Breaking News

Αθλητικά Νέα

Λούης Δημητρίου: “Η βοήθεια στο μπάσκετ είναι μηδαμινή…”

Πολύβιος Αλεξάνδρου

Χείμαρρος. Μόνο με αυτήν τη λέξη μπορεί κάποιος να περιγράψει τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας Λούη Δημητρίου. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για όλους και για όλα, με τον τρόπο που τον έχουμε συνηθίσει, χωρίς φόβο, αλλά με αρκετό πάθος.

Έχει ήδη συμπληρώσει 22 μήνες στην ηγεσία της Ομοσπονδίας και, πλέον, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, τις αδυναμίες, αλλά και το τι πρέπει να γίνει ώστε το άθλημα να βρεθεί και πάλι στη θέση που του αρμόζει. Ο κ. Δημητρίου αναφέρεται στη διαφαινόμενη απόφαση της Ομόνοιας να μη λάβει μέρος στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας λόγω οικονομικού, με αποτέλεσμα αυτό να διεξαχθεί με έξι ομάδες. Παρ’ όλ’ αυτά, εκφράζει την εκτίμησή του ότι θα είναι αρκετά ανταγωνιστικό και καλύτερο από το προηγούμενο. Μιλά για τη θέση που πρέπει να έχει ο Κύπριος καλαθοσφαιριστής, για τις εθνικές ομάδες, τις αλλαγές που έγιναν τους τελευταίους 22 μήνες και τα εμπόδια που συνάντησε στον δρόμο του, για τον ρόλο που πρέπει να έχει ο Αθλητικός Δικαστής. Παράλληλα, αναφέρεται στη βοήθεια που πρέπει να έχει το άθλημα από το κράτος.
-Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας καλαθοσφαιρικής χρονιάς. Αυτό που ζητά ο κόσμος είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Θεωρείτε ότι θα το έχουμε φέτος;
«Πιστεύουμε πως ναι, την καινούργια χρονιά θα έχουμε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ήδη όλες οι ομάδες έχουν προχωρήσει και έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό τους και όλα δείχνουν πως οι περισσότερες από αυτές θα παρουσιάσουν ακόμα καλύτερη εικόνα από πέρσι».
-Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Ομόνοια δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα…
«Ναι, το έχουμε πληροφορηθεί ότι δυστυχώς η Ομόνοια δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα. Μας στενοχωρεί ιδιαίτερα αυτή η εξέλιξη, όμως, με μια μικρή τροποποίηση στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος θα καλυφθεί αυτό το κενό. Στόχος είναι στα επόμενα χρόνια να μπορέσουν ν’ ανεβούν ομάδες από τη Β1 κατηγορία που θα ξεκινήσει φέτος στην Α’ κατηγορία. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε άλλωστε η συγκεκριμένη κατηγορία, ώστε οι ομάδες να είναι πιο έτοιμες και ανταγωνιστικές για ν’ ανεβούν στην κορυφαία κατηγορία».

Πρωταγωνιστές οι Κύπριοι
-Πέρσι ήταν μια μεταβατική χρονιά με τη μείωση των ξένων. Έναν χρόνο αργότερα θεωρείτε ότι πετύχατε στον στόχο σας, που ήταν η αύξηση του χρόνου συμμετοχής του Κύπριου καλαθοσφαιριστή;
«Ο χρόνος των Κύπριων καλαθοσφαιριστών αυξήθηκε αρκετά κατά την περσινή περίοδο. Είναι κάτι που θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω του, αφού θεωρούμε πως δεν νοείται κυπριακό μπάσκετ χωρίς την ενεργή συμμετοχή του Κύπριου καλαθοσφαιριστή. Παράλληλα, όταν οι Κύπριοι έχουν αρκετό χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους, τότε θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο και της Εθνικής μας ομάδας. Μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα από τα όσα πέτυχε η Ισλανδία τα τελευταία χρόνια σε Εθνικό επίπεδο, τόσο στην καλαθόσφαιρα όσο και στο ποδόσφαιρο. Θέλουμε τους Κύπριους καλαθοσφαιριστές να είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους».

-Ποιες άλλες κινήσεις γίνονται από την Ομοσπονδία προς αυτή την κατεύθυνση;
«Τη νέα χρονιά θα είναι διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας της Β’ Κατηγορίας, με τη δημιουργία της Β1 και της Β2 κατηγορίας. Στη Β1 θα υπάρχουν κάποια όρια ηλικίας, τα οποία χρόνο με τον χρόνο θα μειώνονται. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε πως θα αυξηθεί ο χρόνος αρκετών νεαρών καλαθοσφαιριστών στη Β1 κατηγορία και θα είναι έτοιμοι για να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους και να αγωνιστούν σε ομάδες της Α’ κατηγορίας τα επόμενα χρόνια. Οι ομάδες της Α’ κατηγορίας, θ’ αρχίσουν πλέον να κοιτάζουν καλύτερα τη Β1 κατηγορία, για καλούς Κύπριους καλαθοσφαιριστές».

-Τα σωματεία δείχνουν πρόθυμα να ανταποκριθούν;
«Εννοείται. Είμαστε συνέχεια σε επαφή με τα σωματεία μας, κι αυτά άλλωστε αποτελούν την Ομοσπονδία. Θέλουμε να ακούμε τους προβληματισμούς τους και τις σκέψεις τους. Να τονίσω, επίσης, ότι υπάρχει αμέτρητος σεβασμός εκ μέρους μου αλλά και ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου, προς αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν τη διοίκηση των σωματείων και παλεύουν καθημερινά για το καλύτερο».

Οι αλλαγές και τα εμπόδια
-Στη μέχρι τώρα παρουσία σας στην ηγεσία της Ομοσπονδίας προσπαθήσατε ν’ αλλάξετε αρκετά πράγματα. Θεωρείτε ότι πετύχατε στον στόχο σας;
«Αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει από την ημέρα που ανέλαβα την προεδρία της ΚΟΚ, σίγουρα όμως δεν τα έκανα μόνος μου, καθώς έχω δίπλα μου ένα ενεργό Διοικητικό Συμβούλιο και τους ανθρώπους των Δ.Σ. των ομάδων. Τόσο εγώ όσο και τα μέλη του Δ.Σ. προσπαθούμε καθημερινά για να πετύχουμε το καλύτερο για το κυπριακό μπάσκετ. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν στο μέλλον και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε».

-Βρήκατε εμπόδια στον δρόμο σας;
«Εμπόδια πάντα θα υπάρχουν, σε οποιοδήποτε πόστο. Με συζήτηση όμως τα πάντα λύνονται. Κάποιες φορές, επίσης, λαμβάνονται ακόμα και με προσωπικό κόστος δύσκολες αποφάσεις. Το έχω πει όμως επανειλημμένα, ότι πάντα έχω ως γνώμονα το καλό του αθλήματος και όχι το προσωπικό μου καλό».

-Οι σχέσεις σας με τα σωματεία;
«Θεωρώ ότι είναι καλές και υπάρχει αλληλοσεβασμός. Πιστεύω πως έχουν καταλάβει ότι ο Πρόεδρος είναι εδώ για να χαράξει μαζί με το Δ.Σ. την πολιτική, έχοντας ως στόχο το καλό του αθλήματος».

Πιο δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα
-Πρέπει να υπάρχουν πιο αυστηρές ποινές από τη Δικαστική;

«Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξαν περιστατικά που δεν τιμωρήθηκαν με την ανάλογη ποινή. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα αυστηρότερο σύστημα, το οποίο όμως θα ξεκαθαρίζει τις ποινές και θα είναι δίκαιο και αξιοκρατικό. Δημιουργήσαμε, παράλληλα, από φέτος το Εφετείο, καθώς επιθυμούμε -σε περίπτωση που υπάρχει αντίθετη άποψη με την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής- να έχουν το δικαίωμα τα σωματεία για να εξεταστεί από ένα δευτεροβάθμιο όργανο. Αλλάξαμε, επίσης, τη Δικαστική Επιτροπή με τον Αθλητικό Δικαστή, προσδοκώντας σε ακόμη μεγαλύτερη ομοιομορφία αποφάσεων και μη επηρεασμό με οποιονδήποτε τρόπο από τον οποιονδήποτε».

-Πέτυχε το μέτρο με την άρση της μη μετακίνησης οπαδών;
«Πιστεύω πως πέτυχε, αφού σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια την προηγούμενη περίοδο δεν είχαμε περιστατικά βίας. Να τονίσω ότι η ΚΟΚ έχει αναλάβει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος, ώστε να υποστηρίξει τα σωματεία σε θέματα ασφαλείας, όπου και όποτε χρειάζεται. Επίσης, στα περισσότερα γήπεδα είδαμε περισσότερο κόσμο από άλλες χρονιές και το καλύτερο απ’ όλα ήταν ότι είδαμε οικογένειες να έρχονται στο γήπεδο, να απολαμβάνουν τους αγώνες και έπειτα να αποχωρούν χωρίς να αισθάνονται ότι υπάρχει φόβος για επεισόδια. Τολμήσαμε, ακόμη, να επιτρέψουμε την είσοδο σε αγώνες υψηλού κινδύνου μόνο με την επίδειξη της πολιτικής ταυτότητας, ως μέτρο για την απομάκρυνση όσων έρχονται στο γήπεδο με άλλους στόχους και όχι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσει να εφαρμοστεί μια ομοιόμορφη πολιτική, με την κάρτα φιλάθλου».

-Ποια θεωρείται ότι ήταν η αλλαγή που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις και γιατί;
«Όπως έχω πει, κάθε αλλαγή θα πρέπει να συζητείται με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Αυτή την πολιτική κράτησα και πιστεύω ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποιο θέμα που να επέμενα ως Πρόεδρος της ΚΟΚ να εφαρμοστεί, εάν έβλεπα ότι υπήρχε τεκμηριωμένα αντίθετη άποψη».

Η Κύπρος επέστρεψε στην Ευρώπη
-Η ΑΕΚ έλαβε μέρος στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η Κύπρος επιστρέφει στην Ευρώπη;

«Η Κύπρος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη και μάλιστα δυναμικά θα έλεγα. Την περσινή χρονιά είδαμε την ΑΕΚ να κάνει μία πολύ καλή πορεία. Φέτος η ομάδα της Λάρνακας δεν μπόρεσε να προκριθεί στο Basketball Champions League, όμως θα είναι στους ομίλους του FIBA Europe Cup μαζί με τον ΑΠΟΕΛ. Κάναμε τεράστια προσπάθεια για να μπει κυπριακή ομάδα στο Champions League από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του θεσμού, καθώς πιστεύαμε ότι εάν μπαίναμε από φέτος θα είχαμε δικαίωμα συμμετοχής και στα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον στην προκριματική φάση. Πιστεύω ότι σε αυτό το κομμάτι, λόγω και των καλών σχέσεων που έχουμε αναπτύξει με τη FIBA, έχουμε επιτύχει, και τα αποτελέσματα των ομάδων μας στον θεσμό τα επόμενα χρόνια θα μας δώσουν τους ανάλογους βαθμούς. Ο χάρτης του ευρωπαϊκού μπάσκετ δείχνει ν’ αλλάζει και θέλαμε οπωσδήποτε να είμαστε εκεί από την 1η ημέρα. Είμαστε σίγουροι πως και οι δύο κυπριακές ομάδες θα μπορέσουν να τα πάνε περίφημα στην Ευρώπη και θα κάνουν όλη τη χώρα περήφανη με τα επιτεύγματά τους».

