Εκπαίδευση

Παιδεία: Τα ποσά για έκτακτους – Λύνουν το πρόβλημα;

Πόσα θα δαπανηθούν για έκτακτους εκπαιδευτικούς- Τι λένε οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Ποσά εκατομμυρίων θα δοθούν για την κάλυψη των μισθών των έκτακτων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια, Μέση και Μέση Τεχνική εκπαίδευση.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Συγκεκριμένα για τους έκτακτους σε Δημοτική και Προ δημοτική εκπαίδευση αναμένεται να δαπανηθούν ποσά ύψους €12.076.051 που προορίζονται να καλύψουν τους μισθούς εκτάκτων εκπαιδευτικών ενώ ποσό ύψους €4.500.000 προορίζεται να καλύψει  τους μισθούς δασκάλων και νηπιαγωγών, που διορίζονται ως αντικαταστάτες εκπαιδευτικών που απουσιάζουν για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ή/και άδεια μητρότητας.

 

Αναφορικά με τη Μέση εκπαίδευση, ποσό ύψους €5.138.077 προορίζεται να καλύψει τους βασικούς μισθούς έκτακτων εκπαιδευτικών ενώ ποσό ύψους €2.500.000 θα καλύψει τους μισθούς των καθηγητών που διορίζονται ως αντικαταστάτες εκπαιδευτικών που απουσιάζουν για σοβαρούς ιατρικούς λόγους ή/και της άδειας/μητρότητας ή για κάθε άλλο νόμιμο λόγο.

 

Στη Μέση Τεχνική περιλαμβάνονται ποσά ύψους €1.368.567 που προορίζονται να καλύψουν τους βασικούς μισθούς εκτάκτων.

 

 

Λύνονται τα προβλήματα

Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον λύνονται τα προβλήματα που είχαν προκύψει στη παιδεία το περασμένο καλοκαίρι.

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ κο Λυσάνδρου μας ανέφερε ότι εξ αρχής υπήρχε το κονδύλι και εξ αρχής είχαν εγκριθεί αλλά παρόλα αυτά δεν έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες αφού υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι δικαιούνται μείωση του ωραρίου τους λόγω του εκπαιδευτικού χρόνου.

 

Πχ αντί 24 ώρες τη βδομάδα θα εργάζονται 22 ώρες ενώ τώρα θα μείνουν έξω αρκετοί από αυτούς που θα κάλυπταν τις ώρες εργασίας των παλαιότερων εκπαιδευτικών.

 

Αυτή τη στιγμή, όπως μας ξεκαθάρισε, υπάρχει ένα ζήτημα στη Μέση εκπαίδευση (Γενική και Τεχνική) που αφορά στις εκπαιδευτικές ώρες που βρίσκονται διάσπαρτες σε διαφορετικά σχολεία. Με τα σημερινά δεδομένα, θα δοθούν οι ώρες αυτές σε υπάρχοντες καθηγητές χωρίς να διοριστούν έκτακτοι. Παράλληλα, θα χρωστούν αυτές τις εκπαιδευτικές ώρες στους υπάρχοντες καθηγητές για την επόμενη χρονιά.

 

Εν κατακλείδι, μας ανέφερε ότι δεν έχουν διοριστεί όσοι ανέμεναν αφού οι προσλήψεις των εκτάκτων δεν καλύπτουν τις υφιστάμενες ανάγκες.

 

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο κος Λυσάνδρου αφορά στο γεγονός ότι θα μπορούσε να επιλυθεί το όλο ζήτημα σε μεγάλο βαθμό αν δίνονταν τα κίνητρα πρόωρης αφυπηρέτισης. Κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να συνταξιοδοτηθούν υψηλόμισθοι την ώρα που θα προσλαμβάνονταν εκπαιδευτικοί χαμηλότερης μισθολογικής κλίμακας. Αυτό, όπως μας είπε, θα έλυνε πολλά προβλήματα πέραν του οικονομικού, όπως το κοινωνικό και το εργασιακό.

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ κο Φίλο Φυλακτού μας ανέφερε ότι τα ποσά αυτά είναι τα καθορισμένα αλλά θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες για το κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετες δαπάνες.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »