ΑΕΚ

Παρουσίαση προγράμματος «Ξενάγηση στο γήπεδο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η διάσκεψη τύπου με δημοσιογράφους από τοπικά και παγκύπρια μέσα στο ΆΕΚ Aρένα. Σκοπός ήταν η ενημέρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος  «Ξενάγηση στο γήπεδο». Με τη λήξη της διάσκεψης και των ομιλιών πραγματοποιήθηκε ενδεικτική παρουσίαση του προγράμματος από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς για τη διαδικασία που θα ακολουθούν στην ξενάγηση μαζί με τα παιδιά.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο για τα κυπριακά δεδομένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικών Σχολείων, αλλά ακόμα και σε όλη τη κοινωνία, καθώς σύμφωνα με τη ξενάγηση αναφέρθηκε και το σημείο, ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί  και κατά τη διάρκεια μη σχολικού χρόνου ,όπου γονείς ή ακόμα και παιδιά που  επιθυμούν να ζήσουν την εμπειρία,  μπορούν να το ζητήσουν από τους αρμόδιους για να κλείνουν το γήπεδο τα Σαββατοκυρίακα, καθώς το πρόγραμμα προσφέρεται  δωρεάν.

Το όλο πλαίσιο ανέλαβαν έμπειροι εκπαιδευτικοί, οι οποίο σχεδίασαν τις δραστηριότητες και πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί που έχουν το ρόλο των ξεναγών, ενώ το πρόγραμμα εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν οι Αντώνης  Ζαρίτα Κωνσταντίνος Κυριακίδης και Μιχάλης Αλεξόπουλος.

Οι μαθητές αλλά και όλα τα παιδιά μέσα από τη διασκέδαση θα μπορούν έτσι να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αφού από φέτος θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ένα γήπεδο και ταυτόχρονα να κάνουν μάθημα σύμφωνα με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά ένα αθλητικό γήπεδο εις βάθος αναπτύσσοντας στάσεις και δεξιότητες ώστε να γίνουν σωστοί φίλαθλοι με την ορθή έννοια που είναι η αγάπη για τον αθλητισμό, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τα μαθήματα θα αφορούν τα ελληνικά τα μαθηματικά την ιστορία τη γεωγραφία και τη φυσική αγωγή. Έτσι θα εμπλουτίζουν την γνώση τους μέσω μιας ευχάριστης και βιωματικής εμπειρίας.

Αρχικά θα διανέμεται ειδικό περιοδικό με ασκήσεις και γραφική ύλη, ενώ θα μαζεύονται στο Γ.Σ.Ζ όπου εκεί θα μάθουν την ιστορία του γηπέδου και του Ζήνων του Κιτιεύς του ιστορικού φιλόσοφου που έδωσε το όνομα του στο γήπεδο.

Ο δεύτερος σταθμός είναι τα αποδυτήρια της γηπεδούχου ομάδας , όπου εκεί θα πραγματοποιούνται αρκετές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες , θα δουν για παράδειγμα τον εξοπλισμό που χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής , θα υποδυθούν το προπονητή που δίνει οδηγίες στους παίχτες καιθα γνωρίσουν όλες τις ειδικότητες που εργάζονται για την προετοιμασία των ποδοσφαιριστών.

Στη συνέχεια θα παρακολουθούν ένα βίντεο σχετικό με τη ανέγερση του νέου γηπέδου , ενώ ακολούθως θα διασχίζουν το τούνελ με τις τοιχογραφίες και θα νιώσουν, όπως νιώθουν οι παίχτες που εισέρχονται στο γήπεδο. Στο σημείο αυτό θα μετρούν μα μαθηματικό τρόπο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου βρίσκοντας την περίμετρο, το εμβαδόν και το γεωμετρικό σχήμα του αγωνιστικού χώρου.

Η ξενάγηση θα οδηγεί στην αίθουσα διασκέψεων τύπου όπου τα παιδιά θα υποδύονται το προπονητή και τον αρχηγό της ομάδας ,ενώ οι υπόλοιποι θα καταγράφουν ερωτήσεις σαν δημοσιογράφοι, μια αναπαράσταση, δηλαδή, διάσκεψης τύπου μετά των αγώνα.

Ο τρίτος σταθμός είναι οι κερκίδες στον οποίο θα γίνονται αρκετές δραστηριότητες, όπως η εξάσκηση στον προσανατολισμό , εντοπίζοντας και ονομάζοντας τα σημεία του ορίζοντα.  Έπειτα θα εντοπίζουν στον χάρτη του γηπέδου της κοινότητες, αφού τα τμήματα των κερκίδων έχουν χωριστεί με ονόματα από τις κοινότητες της Λάρνακας και τέλος θα σκέφτονται διάφορους τρόπους για να υπολογίσουν τα καθίσματα της κάθε κερκίδας και ολόκληρου του γηπέδου.

Ο τελευταίος σταθμός αφορά το γεγονός όπου τα παιδιά θα καθίσουν στις καρέκλες των δημοσιογράφων για να γράψουν τη δική τους περιγραφή κάποιας φάσης αγώνα και θα διαβάζουν τη περιγραφή τους στο μικρόφωνο του γηπέδου όπως κάνουν οι αθλητικογράφοι.

Το πρόγραμμα φαίνεται άκρως εντυπωσιακό , καθώς είναι ένας συνδυασμός εκπαίδευσης, αλλά και διασκέδασης για όλα τα παιδιά. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη πόλη μας και θα βοηθήσει αρκετά στην ανάπτυξη τρόπου σκέψης και δεξιοτήτων όλων των μικρών παιδιών που θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν, ενώ παράλληλα δίπλα τους βρίσκονται έμπειροι εκπαιδευτικοί. Η καινοτομία του προγράμματος είναι σημαντική τόσο για τη πόλη μας, όσο και για ανάπτυξη ενός καλλιεργημένου αθλητικού πνεύματος στα παιδιά.

Επιμέλεια 
Νίκη Μιχαήλ 
(Δημοσιογράφος)

Σχετικά νέα

X
Translate »