Δελτία Τύπου

ΕΤΑΠ: Πρόγευμα εργασίας με τοπικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους

Συνάντηση με τοπικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους της Λάρνακας είχε σήμερα  το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ κ. Ντίνος Λευκαρίτης  και η υπεύθυνη λειτουργός της εταιρείας Νανά Ασμένη Παύλου στον όμορφο χώρο του Edem En Suites. Στη συγκέντρωση με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα τουρισμού συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν θέματα τουρισμού της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση η εταιρεία δημοσίευσε δελτίου τύπου και το οποίο παρουσιάζουμε αυτούσιο:

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, όπως αυτό καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού είναι «Αειφόρος τουρισμός – εργαλείο ανάπτυξης».  Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, πέραν των πολλαπλών και πολύπλευρων δράσεων που αναλαμβάνει, προωθεί ενέργειες που βασίζονται στις αρχές της τουριστικής αειφορίας.  Ορισμένες εξ’ αυτών παρουσιάζονται πιο κάτω.

Τουριστική Κίνηση Λάρνακας 2017

Τα ξενοδοχεία της Λάρνακας διανύουν μια από τις καλύτερες τους χρονιές από πλευράς διανυκτερεύσεων. Βάσει στοιχείων που έχουμε λάβει από ξενοδοχεία της επαρχίας Λάρνακας, όλες ανεξαιρέτως οι μονάδες είχαν αύξηση για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι αυξήσεις σε διανυκτερεύσεις διαφέρουν ανάλογα με τη μονάδα, και για την υπό αναφορά περίοδο ανέρχονται από 3%-8% ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία που παρουσιάζουν αυξήσεις της τάξης του 10-12%.

Οι πλείστες μονάδες της Λάρνακας έχουν δηλώσει ότι θα είναι υπερπλήρεις μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Ο χειμώνας 2017/18 αναμένεται ότι θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά με ενδεχόμενη μικρή αύξηση, ενώ βάσει της ροής κρατήσεων για την τουριστική σεζόν του 2018 οι προοπτικές διαφαίνονται θετικές.

Οι τρεις κυριότερες τουριστικές αγορές των ξενοδοχείων της Λάρνακας είναι η ρωσική, η αγγλική και η γερμανική. Ακολουθούν τουρίστες από το Ισραήλ, την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Λίβανο.

Νέες μονάδες στην Περιφέρεια Λάρνακας

Φέτος έχουν λειτουργήσει τρεις νέες μικρές μονάδες στο κέντρο της πόλης: το Mikes Kanarium, το Qbic και το Edem en Suites. Αρχές του 2018 θα αρχίσουν τη λειτουργία τους ξενοδοχεία πολυτελείας όπως το Radisson Blu στο λιμάνι και το ξενοδοχείο Lebay (πρώην Lenios) στη Βορόκληνη. Το 2019 θα λειτουργήσει το Radisson Blu Conference and Airport Hotel κοντά στο αεροδρόμιο και το ξενοδοχείο Solaar (πρών Michael’s Beach) στη Βορόκληνη. Υπάρχουν επιπρόσθετα πλάνα και για άλλες νέες μονάδες που θα ανακοινωθούν μόλις αυτά οριστικοποιηθούν.

Είναι γεγονός ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα για ανάπτυξη νέων τουριστικών μονάδων, κυρίως στο κέντρο της πόλης, στην τουριστική περιοχή Βορόκληνης καθώς και αγροτουριστικές μονάδες στην ορεινή Λάρνακας. Τούτο μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθότι η Λάρνακα αρχίζει πλέον να αποκτά επιπρόσθετη δυναμικότητα σε κλίνες, κάτι στο οποίο υστερούσε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.

Κάνουμε έκκληση ακόμα μια φορά προς την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία ώστε να γίνει εφικτή η κατηγοριοποίηση ξενοδοχείων σε city & boutique. Αυτό θα βοηθήσει και την εύρυθμη λειτουργία της βιομηχανίας αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Μετακίνηση πετρελαιοειδών και ανάπλαση περιοχής

Παράλληλα με τη διαδικασία μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, προωθούνται τα σχέδια για ανάπλαση και ανάπτυξη της παραλιακής αυτής περιοχής συνολικού μήκους 3 χλμ. Συγκεκριμένα, και για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, έχει ήδη υποβληθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών μελέτη διεθνούς οίκου η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας, του ΕΒΕ Λάρνακας και των εταιρειών που διαθέτουν γη στην περιοχή. Η μελέτη αφορά, μεταξύ άλλων, τις υποδομές που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση, όπως είναι η αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, μέτρα προστασίας της παραλίας και άλλα θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν ώστε να προκύψει μια ορθολογιστική ανάπτυξη για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Η εταιρεία Πετρολίνα, που είναι η πρώτη που άρχισε εδώ και χρόνια τις διεργασίες μετακίνησης, αναμένει ακόμη κάποιες σχετικές άδειες για να ξεκινήσει η αποξήλωση των εγκαταστάσεων στη Λάρνακα και η μεταφορά τους στο Βασιλικό. Εφόσον οι άδειες ληφθούν – και ευελπιστούμε να είναι προσεχώς – θα χρειαστεί μια χρονική περίοδος μέχρι και 12 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η πρόσφατη έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για σύσταση κοινοπραξίας από τις τέσσερις εταιρείες υγραερίου για μετακίνηση σε κοινό τερματικό στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, αποτελεί θετική εξέλιξη. Συζητούνται ακόμη κάποιες λεπτομέρειες, και υπολογίζεται ότι μόλις ληφθούν οι άδειες, η διαδικασία μετακίνησης θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Νέος Τεχνητός Ύφαλος Λάρνακας

