Έχουμε θέμα

Η λειψυδρία διώχνει τα φλαμίνγκο από τις αλυκές (φωτογραφίες)

Tου Τάσου Αναστάση
Εδώ και μερικές εβδομάδες εθεάθησαν δεκάδες σμήνη από φλαμίνγκο να πετάνε κοντά στις δύο αλυκές της Κύπρου με προορισμό τους βιότοπους εκεί ωστόσο όσοι στάθηκαν τυχεροί να δουν τα όμορφα αυτά πτηνά να φτάνουν στις αλυκές, έγιναν μάρτυρες ενός περιστατικού που πιθανόν να τους προβλημάτισε για τις καιρικές συνθήκες

Τα σμήνη αφού πλησιάζουν πάνω από τις αλυκές πραγματοποιούν απότομη στροφή και ταξιδεύουν προς άλλες περιοχές βορειότερα εις αναζήτηση άλλων βιότοπων.

Ο λόγος; Η λειψυδρία.

Παρόλο που διανύουμε το τελευταίο τετραήμερο του Οκτωβρίου, η εισροή υδάτων στα φράγματα για το μήνα Οκτώβριο, είναι  ο χειρότερος της δεκαετίας με αποτέλεσμα η παρατεταμένη ξηρασία να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Μια εκ αυτών και η παρατεταμένη ξηρασία στις αλυκές της χώρας που αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους βιότοπους αποδημητικών πουλιών διαχειμάζουν στη χώρα μας μέχρι την άνοιξη.

Επικοινωνήσαμε με την κα. Χριστινα Ιερωνυμίδου, υπεύθυνη καταγραφών και έρευνας του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου η οποία μας ενημέρωσε ότι κανονικά αυτή την περίοδο αναμενόταν να υπήρχε περισσότερη ροή υδάτων στις αλυκές και η ξηρασία σε αυτές διώχνει τα φλαμίνγκο.  Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που την αντίστοιχη περίοδο υπάρχει ξηρασία στις  αλυκές με αποτέλεσμα τα αποδημητικά πουλιά να φεύγουν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Πηγή: offsite.com

Σχετικά νέα

X
Translate »