδα µας και για όσους είχαν την χαρά να τον παρακoλουθήσουν, τόσο στην εκδήλωση του ∆ηµαρχείου Λάρνακας, στις 28 Ιουνίου, στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών, όσο και στο Πανεπιστήµιο Λευκωσίας, στις 4 Ιουλίου 2017, µπόρεσαν να καταλάβουν γιατί οι ΗΠΑ τον έχουν κατατάξει στους κορυφαίους Συµβούλους Πολιτικού Μάρκετινγκ.

«Η Παιδεία είναι ένας κύκλος», είχε αναφέρει στην εισαγωγή της παρουσίασης του, συνεχίζοντας: «Στο πάνω άκρο του κύκλου βρίσκεται ο Πολίτης. Στο κάτω άκρο βρίσκεται ο Πολιτικός, η Πολιτεία».

Το θέµα της συνάντησης, που συνδιοργανώθηκε από τον ∆ήµο Λάρνακας και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ) και συντόνιζε ο πρόεδρος του ΚΥ.ΚΕ.Μ Λάρνακας/Αµµοχώστου, Ανδρέας Μορφίτης, µε τον ∆ήµαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, να απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισµό, ήταν: «Πολιτική Παιδεία: Ελπίδα ή Όνειρο Θερινής Νυκτός;». Όπως ανέφερε ο δηµοσιογράφος Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος παρακoλούθησε και ανέλυσε την οµιλία στη Λάρνακα, «ο οµιλητής ανέπτυξε το θέµα κρατώντας αµείωτο µέχρι τέλους το ενδιαφέρον των παρευρισκοµένων. Εντυπωσίασαν η καθαρότητα της σκέψης, ο γλαφυρός τρόπος της παρουσίασης και κυρίως η έµφυτη ικανότητα του να εµπνέει και να µεταδίδει τον ενθουσιασµό του».

Μερικά από τα ερωτήµατα στα οποία έδωσε απαντήσεις βασισµένες σε έρευνες, συνεντεύξεις και άρθρα του ήταν: Πώς να κτίσουµε Πολιτική Παιδεία στην Κύπρο; Πώς να εντάξουµε τα παιδιά µας σ’ αυτό το οικοδόµηµα; Σε ποια βάση να στηριχτούµε; Πώς να σµικρύνουµε το χάσµα Πολιτών – Πολιτικών; Πώς οι Πολιτικοί µας οφείλουν να συµπεριφερθούν; Ερωτήµατα τα οποία απαντήθηκαν µε ντοκουµέντα και συγκεκριµένες εισηγήσεις από τον οµιλητή!

Ο Νίκος Αντωνιάδης ανέλυσε αρχικά το «Παραγωγικό Βιογραφικό» ως την πυξίδα ανάπτυξης της ύλης από την ηλικία του νηπιαγωγείου, ένα σύστηµα το οποίο χρησιµοποιείται στις ΗΠΑ από πολλά νηπιαγωγεία και το οποίο, δυστυχώς υπάρχει στην Κύπρο αλλά είναι στα συρτάρια. Ακολούθως προχώρησε στην ανάλυση του, φέρνοντας ως παράδειγµα προς µίµηση τους Οµογενείς µας στις ΗΠΑ, όπου ζει και δηµιουργεί τα τελευταία χρόνια, υπογραµµίζοντας την αγάπη και την περηφάνια τους για την ιδιαίτερη τους πατρίδα και την παράλληλη συµβολή τους «ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες που προσφέρουν, δηµιουργούν και µεγαλουργούν». Με τους Οµογενείς συµπατριώτες µας να µην επικεντρώνονται στα «γράµµατα» αλλά στην γνώση του Πολιτισµού µας, µέσα από την Κυπριακή ιστορία, την Ελληνική ιστορία, τη µουσική µας, το θέατρο µας, τον αθλητισµό µας, όπου οι νέοι µας και όχι µόνον αναλαµβάνουν «ρόλους» και δεν µένουν στη θεωρία, µια θεωρία, που σύµφωνα µε µελέτες που παρουσίασε ο Νίκος Αντωνιάδης, οι µαθητές της πατρίδας µας µεγαλώνουν µέσα από «µη ορθή ύλη» που δεν συµβαδίζει µε τα θέλω τους, που οι εγκαταστάσεις δεν τους ικανοποιούν, που οι «κινήσεις» της εφορείας και των καθηγητών µόνο «γνώση» δεν φαίνεται πως τους προσφέρουν κατά την δωδεκαετή τους φοίτηση! Και όπως διερωτάται ο συγγραφέας και οµιλητής Νίκος Αντωνιάδης: «Πώς µπορούµε να απαιτούµε από τους νέους µας να µεγαλώνουν κοντά στην Πολιτεία, να νοιάζονται, να πηγαίνουν να ψηφίζουν, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν ακούει τα θέλω τους;» Με το οµιλητή να επανέρχεται στο «Παραγωγικό Βιογραφικό», το οποίο είναι η βάση των αναγκών του κάθε µαθητή, αρχής γενοµένης από το νηπιαγωγείο, και το οποίο καταλήγει µέχρι και την Γ’ Λυκείου. Ένα παραγωγικό βιογραφικό που βάσει των αναγκών βοηθά τα παιδιά του «νηπιαγωγείου» να επιλέξουν µεταξύ της Πάπιας ή του Αγρότη, του καλού και του κακού, του Α ή του Β υποψηφίου Προέδρου! Με τον Νίκο Αντωνιάδη να κλείνει την πρώτη ενότητα: «Η Παιδεία ξεκινά από το νηπιαγωγείο, αναπτύσσεται στο δηµοτικό και κορυφώνεται στο Λύκειο. Και ο παρωχός της Παιδείας δεν είναι τίποτα άλλο από τον Πολιτισµό»!