-Το όραμά σας για την κυπριακή καλαθόσφαιρα;
«Θέλω να δω την κυπριακή καλαθόσφαιρα να ανεβαίνει επίπεδο και να μπει ξανά στα σπίτια του κόσμου. Πιστεύω πως είναι ένα άθλημα θεαματικό, που μπορεί να προσφέρει τεράστιες συγκινήσεις σε όσους το παρακολουθούν. Θέλω, λοιπόν, να δω ακόμα περισσότερο κόσμο στα γήπεδα τα επόμενα χρόνια. Να δούμε περισσότερες οικογένειες να έρχονται όλοι μαζί και να απολαμβάνουν τους αγώνες. Να δούμε, επίσης, περισσότερους Κύπριους να αγωνίζονται στις ομάδες τους, κι αυτό να φέρει φυσικά και επιτυχίες στις Εθνικές μας ομάδες. Πιστεύω πως, αν δουλέψουμε όλοι σωστά, θα μπορέσει η Κύπρος να κάνει άλματα στον ευρωπαϊκό χάρτη της καλαθόσφαιρας».

Φάκελος Εθνικές ομάδες
-Σε εγρήγορση βρίσκονται οι εθνικές ομάδες. Ο απολογισμός της Ομοσπονδίας;

«Η Εθνική Ανδρών κατάφερε και σημείωσε δύο νίκες στον όμιλο για την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2017. Η διαδικασία αυτή των ομίλων μάς άφησε γλυκόπικρη γεύση. Πιστεύαμε εξαρχής ότι μπορούσαμε να κάνουμε μια τεράστια υπέρβαση στα προκριματικά, αφού δύο ομάδες πιθανόν να προκρίνονταν από τον όμιλό μας απευθείας στο Ευρωμπάσκετ. Στους αγώνες με το Βέλγιο φάνηκε πως υπήρχε διαφορά επιπέδου, είναι η αλήθεια, αφού πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή ομάδα. Στους αγώνες με την Ισλανδία όμως, που ξέραμε ότι θα παλεύαμε μαζί τους για το δεύτερο εισιτήριο του Ευρωμπάσκετ, ήμασταν κοντά στο σκορ μέχρι και τα μέσα της τρίτης περιόδου. Κάπου εκεί και στους δύο αγώνες, κι ειδικά στην Κύπρο, χάθηκε η αυτοσυγκέντρωση και, δυστυχώς, και το παιχνίδι. Παρ’ όλ’ αυτά μάς άνοιξε την όρεξη για την επόμενη διοργάνωση και θα προσπαθήσουμε να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για να παλέψουμε ξανά. Θέλω να σημειώσω πως, με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ανάφερα ότι με τη μείωση των ξένων θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε την πρόκρισή μας στο Ευρωμπάσκετ και φάνηκε ότι ήμασταν κοντά να το πετύχουμε, αφού με μία νίκη απέναντι στην Ισλανδία θα μπορούσαμε να τερματίζαμε στη 2η θέση.
-Χρειάζεται νέο αίμα η Εθνική, αφού κάποιοι θα αποσυρθούν
«Κοιτάξτε, αυτό θα γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια με τους πιο νεαρούς σε ηλικία αθλητές. Υπάρχουν παιδιά από τη φετινή ομάδα που μας ανακοίνωσαν την απόφασή τους να σταματήσουν από την Εθνική Ανδρών. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια το προπονητικό team και όλους τους καλαθοσφαιριστές για τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν και όλους όσοι ήταν πιστοί στρατιώτες της Εθνικής όλα αυτά τα χρόνια στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Θέλω να αναφέρω, επίσης, πως ο Γιώργος Αναστασιάδης, που τερμάτισε φέτος τη μεγάλη καριέρα του, θα τιμηθεί από την ΚΟΚ και το νούμερο που φορούσε στην Εθνική μας ομάδα θα αποσυρθεί. Όσον αφορά τον Παναγιώτη Τρισόκκα, θέλω να αναφέρω πως αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Εθνική μας ομάδα και θα έχω προσωπικά συνάντηση μαζί του τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουμε κάποια πράγματα, ενόψει και των νέων υποχρεώσεων της Εθνικής.

