Aστυνομικά νέα

Με ποια ποινή είναι αντιμέτωπος ο απαγωγέας των δύο μαθητών

Tι προνοεί ο νόμος και πόσα χρόνια φυλάκισης σύμφωνα με το νόμο πιθανό να επιβληθούν στον απαγωγέα των παιδιών;

Μετά την απαγωγή των δύο 11χρονων παιδιών από το δημοτικό σχολείο των Καμάρων από τον 35χρονο  από τη Λάρνακα τίθεται ένα εύλογο ερώτημα για το ποιες ποινές επισύρει ο ποινικός κώδικας της Κύπρου.

O 35χρονος με συνοπτικές διαδικασίες και με την ολοκλήρωση κεκλεισμένων των θυρών της συνεδρίας του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας τέθηκε σε οκταήμερη κράτηση του υπόπτου.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα – όπως μας ανέφερε ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης- πρόκειται για παράβαση του νόμου περί αρπαγής προσώπου ο οποίος και επισύρει ποινή φυλάκισης από 7 ώς 10 χρόνια. Βέβαια – όπως μας ξεκαθάρισε- η ποινή διαφοροποιείται ανάλογα με το σκοπό της απαγωγής.

Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει ότι:

Όποιος με βία εξαναγκάζει ή με οποιαδήποτε απατηλά μέσα παρακινεί άλλο να φύγει από κάποιο τόπο, θεωρείται ότι απαγάγει το εν λόγω πρόσωπο.

Όποιος αρπάζει ή απαγάγει άλλο, με σκοπό να προκαλέσει τον κρυφό και άδικο περιορισμό αυτού, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.

Όποιος αρπάζει ή απαγάγει οποιοδήποτε πρόσωπο με σκοπό αυτό το πρόσωπο να φονευθεί εκ προμελέτης ή να τύχει τέτοιας μεταχείρισης ώστε να τεθεί σε κίνδυνο να φονευθεί εκ προμελέτης, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων.

Όποιος αρπάζει ή απαγάγει οποιοδήποτε πρόσωπο με σκοπό αυτό να υποβληθεί, ή να τύχει τέτοιας μεταχείρισης ώστε να τεθεί σε κίνδυνο να υποβληθεί, σε βαριά βλάβη, ή στις παρά φύση ορέξεις οποιουδήποτε ή γνωρίζει ότι είναι ενδεχόμενο το πρόσωπο αυτό να τύχει τέτοιας υποβολής ή μεταχείρισης, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων και σε χρηματική ποινή.

Παράλληλα, ποινές τίθενται και για τα άτομα που βοηθούν στην απαγωγή ενός προσώπου με το νόμο να αναφέρει ότι:

Όποιος άδικα αποκρύβει ή περιορίζει οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ γνωρίζει ότι αυτό έχει αρπαγεί ή έχει απαχθεί, είναι ένοχος κακουργήματος και τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο ωσάν αυτός είχε αρπάξει ή απαγάγει τέτοιο πρόσωπο με την ίδια πρόθεση ή γνώση ή για τον ίδιο σκοπό με τον οποίο ή για τον οποίο αυτός το αποκρύβει ή το περιορίζει.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »