Επιχειρήσεις

Νέες νομοθεσίες για προστασία της Πατρότητας και Άδεια Μητρότητας σε παρένθετες μητέρες

Ψηφίστηκαν στις 14 Ιουλίου 2017 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων oι περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμος του 2017 (Ν.117(Ι)/2017) και περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 (Ν.116(Ι)/2017).

Συγκεκριμένα, οι δύο νομοθεσίες αφορούν τα εξής:

  • Ο Νόμος περί Προστασίας της Πατρότητας προβλέπει την παραχώρηση άδειας πατρότητας σε μισθωτούς των οποίων η σύζυγός τους γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας ή έχουν υιοθετήσει παιδί μέχρι 12 ετών.
  • Ο τροποποιητικός Νόμος περί Προστασίας της Μητρότητας ρυθμίζει το δικαίωμα σε άδεια μητρότητας για την παρένθετη μητέρα και την γυναίκα που αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, ψηφίστηκε ο Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος (Ν. 115(Ι)/2017) με σκοπό την προσθήκη προνοιών ώστε να καθίστανται δικαιούχοι επιδόματος πατρότητας και επιδόματος μητρότητας παρένθετης μητέρας, οι επηρεαζόμενοι μισθωτοί.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω νομοθεσίες τίθενται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2017.

Βρείτε πιο κάτω επεξηγηματικά σημειώματα για τις νέες νομοθεσίες καθώς επίσης και αυτούσια τα κείμενα των σχετικών νομοθεσιών.

Για περαιτέρω διευκρινήσεις παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ στο τηλ. 22-665102.

Τροποποίηση-του-Περί-Προστασίας-της-Μητρότητας-Νόμου.pdf

Τροποποίηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Νόμος που προνοεί για την προστασία της πατρότητας (1)

Νόμος-που-προνοεί-για-την-προστασία-της-πατρότητας

Περί-Προστασίας-της-Μητρότητας

Περί-Προστασίας-της-Πατρότητας (1)

 

Σχετικά νέα

X
Translate »