Κοινωνία

Θα βραβευτεί για το πρόγραμμα εθελοντισμού του ο Δήμος Αθηένου

Ο Δήμος Αθηένου επιλέγηκε από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία του Προγράμματος URBACT – Πόλη Καλής Πρακτικής για πρόταση που υπέβαλε και αφορά τον «Εθελοντισμό στο Δήμο Αθηένου». 

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας URBACT για την ανάδειξη Καλών Πρακτικών που εκτελούνται σε Πόλεις της Ευρώπης. Η υποβολή των προτάσεων έπρεπε να γίνει ηλεκτρονικά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 και για την υποβολή χρειαζόταν η συγγραφή αρκετού υλικού και η συμπλήρωση συγκεκριμένου ερωτηματολογίου».

Προστίθεται ότι «ο Δήμος Αθηένου υπέβαλε δύο προτάσεις για Καλές Πρακτικές του Δήμου, που αφορούν τον «Παρατηρητή της Γειτονιάς  στο Δήμο Αθηένου» (σε συνδυασμό με τον Παρατηρητή της Πράσινης Γραμμής) και τον «Εθελοντισμό στο Δήμο Αθηένου (με τα Προγράμματα της Κλεανθείου Κοινοτικής Στέγης, του Κωνσταντινελένειου Κέντρου Ενηλίκων, του Παιδοβρεφοκομικού Σταθμού και της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας)».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Γραμματεία του Προγράμματος URBACT ενέκρινε την πρόταση που υπόβαλε ο Δήμος Αθηένου στα πλαίσια της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων URBACT- Πόλη Καλής Πρακτικής, με θέμα «Ο Εθελοντισμός στο Δήμο Αθηένου».

Υποβλήθηκαν 270 προτάσεις από πόλεις όλης της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 97 εγκρίθηκαν να βραβευτούν ως πόλεις καλής πρακτικής στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Πρόγραμμα URBACT και θα πραγματοποιηθεί από τις 3 -5 Οκτωβρίου στο Ταλλίν της Εσθονίας».

Από την Κύπρο, σημειώνεται στην ανακοίνωση «εγκρίθηκε μόνο μια πρόταση του Δήμου Λεμεσού, ενώ από όλη την Ελλάδα εγκρίθηκαν μόνον δύο προτάσεις, μια του Δήμου Πειραιά και μια του Δήμου Ηρακλείου, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη επιτυχία για την πρόταση του Δήμου Αθηένου».

Βασικό στοιχείο της Καλής Πρακτικής «είναι το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Αθηένου, που προβλέπει για τις βασικές ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν φτώχεια και κοινωνική απομόνωση. Ο εθελοντισμός είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ατόμων και υπηρεσιών. Από το 1970 υλοποιούνται τέσσερα προγράμματα στο Δήμο: φροντίδα των ηλικιωμένων, κοινοτική βοήθεια και ψυχαγωγία, φροντίδα των νηπίων/παιδιών και κοινωνική στήριξη. Οι δραστηριότητες αυτές διασυνδέουν διάφορες γενιές και παρέχουν άμεση και συγκεκριμένη βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι “ο Δήμος Αθηένου είναι επιλέξιμος ως Επικεφαλής Εταίρος και θα υποβάλει, όταν ανοίξει η πρόσκληση, πρόταση για «Δημιουργία Δικτύων για μεταφορά καλών πρακτικών», που αφορά ένα δίκτυο που θα μεταφέρει την καλή Πρακτική του Δήμου Αθηένου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »