Αναπτυξιακά Έργα

Η… μπάλα στον Υπουργό Παιδείας για τη Σχολή Γαλάζιας Ανάπτυξης

Επιστολή δημάρχου Λάρνακας για τη Σχολή Γαλάζιας Ανάπτυξης

Στο γήπεδο του Υπουργού Παιδείας βρίσκεται η… μπάλα σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα. Μετά τη συνάντηση με τον Πρύτανη και το ξεκαθάρισμα της κατάστασης, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή από τον οποίο ζητείται λήψη συγκεκριμένης πολιτικής απόφασης για δημιουργία της Σχολής Γαλάζιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα.

Στην επιστολή, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2017, ο Α. Βύρας παραπέμπει αρχικώς στις δύο αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου υπ’ αριθμούς 77.785 και 79.753 και ημερομηνιών 29/10/2014 και 17/11/2015 αντίστοιχα καθώς και στην εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στη Λάρνακα στις 30 Ιουλίου 2015.

Σ’ εκείνη την εξαγγελία, ο Ν. Αναστασιάδης είχε επιβεβαιώσει την απόφαση για ίδρυση Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υδρογονανθράκων, Ωκεανογραφικού Κέντρου, καθώς και Εθνικού Πάρκου στο χώρο του πρώην λεπροκομείου. Ο δήμαρχος Λάρνακας υπενθυμίζει στον Υπουργό Παιδείας ότι ήδη το σκέλος της εξαγγελίας για τη Σχολή Χημικών Μηχανικών έχει αθετηθεί, αφού η Σχολή έχει ήδη ενσωματωθεί στο ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνδυασμένες ενέργειες με το Δήμο Λάρνακας και όλους τους φορείς των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, προτείνει τη δημιουργία Σχολής Γαλάζιας Ανάπτυξης στη Λάρνακα με τμήματα Marine Engineering, Marine Biology και Marine Management. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προτείνει τη δημιουργία Σχολής Ενάλιας Αρχαιολογίας και Ωκεανογραφικού Κέντρου.

Κατόπιν τούτων, ο δήμαρχος Λάρνακας θέτει τον Υπουργό Παιδείας προ των ευθυνών του ζητώντας από την κυβέρνηση να αποδείξει την πολιτική της βούληση με συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για στέγαση των πιο πάνω σχολών στη Λάρνακα. Στην ουσία η κυβέρνηση καλείται να επικαιροποιήσει την εξαγγελία της μετά την αφαίρεση της Σχολής Χημικών Μηχανικών και να δείξει εμπράκτως ότι τα λόγια θα γίνουν έργα σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της πόλης του Ζήνωνα.

Εναλλακτική η Διανέλλειος;

Εκτός από τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης από την κυβέρνηση, σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα του χώρου όπου θα στεγαστούν οι σχολές. Σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες, αυτό θα γίνει στο πρώην λεπροκομείο, δίπλα στην Αλυκή, για το οποίο όμως παραμένουν προς επίλυση διάφορα διαδικαστικά προβλήματα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και το γεγονός ότι βρίσκεται εντός του προστατευόμενου δικτύου Natura 2000.

Στην επίσκεψη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Δήμο Λάρνακας την περασμένη Δευτέρα 19 Ιουνίου, κατέστη σαφές ότι πρώτη επιλογή παραμένει το πρώην λεπροκομείο. Σημειώθηκε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός σε άλλο χώρο σε προσωρινή βάση μέχρι να ξεκαθαριστούν τα διαδικαστικά ζητήματα.

Πέραν τούτου όμως, στη σύσκεψη κατέστη σαφές ότι η Λάρνακα είναι έτοιμη να προτείνει μόνιμες εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση των σχολών σε περίπτωση που το πρώην λεπροκομείο αποδειχθεί ανέφικτη επιλογή. Ένα από τα σενάρια για τα οποία έγινε προκαταρκτικά λόγος είναι το τεμάχιο της πρώην Διανελλείου, το οποίο παραμένει κενό και αναξιοποίητο μετά την κατεδάφιση του ιστορικού σχολείου.

Φυσικά, και στην περίπτωση αυτή υπάρχει σοβαρό διαδικαστικό θέμα, αφού η γη παραμένει υπό την ιδιοκτησία του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει την ανταλλαγή. Επίσης, η Σχολική Εφορεία Λάρνακας έχει αποφασίσει να προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας την ανέγερση Γυμνασίου στο χώρο της Διανελλείου σε αντικατάσταση του Γυμνασίου Δροσιάς το οποίο ανήκει στο ΕΦΚΑΦ.

Σε κάθε περίπτωση και αυτό το σενάριο παρουσιάζεται προβληματικό, αφού ο Μητροπολίτης Κιτίου, ως διαχειριστής της γης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Χ» είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίσταται πλέον η συμφωνία ανταλλαγής.

Τάσος Περδίος

Σχετικά νέα

X
Translate »