Έχουμε θέμα

Οι συνταξιοδοτήσεις «αποδεκατίζουν» την καθαριότητα στη Λάρνακα

Η υπηρεσία καθαριότητας έχασε το ⅓ του προσωπικού της τα τελευταία χρόνια – Αντιδράσεις από τις συντεχνίες.
του Τάσου Αναστάση
Πονοκέφαλο φέρνει η απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού από τους Δήμους που επέβαλε το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού προκαλεί προβλήματα υποστελέχωσης σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Λάρνακας αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στις υπηρεσίες του και συγκεκριμένα στο τμήμα καθαριότητας που είναι επιφορτισμένο, με μεταξύ των άλλων, τη συλλογή σκυβάλων, τον καθαρισμό πεζοδρομίων, τον καθαρισμό φρεατίων κ.α.

Η κανονική δύναμη του Τμήματος Καθαριότητας, ήταν 128 άτομα μέχρι το τέλος του 2012. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει οδηγούς σκυβαλοφόρων και άλλων μηχανημάτων του Δήμου, εργάτες περισυλλογής σκυβάλων, οδοκαθαριστές και γραφειακό προσωπικό. Από το 2013 μέχρι και σήμερα, η δύναμη του Τμήματος μειώθηκε στα 88 άτομα λόγω αφυπηρετήσεων και μη πλήρωσης των κενωθεισών θέσεων λόγω του περιορισμού στις προσλήψεις προσωπικού με βάση σχετική νομοθεσία που αφορά το Δημόσιο και τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Τοπική Αυτοδιοίκηση κτλ).

Σε ποιες ενέργειες προβαίνει ο Δήμος για να αντιμετωπίσει το ζήτημα 

Ο Δήμος Λάρνακας θα απασχολήσει 8 άτομα άμεσα από τις λίστες ανέργων, για δυο μήνες μόνο, στα πλαίσια της εκστρατείας καθαριότητας ώστε να ενισχυθεί το υφιστάμενο συνεργείο καθαριότητας. Η παροχή των υπηρεσιών τους αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 και περιλαμβάνει τον καθαρισμό χόρτων από πανγκέτα, πεζοδρόμια και άλλα.

Μέσα από τον προϋπολογισμό του 2018, για ενίσχυση του στόλου των εργατών περισυλλογής σκυβάλων, ο Δήμος Λάρνακας θα απασχολήσει 8 άτομα ως εργάτες σκυβάλων από τη λίστα ανέργων και θα γίνει προσπάθεια ώστε οι 8 αυτές θέσεις, δεδομένου ότι είναι κενωθείσες λόγω αφυπηρετήσεων εργατών περισυλλογής σκυβάλων.

Αυτές οι θέσεις  δεν δύναται να αντικατασταθούν από υφιστάμενο προσωπικό  λόγω της φύσης της εργασίας. Ο Δήμος με επιστολή του προς τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και σειρά υπενθυμίσεων εδώ και ένα χρόνο περίπου, καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσει έγκριση για πλήρωση αυτών των κενών θέσεων πάνω σε τακτική βάση. Σε περίπτωση που τα αρμόδια Υπουργεία εξακολουθούν να μην απαντούν στις επιστολές του Δήμου, τότε ο Δήμος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην πλήρωση αυτών των κενών θέσεων πάνω σε τακτική βάση έχοντας υπόψη ότι σε άλλους Δήμους ήδη δόθηκε η έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία για την πλήρωση κενών θέσεων εργατών πάνω σε τακτική βάση.


Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μια προσπάθεια για απάμβλυνση του προβλήματος υποστελέχωσης του Τμήματος Καθαριότητας

Για δυναμικά μέτρα κάνει λόγο η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ σε ό,τι αφορά την περισυλλογή σκυβάλων από Δήμους 

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι σε γενικές συνελεύσεις σε επηρεαζόμενους Δήμους αποφασίστηκε η δυναμική αντίδραση σε περίπτωση υλοποίησης αποφάσεων για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες για την περισυλλογή σκυβάλων.

Με πρόφαση, σημειώνεται, την πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών για απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού, ακόμα και σε αυτή τη βασική υπηρεσία, αλλά και την αδυναμία να ανανεώσουν τα σκυβαλοφόρα οχήματα ήδη ο Δήμος Έγκωμης έχει αποφασίσει μερική αγορά υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν και άλλοι που εξέφρασαν την ίδια πρόθεση.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα όταν οι Δήμοι προσπαθούν, κατά την ετοιμασία των προϋπολογισμών για το 2018, να βρουν λύσεις για τον ισοσκελισμό τους, χρησιμοποιούν ακόμα ένα εργαλείο σε βάρος των εργαζομένων – αυτό της πλήρους ή μερικής ιδιωτικοποίησης της πλέον βασικής υπηρεσίας που ο κάθε Δήμος προσφέρει στους δημότες, αυτή της υπηρεσίας περισυλλογής σκυβάλων.

Οι εργαζόμενοι και το Συνδικαλιστικό Κίνημα, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι ανάστατοι αλλά και αποφασισμένοι να προστατεύσουν τις εργασιακές σχέσεις, να διαφυλάξουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και να αποτρέψουν το ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Παράλληλα, θέλουν για άλλη μια φορά, προστίθεται, να κακίσουν τη συνεχιζόμενη πολιτική του Τ.Δ.Δ.Π. και την πλήρη άρνηση να συνεργασθεί για τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών σκυβάλων των Δήμων, ενώ την ίδια ώρα προβαίνει σε υποδείξεις προς τους Δήμους για υιοθέτηση άλλων μορφών εργοδότησης ακόμα και παράνομων που οδηγούν σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Το επιχείρημα για μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών είναι παραπλανητικό γιατί την ίδια ώρα διαβεβαιώνουν ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι και επιπλέον θα υποστούν το κόστος της αγοράς υπηρεσιών το οποίο θα αυξάνεται με κάθε ανανέωση των συμβολαίων. Ως ΣΗΔΗΚΕΚ καλούμε τους εργαζόμενους να μείνουν ενωμένοι γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά αποφασισμένοι να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά σε τέτοια φαινόμενα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά νέα

X
Translate »