-Για τις υπόλοιπες Εθνικές;
«Εξαιρετική ήταν η παρουσία της Κ16 Ανδρών, η οποία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Γ’ Κατηγορίας που έγινε στη Λευκωσία. Επίσης, είχαμε τη συμμετοχή της Εθνικής Γυναικών Κ16 στην Β’ Κατηγορία όπου εξασφαλίσαμε την παραμονή μας, ενώ δυστυχώς η Εθνική Ανδρών Κ18 δεν μπόρεσε να παραμείνει στη Β’ Κατηγορία. Στις μικρές αυτές ηλικίες θα πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο προετοιμασίας για τους διεθνείς αγώνες και σαφώς το επίπεδό μας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει από πέρσι να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

-Τι κινήσεις γίνονται και τι ν’ αναμένουμε τα επόμενα χρόνια από τις Εθνικές ομάδες;
«Οι κινήσεις που γίνονται αφορούν ολόκληρο το φάσμα των εθνικών μας ομάδων, αφού θέλουμε να δημιουργήσουμε δυνατές Εθνικές ξεκινώντας από τη βάση, μέχρι τις πρώτες ομάδες. Μέσα από τις μικρές μας Εθνικές θέλουμε, όμως, να βγούνε και οι καλαθοσφαιριστές και οι καλαθοσφαιρίστριες του αύριο. Αυτοί και αυτές που θα αποτελέσουν το μέλλον του κυπριακού μπάσκετ. Τα επόμενα χρόνια θέλουμε, επίσης, να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί απ’ ό,τι είμαστε σήμερα και να μπορέσουμε ν’ ανεβούμε επίπεδο. Έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ συγκεκριμένο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και αναμένουμε με σκληρή δουλειά να δούμε τους καρπούς σύντομα».

«Η βοήθεια στο μπάσκετ είναι μηδαμινή σε σχέση με άλλα αθλήματα»
«Το γεγονός ότι η Ομόνοια δεν θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας μας λυπεί αφάνταστα, είναι καθαρά λόγω οικονομικού και μας αφήνει πλέον με έξι ομάδες στο πρωτάθλημα. Βλέπουμε επίσης μεγάλες και ιστορικές ομάδες με αρκετό κόσμο -όπως η ΑΕΛ, η ΕΝΑΔ και ο Αχιλλέας Καϊμακλίου- να μην αγωνίζονται στην Α’ Κατηγορία, κι αυτό επίσης μας λυπεί. Είχα μιλήσει εδώ και καιρό για το πρόβλημα του οικονομικού. Θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει για να υπάρξει μέλλον στο κυπριακό μπάσκετ. Η βοήθεια που δέχεται το άθλημά μας είναι μηδαμινή σε σχέση με άλλα αθλήματα. Τόσο η ΚΟΚ όσο και οι Πρόεδροι και επικεφαλής των σωματείων των ανδρικών ομάδων της Α’ Κατηγορίας κκ. Ανδρέας Λευκαρίτης, Χριστόφορος Ποταμίτης, Πάρις Παπαέλληνας, Ανδρέας Καφφάς, Πανίκος Κωνσταντίνου και Θωμάς Θωμά κάνουμε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας -και προς τη Βουλή- για να δουν πιο ζεστά τον τρόπο στήριξης της κυπριακής καλαθόσφαιρας. Πρέπει να αφουγκραστούν τα προβλήματα που έχει το άθλημά μας και να καταλάβουν πως η καλαθόσφαιρα στην Κύπρο οδεύει προς πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, με απρόβλεπτες συνέπειες. Είχαμε κάποιες επιτυχίες στο μπάσκετ που έκαναν όλη την Κύπρο περήφανη. Αυτές οι επιτυχίες ήρθαν έπειτα από σκληρή δουλειά των σωματείων και της ΚΟΚ. Για να συνεχίσει να υπάρχει το μπάσκετ και να έχουμε ανάλογες επιτυχίες θα πρέπει η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των ομάδων μας».

Πηγή:sigmalive.com

 

Σχετικά νέα

X
Translate »