Breaking News

Εκπαίδευση

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Ανεβαίνει στις διεθνείς κατατάξεις

Στα κορυφαία 401- 500 πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με τη νέα διεθνή κατάταξη, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου από το Times Higher Education World University Rankings 2017-18, συγκαταλέγεται πλέον το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το Πανεπιστήμιο έχει βελτιώσει τα αποτελέσματά του στους 4 από τους 5 τομείς που αξιολογούνται από τους Times, ωστόσο η μείωση που σημειώθηκε στην κατηγορία των ετεροαναφορών Ερευνητικών Δημοσιεύσεων (citations), είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του στα κορυφαία 401-500 παγκοσμίως σε σύγκριση με τις θέσεις 351-400 που κατείχε την περσινή χρονιά.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις της εν λόγω κατηγορίας. Σημειώνεται ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν σε έναν διεθνή ανταγωνιστικό χώρο με δυναμικές ανακατατάξεις από χρονιά σε χρονιά, δεδομένου ότι όλα βρίσκονται σε μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημιου.

Σημειώνεται ακόμα ότι συνεχίζει να είναι το μοναδικό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο το 2017 έχει επιτύχει να συμπεριλαμβάνονται πέντε Τμήματά του (Civil Engineering, Electrical and Electronic Engineering, Computer Science & Engineering, Physics, Education) στα κορυφαία του κόσμου σε μια από τις πλέον αναγνωρισμένες κατατάξεις Πανεπιστημίων, το Academic Ranking of World Universities, γνωστό ως λίστα της Σαγκάης. Επίσης, το QS University Rankings έχει κατατάξει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα κορυφαία 200 πανεπιστήμια παγκοσμίως στην κατηγορία Education and Training.

Σε άλλες λίστες κατάταξης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας που έχει επιτύχει την κατάταξή του στα κορυφαία 1000 παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Webometrics, το οποίο αξιολογεί πέραν των 22.000 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παγκοσμίως, κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην 695η θέση, ενώ κανένα άλλο πανεπιστήμιο της χώρας δεν κατατάσσεται στα κορυφαία 1.500.

Επιπρόσθετα, στο Nature Index, το οποίο αξιολογεί τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στους τομείς των Φυσικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με διαφορά, κατέχει την υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες, σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της έγκριτης ιστοσελίδας researchranking.org το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια της χώρας. Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατά το 2016 έχει εισπράξει από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης €8.372.952, ενώ για το 2017 το αντίστοιχο ποσό αυξήθηκε σε  €10.629.219, μέχρι στιγμής.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της κατάταξης Times World University Rankings, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγχαίρει θερμά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη σημαντική του επιτυχία και εύχεται ανάλογη συνέχεια.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο είναι το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου, πρώτο στις προτιμήσεις των φοιτητών με τις υψηλότερες βαθμολογίες εισδοχής. «Η φετινή κατάταξη μας πεισμώνει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε», ανέφερε σχετικά. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα η πολιτεία να κατανοήσει ότι η συνεχής υποβάθμιση των προϋπολογισμών των δημόσιων πανεπιστημίων δυσχεραίνει τις προσπάθειες για διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για εργοδότηση νέων ερευνητών και για ποιοτική διδασκαλία και έρευνα.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »