Αναπτυξιακά Έργα

Κάτι αλλάζει στη Λάρνακα

Κατακόρυφη αύξηση των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων παρουσιάζει η πόλη και επαρχία Λάρνακας τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία 22 νέων μονάδων την τελευταία πενταετία και τη μελλοντική ανέγερση νέων.

Η Λάρνακα παρότι διαθέτει όσα θα μπορούσαν να την καταστήσουν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, καθώς συνδυάζει ήλιο, θάλασσα, βουνό, ιστορία, πολιτισμό, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, ενώ παράλληλα διαθέτει και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, εντούτοις παρέμενε μέχρι πρόσφατα ο φτωχός συγγενής της τουριστικής βιομηχανίας.

Τα έργα υποδομής που έγιναν στην πόλη σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, έχουν δώσει σήμα στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις στην πόλη.

Κατά τη φετινή χρονιά βρίσκονται σε λειτουργία στη Λάρνακα 104 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα, τα οποία διαθέτουν συνολικά 6146 κλίνες.

Ο αριθμός των κλινών στη Λάρνακα συγκρίνεται δυσμενώς με τις 35 χιλ. στην ελεύθερη Αμμόχωστο, τις 28 χιλ. στη Λεμεσό και τις 11 χιλ. στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον ανώτερο λειτουργό του ΚΟΤ Μάριο Τσιανάκα, κατά την τελευταία πενταετία λειτούργησαν 22 νέες τουριστικές μονάδες, που αντιστοιχεί με αύξηση 20%.

Πιο συγκεκριμένα λειτούργησαν 6 νέα ξενοδοχεία, 5 των δύο αστέρων και ένα του ενός. Λειτούργησαν επίσης εντός παραδοσιακών οικοδομών τρία ξενοδοχεία και 13 επιχειρήσεις οργανωμένων διαμερισμάτων.

Ο κ. Τσιανάκας ανέφερε ότι από το σύνολο των 104 επιχειρήσεων διαμονής που λειτουργούν στη Λάρνακα οι 27αφορούν ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν 4549 κλίνες και οι 16 οργανωμένα διαμερίσματα συνολικής φιλοξενίας 978 κλινών.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εντός παραδοσιακών οικοδομών, η πόλη και επαρχία της Λάρνακας διαθέτει συνολικά 57, εκ των οποίων οι 53 μονάδες αφορούν οργανωμένα και τουριστικά διαμερίσματα των 566 κλινών και οι 4 ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν 53 κλίνες.

 

 

Τρεις νέες ξενοδοχειακές μονάδες 

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας έχουν λειτουργήσει τρεις νέες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας τη φετινή χρονιά, το «Mikes Kanarium», το «Qbic» και το «Edemen Suites», ενώ αναμένεται ότι τους πρώτους μήνες του 2018 θα ανοίξουν τουλάχιστον ακόμα δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Πρόκειται για τα ξενοδοχεία πολυτελείας, το «Radisson Blu» στην περιοχή του λιμανιού και το ξενοδοχείο «Lebay» στην παραλία της Ορόκλινης, 350 περίπου κλινών.

Την ίδια στιγμή, στα σκαριά βρίσκεται και η ανέγερση του Radisson Blu Conference and Airport Hotel Larnaka, δυναμικότητας 360 κλινών, το οποίο προγραμματίζεται να ανοίξει τις πύλες του το 2019.

Παράλληλα με τις προαναφερθείσες αναπτύξεις στο στάδιο του σχεδιασμού και της εκτέλεσης βρίσκονται και άλλες επενδύσεις εντός και εκτός της πόλης που μακροπρόθεσμα αναμένεται ότι θα αναβαθμίσουν ριζικά το τουριστικό πρόσωπο της Λάρνακας. Επιπρόσθετα, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και για λειτουργία νέων αγροτουριστικών μονάδων στην ορεινή επαρχία της Λάρνακας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Πηγή: stockwatch.com

Σχετικά νέα

X
Translate »