Breaking News

Εκπαίδευση

Κομβική συνάντηση ΠτΔ-Χαμπιαούρη για το μέλλον της Παιδείας

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθεί όλη η κοινή γνώμη τις εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας, καθώς ο πόλεμος Υπουργείου και εκπαιδευτικών οργανώσεων καλά κρατεί. Τη λύση στη συγκεκριμένη διαφωνία θα επιχειρήσει να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη.

Κατά τη συνάντηση θα γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης στο μέτωπο της παιδείας και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, με σκοπό την εξεύρεση τρόπων για να λυθεί το πρόβλημα και η σχολική χρονιά που αρχίζει σε δύο περίπου εβδομάδες να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα.

Εξάλλου ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του, χθες βράδυ, στην εκδήλωση του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας στο Τρόοδος, κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα που προέκυψε στην Παιδεία, τόνισε ότι «θα ενημερωθώ αύριο από τον Υπουργό Παιδείας και εν συνεχεία θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Ελπίζω να επικρατήσει σύνεση από τις  εκπαιδευτικές οργανώσεις, να αντιληφθούν ότι χρειάζεται η συνεννόηση και ιδιαίτερα κατανόηση ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης δεν είναι ποσώς για να μειώσουν το κύρος, αλλά αντίθετα να αναβαθμίσουν και την Παιδεία και το κύρος των καθηγητών μας».

Την ίδια ώρα ερωτηθείς για το ποια, θα είναι τα επόμενα βήματα, είπε ότι κάτι έχει στο μυαλό του.

Η έκκληση των εκπαιδευτικών

Από την πλευρά τους πάντως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επανέλαβαν χθες ότι δεν υπάρχει χρόνος για «παιχνίδι-διάλογο», κάνοντας μάλιστα έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει πριν είναι αργά, επιμένοντας στην θέση τους πως η μόνη λύση είναι η απόσυρση των μέτρων που λήφθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σε ανάρτηση του στο Facebook, χθες βράδυ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για αλληλο-επίρριψη ευθυνών και η μόνη λύση για εκτόνωση της κατάστασης είναι να εξευρεθούν λύσεις ανάγκης για να αρχίσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά.

Αυτούσια η ανάρτηση του:

Όταν μια ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση ενός σώματος δεν είναι σαφής και μονοσήμαντη για όλους που την υποστήριξαν, τότε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Κλασικό παράδειγμα η απόφαση της 27ης Ιουλίου 2018, στο Προεδρικό, η οποία φιλοδοξούσε να δώσει λύσεις στην κρίση που ξέσπασε στον χώρο της Εκπαίδευσης. Τελικά, τι πέτυχε η συγκεκριμένη απόφαση; Απολύτως τίποτα. Γιατί; Απλούστατα η κοινή απόφαση φάνηκε, εκ των υστέρων, ότι τελικά δεν ήταν και τόσο κοινή…

Η μια πλευρά ισχυρίζεται ότι συμφωνήθηκε να συζητηθεί ΜΟΝΟ το θέμα του εξορθολογισμού των «απαλλαγών» (αφήνω ασχολίαστη για την ώρα την ορολογία αυτή και το πού σκοπίμως παραπέμπει) και η άλλη πλευρά ότι συμφωνήθηκε να τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι (και συνεπώς και άλλων, πέραν των όσων σχετίζονται με την παραχώρηση διδακτικού χρόνου για ανάληψη εξωδιδακτικών καθηκόντων), γι’ αυτό άλλωστε και οι προτάσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων αφορούσαν αντισταθμιστικά μέτρα προς εκείνα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 4 Ιουλίου του 2018.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος ούτε για να τον ροκανίσουν κάποιοι, ούτε για (αλληλο)επίρριψη ευθυνών. Ο ρεαλιστικός δρόμος για εκτόνωση της κρίσης είναι ένας: Πρέπει να εξευρεθούν λύσεις ανάγκης (πέραν των μονομερών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που αποτελούν την ρίζα του προβλήματος), για να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά, με την ταυτόχρονη δέσμευση όλων των μερών για εκκίνηση ενός δομημένου διαλόγου στα αρμόδια θεσμοθετημένα σώματα, στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, για συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων.

Εκεί να συζητηθούν και τα εν λόγω κυβερνητικά μέτρα, αλλά και άλλα που είναι συνυφασμένα με ευρύτερες εκπαιδευτικές πολιτικές του ΥΠΠ, και που θα πρέπει πλέον να θεσμοθετηθούν.

Ότι είναι χρήσιμο παραμένει, ότι πρέπει να τροποποιηθεί, να τροποποιηθεί, ότι νέο πρέπει να εισαχθεί, να εισαχθεί και ότι πρέπει να καταργηθεί, να καταργηθεί. Και ασφαλώς στα θέματα εκπαιδευτικών πολιτικών, η διαβούλευση πρέπει να είναι ευρύτερη και δημόσια…

Πηγή: reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »