Breaking News

Aστυνομικά νέα

Μετά την Φραντζή, μια 15χρονη σε ανάλογο κυκλώνα ανευθυνότητας…

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας, που σύσσωμη η κυπριακή κοινωνία συγκλονίστηκε από τον θάνατο της νεαρής Έλενας Φραντζή. Και από τις εξίσου συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις λεπτομέρειες της σύντομης και βασανισμένης ζωής της. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τον συγκλονισμό της κοινωνίας και για την απύθμενη υποκρισία των συνοδικών.

Έκλεισαν πέντε μήνες από την ημέρα, που ο «Φ» είχε αποκαλύψει το δράμα μιας άλλης νεαρής. Εκείνης της 15χρονης, που την είχαν βρει λιπόθυμη στη Λήδρας. Η κοινωνία συγκλονίστηκε και τότε από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης της ανήλικης. Η οποία μπαινοβγαίνει στις Στέγες Νεανίδων. Το έσκαγε κάθε λίγο για να καταφύγει σε αναζήτηση ουσιών. Συγκλονισμένες ήταν και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας όπου μπαινοέβγαινε η ανήλικη. Συγκλονισμένες και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας υπό την ευθύνη των οποίων βρίσκεται η μικρή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγωνία ξανά για τη Μαρία – Την έχετε δει;(pic)

 

Το άκρον άωτον στην τραγική υπόθεση της δύσμοιρης 15χρονης ήταν ότι συγκλονισμένος είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η ανάγκη για σφαιρική αντιμετώπιση των αναγκών ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων και η δημιουργία δομών που θα παρέχουν επαρκή στήριξη και προστασία σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά έχει ήδη διαγνωστεί από το Κράτος», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τόσοι πολλοί συγκλονισμοί σε ένα νησάκι; Υποδηλώνουν, απλώς, τη σαθρή κατάσταση του συστήματος Πολιτείας και Κράτους. Την υπερμεγέθη αμέλεια και αδιαφορία πλείστων των εμπλεκομένων. Την εξόφθαλμη αδυναμία και ανικανότητα των «ειδικών» να είναι αποτελεσματικοί. Πρωτίστως, καταδεικνύουν την απύθμενη υποκρισία θεσμών, αξιωματούχων και τεχνοκρατών. Διότι ο συγκλονισμός εμφανίζεται στη βιτρίνα μόλις μια τραγική περίπτωση Έλενας Φραντζή επισυμβεί. Ή όταν μια συνταρακτική περίπτωση όπως αυτή της 15χρονης ταρακουνήσει την ευρισκόμενη μονίμως σε χειμερία νάρκη κοινωνία.

Η στήλη δεν θυμήθηκε διόλου τυχαία την Έλενα Φραντζή και την 15χρονη. Αιτία αποτέλεσε μια ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες η Αστυνομία. Με την οποία αναζητούσε την 15χρονη που είχε εξαφανιστεί από την Στέγη στην οποία την έστειλαν (από την Στέγη Λευκωσίας) μετά το επεισόδιο του περασμένου Νοεμβρίου.

Ευτυχώς, η 15χρονη τελικά βρέθηκε χθες. Το δυστύχημα για τους αρμοδίους είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που η Αστυνομία αναγκάζεται να εκδώσει ανακοίνωση για την ίδια ανήλικη. Όσο την βρίσκουν, οι συγκλονισμοί παραμένουν κρυμμένοι. Σταμάτησαν, βλέπετε, στον περασμένο Νοέμβριο. Ακόμη και ένα αμαθές παιδάριο, όμως, δύναται να αντιληφθεί σε ποιους κινδύνους βρίσκεται εκτεθειμένο ένα ανήλικο κορίτσι κάθε φορά που εξαφανίζεται από το ανοικτό ίδρυμα στο οποίο την έχουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγωνία ξανά για τη Μαρία – Την έχετε δει;(pic)

 

Οι επαναλαμβανόμενες εξαφανίσεις του κοριτσιού και οι κίνδυνοι που την συνοδεύουν σε κάθε εξαφάνιση είναι ηλίου φαεινότερον ότι εξουδετερώνουν όλα τα «θα», που αράδιασε ο Πρόεδρος. Επειδή αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να την προστατεύσουν. Διότι μέχρι να υλοποιηθούν (αν υλοποιηθούν) η μικρή θα συνεχίσει να φλερτάρει με τον θάνατο. Εκεί όπου την σπρώχνουν ένα σωρό αλήτες οι οποίοι καραδοκούν σε σκοτεινά δρομάκια να πέσουν στα δίχτυά τους τα ανυπεράσπιστα θύματά τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο η στήλη παρέθετε μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα. Πέντε μήνες μετά, οι εξελίξεις τα καθιστούν βασανιστικότατα. Είναι δυνατόν ένα 15χρονο κορίτσι, που έκανε χρήση ναρκωτικών, να το έχουν σε ανοικτό ίδρυμα και να κυκλοφορεί ελεύθερα; Είναι δυνατόν, να βρέθηκε λιπόθυμη λόγω ναρκωτικών και να στέλλεται πάλι στη Στέγη, απ’ όπου θα ξαναφύγει, προφανώς, για να βρει ναρκωτικά; Είναι δυνατόν, ένα σωρό αρμόδιες υπηρεσίες να κρύβονται πίσω από αναποτελεσματικές πρόνοιες νόμων; Να μην συναποφασίζουν μια διαδικασία, που θα της προσφέρει επιτέλους ασφάλεια και προοπτική; Είναι δυνατόν, ένας Πρόεδρος να… συγκλονίζεται, αλλά η ανήλικη να παραμένει στον κυκλώνα που την έριξε η ανευθυνότητα και η ατολμία;

Πριν από ένα μήνα μια κοπέλα έφυγε από τη ζωή στα 29 της χρόνια. Σήμερα, ένα κορίτσι μόλις 15 χρόνων δείχνει να φλερτάρει με παρόμοια τραγωδία. Οι «συγκλονισμοί» αρμοδίων, υπηρεσιών και Προέδρων δεν την οδηγούν σε διαφορετική πορεία. Αυτήν του φωτός, της ζωής και των ονείρων όπως αξίζουν σε κάθε ανήλικο κορίτσι. Το κορίτσι αυτό δακτυλοδείχνει όλους τους συγκλονισμένους. Έναν προς έναν. Και από την ψυχή της βγαίνει μια κραυγή: «Είστε ανεύθυνοι, κύριοι». Μια κραυγή, που δεν φτάνει στα αφτιά τους. Ας προσεύχονται να μην έχει τραγική κατάληξη η ανήλικη διότι τότε δεν θα υπάρχει γωνιά στον πλανήτη για να κρυφτούν!

Πηγή: philenews.com

Γιώργος Καλλινίκου

Σχετικά νέα

X
Translate »