Σε µια παράλληλη διάσταση, δηλαδή «στην άλλη άκρη του κύκλου» (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω), τόσο στην εκδήλωση στη Λάρνακα, όσο και στην παρουσίαση του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και ∆ιεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας, ο Νίκος Αντωνιάδης ανέφερε: «Στη σηµερινή, σύγχρονη εποχή, η λέξη πολιτικός ερµηνεύεται µε διάφορους τρόπους και, ως γενική άποψη, φαίνεται πως έχει χαθεί σε µεγάλο βαθµό η πραγµατική έννοια της προσφοράς που «αυτός» καλείται να µετατρέψει σε τρόπο ζωής, µε αποτέλεσµα να µεγαλώνει ολοένα και περισσότερο το χάσµα πολίτη-πολιτικού. Μέσα από τις αρχές του Πολιτικού Μάρκετινγκ, το οποίο δρα ως «εργαλείο» µέτρησης των αναγκών του ψηφοφόρου-πολίτη και ως «εργαλείο» ικανοποίησης αυτών των αναγκών, ο κάθε πολιτικός καλείται να αποκτήσει και/ή να ανακτήσει την εµπιστοσύνη του έναντι στον ψηφοφόρο-πολίτη. Σκοπός της παρουσίασης ήταν να εξετάσει τα χαρακτηριστικά της «Προσωπικότητας και των Αξιών» που αναζητά ο ψηφοφόρος-πολίτης, χαρακτηριστικά τα οποία ο κάθε πολιτικός, ανά τον κόσµο, καλείται να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν. Παράλληλα µε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και των αξιών που έχουν αντληθεί και καταγραφεί στην παγκόσµια βιβλιογραφία, ο εισηγητής παρουσίασε αποτελέσµατα-µετρήσεις από διαδικτυακές έρευνες που διεξήγαγε στην Κύπρο σε σχέση µε την προσωπικότητα και τις αξίες του Κύπριου πολιτικού, µε τον Νίκο Αντωνιάδη να καταλήγει για το «πώς» οφείλει να ενεργεί ο ιδανικός Κύπριος ηγέτης, µε πιο σηµαντικά χαρακτηριστικά αυτά της Τιµιότητας και της Ειλικρίνειας αλλά και της «αγάπης προς τον Πολίτη»!

Με τον Νίκο Αντωνιάδη να καταλήγει: «Όλα τα πιο πάνω, δηλαδή η ανάπτυξη του Παραγωγικού Βιογραφικού στα σχολεία, η εκµάθηση µέσα από τον Πολιτισµό και η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των Πολιτικών είναι τα στοιχεία που µπορούν να κτίσουν την Παιδεία της Πατρίδας µας. Με τον Πολιτισµό και τους «ρόλους» που θα δοθούν στα παιδιά µας να δρουν ως η καρδία του κύκλου που θα φέρει κοντά τους Πολίτες µε τους Πολιτικούς και την Πολιτεία και θα βελτιώσουν την κοινωνία µας. Αυτός πρέπει να είναι και ο προ-ορισµός του σχολείου, αυτός πρέπει να είναι ο προορισµός του κάθε πολιτικού, ως παρόχους ουσιαστικής και στέρεας παιδείας προς τους νέους µας. Η απουσία ή η µη ενδεδειγµένη εµβάθυνση στα πιο πάνω θα επισκιάζουν καθηµερινά το πραγµατικό χαµόγελο των παιδιών µας και να µην µας εκπλήσσει όταν προκύπτει (λόγω απουσίας όλων αυτών) η αντίδραση, ο θυµός, ακόµη και η βία. Ο δρόµος των µαθητών µας είναι ο Πολιτισµός. Και ο Πολιτισµός είναι η πυξίδα της διαδροµής της Πολιτείας που θέλει να νιώσει περήφανη για την Παιδεία της. Όχι ως θεωρία, όχι ως ένα είδος παπαγαλίστικης «εκµάθησης». Ο µαθητής επιβάλλεται να δράσει στο χώρο της εκπαίδευσης του αλλά και να αντιδράσει, προβάλλοντας το εγώ του µέσα στο σύνολο, προβάλλοντας τις ικανότητές του, τα θέλω του και συνεργαζόµενος µε τους συµµαθητές και τους δασκάλους-σκηνοθέτες του. Αυτού του είδους υγιούς δράσης-αντίδρασης θα εκµηδενίσει την «δράση-αντίδραση» των ναρκωτικών, του bullying, της κλοπής, της αδιαφορίας, της περιφρόνησης και των τόσων άλλων κακών που δηλητηριάζουν την Παιδεία µας καθηµερινά».

Όλα αυτά είναι Πολιτισµός. Και ο Πολιτισµός είναι ο πνεύµονας της Παιδείας που καθαρίζει την «αναπνοή» των παιδιών µας! Τότε και µόνον ο κύκλος Πολίτης-Πολιτισµός-Πολιτικός θα γυρίζει αρµονικά προς όφελος όλης της κοινωνίας µας».

Νίκο Αντωνιάδη σ’ευχαριστούµε για όσα µας προσφέρεις, σ’ ευχαριστούµε που δεν ξεχνάς ποτέ τις ρίζες σου και πάντα παλεύεις για το καλό της πόλης µας, της Λάρνακας και της πατρίδας µας γενικότερα.

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο free press περιοδικό της πόλης μας L.A VOICE, τεύχος 59 το οποίο κάτω μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

Σχετικά νέα

X
Translate »