Εκπαίδευση

Παιδεία: Αυτά επικυρώνει σήμερα το Υπουργικό

Τι αλλάζει με την επικύρωση

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τομέα της παιδείας για ακόμη μια φορά ενόψει της σημερινής επικύρωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο της συμφωνίας μεταξύ Εκπαιδευτικών οργανώσεων και Διυπουργικής Επιτροπής.

 

 Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με την Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ) στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου.

 

Όπως ανέφερε στην Offsite, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, η συζήτηση είχε ως επίκεντρο θέματα που αφορούν τους διοριστέους και τους διορισίμους που μπαίνουν φέτος στην εκπαίδευση με βάση το νέο σύστημα ”καθώς οι διορίσιμοι δεν είχαν ξεκάθαρους κανονισμούς σε σχέση με το πώς αναγνωρίζεται η υπηρεσία τους για σκοπούς διορισμού, τι συμβαίνει σε περίπτωση προαγωγής, προσαυξήσεων”. Η επιτροπή συνήλθε σε συνέχεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας που έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου.

 

Στην ΜΕΠΕΥ θα παραπεμφθούν και τα άλλα ζητήματα της διαφοράς με την κυβέρνηση όπως εξήγησε ο κ. Σωκράτους αλλά και όποια άλλα ζητήματα που θέλει να θέσει η κάθε πλευρά.

 

Σε ότι αφορά την ΟΕΛΜΕΚ αυτό θα γίνει έπειτα από συνεδρία της οργάνωσης όπου θα καθοριστούν τα θέματα με σειρά προτεραιότητας.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί έχει ως χρονικό όριο το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι διαφοροποιήσεις από την πρώτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου που συμφωνήθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να εγκριθούν σήμερα είναι οι εξής:

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Νεοεισερχόμενοι Καθηγητές:

 

4 Ιουλίου: Όλοι διδάσκουν 24 περιόδους ανεξαρτήτως των ετών Υπηρεσίας τους.
26 Σεπτεμβρίου: Αναστολή της συγκεκριμένης απόφασης.

 

Καθηγητές:

 

4 Ιουλίου: Οι καθηγητές οι οποίοι συμπληρώνουν τα 8, 16 και 20 έτη υπηρεσίας θα έχουν μείωση διδακτικού χρόνου μόνο 1 περίοδο.

 

26 Σεπτεμβρίου: Οι καθηγητές οι οποίοι συμπληρώνουν 8 έτη υπηρεσίας θα έχουν μείωση 2 διδακτικών περιόδων, ενώ αυτοί που συμπληρώνουν τα 16 και 20 χρόνια υπηρεσίας θα έχουν μείωση μίας διδακτικής περιόδου φέτος και μία την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Βοηθοί Διευθυντές:

 

4 Ιουλίου: Όλοι οι Β. Διευθυντές διδάσκουν 14 περιόδους (καμία μείωση διδακτικού χρόνου).

 

26 Σεπτεμβρίου: Όσοι Β. Διευθυντές είχαν 5 έτη υπηρεσίας και άνω και θα έπρεπε να διδάσκουν 12 περιόδους, θα διδάσκουν 13 περιόδους. Όσοι Β. Διευθυντές είχαν 10 έτη υπηρεσίας και άνω και θα έπρεπε να διδάσκουν 10 περιόδους τώρα θα διδάσκουν 12 περιόδους.

 

Βοηθοί Διευθυντές Α΄:

 

4 Ιουλίου: Όλοι οι Β. Διευθυντές Α΄ διδάσκουν 10 περιόδους

 

26 Σεπτεμβρίου: Όσοι Β. Διευθυντές Α΄ θα είχαν μείωση στις 8 περιόδους τώρα θα διδάσκουν 9 περιόδους.

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

4 Ιουλίου: Οριζόντια μείωση των περιόδων ΥΤ από 2 περιόδους σε 1 περίοδο.

 

26 Σεπτεμβρίου: Επανέρχονται οι 2 περίοδοι της Υπευθυνότητας Τμήματος στην Α΄ Γυμνασίου, Α΄ και Γ΄ Λυκείου. Για τις υπόλοιπες τάξεις θα παραχωρείται (μόνο για φέτος) μία διδακτική περίοδος. Σημειώνεται ότι οι Οργανώσεις διατηρούν τη θέση τους για διεκδίκηση πιστώσεων στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου που θα ξεκινήσει αμέσως για το συγκεκριμένο θέμα. Στόχος είναι η πίστωση της μίας περιόδου στους επηρεαζόμενους συναδέλφους την επόμενη σχολική χρονιά.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ XΡΟΝΟΣ

 

4 Ιουλίου: Για τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις δεν παρέχεται καμία διευκόλυνση/ παραχώρηση χρόνου.

 

26 Σεπτεμβρίου: Μειώνεται ο χρόνος που παραχωρείται στις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις για συνδικαλιστική δράση γύρω στο 15%.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι παρούσες αποφάσεις, θα ισχύουν ΜΟΝΟ για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

 

Από την επόμενη σχολική χρονιά θα ισχύει ότι προκύψει μέσα από τον θεσμικό διάλογο που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και με στόχο να καταλήξει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών το συντομότερο δυνατόν να αρχίσει την ετοιμασία σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, χωρίς αναλογιστικές μειώσεις, το οποίο, για τους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης, θα εφαρμόζεται από το 60ο έτος.

 

Έναρξη, επίσης, εντατικού διαλόγου για διάφορα ζητήματα μεταξύ των οποίων τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011.

 

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

 

  1. Η παράγραφος τέσσερα (4) του κειμένου της 6ης Σεπτεμβρίου που αφορούσε τις μειώσεις που δεν έχουν αποδοθεί, και πιθανόν να πιστωθούν, παραπέμπονται, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, όπως προβλέπεται στο Καταστατικό και στους Κανονισμούς της ΜΕΠΕΥ. Η διασφάλιση των θεσμοθετημένων διαδικασιών επιβεβαιώνεται και από την εμπλοκή των άλλων Συντεχνιών (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ).
  2. Έμφαση στην ασφάλεια και υγεία των μαθητών μέσα από τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Τμήματος, τα οποί προβλέπονται στους ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ.

Σχετικά νέα

X
Translate »