Εδώ και αρκετό καιρό προωθούνται διαδικασίες δημιουργίας τεχνητού υφάλου στη Λάρνακα από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσα 2014-2020. Στόχος του σημαντικού αυτού προγράμματος είναι η μακροπρόθεσμη βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής και η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.  Η ΕΤΑΠ Λάρνακας ανέλαβε τον ρόλο αγοράς του σκάφους εφόσον το κόστος αυτό δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος.

Μετά από πολλές προσπάθειες πέραν του ενός έτους, είμαστε στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσουμε ότι έχουμε προχωρήσει, κατόπιν έγκρισης καταλληλότητας από το ΤΑΘΕ, με την αγορά σκάφους μήκους 63 μέτρων από την Ελλάδα, με την ονομασία «Ελπίδα». Το σκάφος θα είναι στην Κύπρο εντός της ερχόμενης εβδομάδας όπου θα τύχει ενδελεχούς καθαρισμού για να είναι κατάλληλο για πόντιση. Η δαπάνη του σκάφους θα καλυφθεί από χορηγίες που έχουν ληφθεί από ιδιωτικές εταιρείες, τοπικές αρχές και φορείς.

Ως εκ τούτου, αρχές του νέου έτους αναμένεται ότι η Λάρνακα, και συγκεκριμένα η περιοχή της Βορόκληνης, θα αποκτήσει τον δικό της τεχνητό ύφαλο, ο οποίος μαζί με το παγκοσμίου φήμης ναυάγιο «Ζηνοβία» θα βάλουν τη Λάρνακα γερά στον διεθνή τουριστικό χάρτη των καταδυτικών προορισμών.

 

Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Οπτικής Ρύπανσης

Δεδομένου ότι ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που λαμβάνονται για την εικόνα της Κύπρου από τους ξένους ταξιδιωτικούς πράκτορες καθώς και επισκέπτες είναι η οπτική ρύπανση που παρατηρείται στις πόλεις και στις τουριστικές περιοχές, η ΕΤΑΠ Λάρνακας αποφάσισε να αναλάβει σχετική δράση.

Σαφώς και για να επιλυθεί ριζικά το πρόβλημα, χρειάζονται τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία, αλλά κυρίως αποφασιστικότητα από πλευράς τοπικών αρχών να προβούν σε πάταξη αυτού του φαινομένου που σπιλώνει την εικόνα της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός.

Αρχή λοιπόν γίνεται από την Πλατεία Αγίου Λαζάρου η οποία θα λειτουργήσει ως πιλοτική περιοχή. Η δράση πραγματοποιείται με συνεργασία της ΕΤΑΠ Λάρνακας, του Δήμου Λάρνακας, του ΚΟΤ και του Συμβουλευτικού Οίκου Concept Cyprus.

Οι διεργασίες για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα άρχισαν εδώ και καιρό, όμως η υλοποίησή του θα αρχίσει την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου 2017. Βάσει του προγράμματος, θα αφαιρεθούν όλες οι ακαλαίσθητες πινακίδες επί των κτιρίων και θα αντικατασταθούν με ομοιόμορφου τύπου σχεδιασμό, θα αποκατασταθούν οι προσόψεις των κτιρίων όπου χρειάζεται και θα γίνουν και άλλες ενέργειες αισθητικής αναβάθμισης όπως ενίσχυση του πρασίνου και προσθήκη ομοιόμορφων ομπρέλων.

Η ΕΤΑΠ φιλοδοξεί όπως το υπό αναφορά πρόγραμμα επεκταθεί σταδιακά – σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα – και σε άλλες περιοχές. Εντός του 2018 θα προωθηθούν πιλοτικοί σχεδιασμοί για πρότυπο πινακίδων σε τουριστική περιοχή και σε παραδοσιακό χωριό της επαρχίας. Στόχος είναι να έχουμε μια Λάρνακα αναβαθμισμένη, με επικέντρωση στη διαφύλαξη του χαρακτήρα και της ταυτότητάς της.

Αποτελέσματα Τοποθέτησης Οικολογικών Σταχτοδοχείων

Αρχές Ιουνίου 2017 τοποθετήθηκαν σε δέκα παραλίες της Λάρνακας σταντ με οικολογικά σταχτοδοχεία. Στόχος της ΕΤΑΠ Λ/κας ήταν η μείωση ενός εκ των κυριότερων προβλημάτων των παραλιών της επαρχίας μας, το οποίο αφορά την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αποτσίγαρων, κυρίως στις πολυσύχναστες παραλίες.

Η δράση κρίνεται επιτυχημένη, καθότι σε περίοδο τριών μηνών (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος), έχουν συλλεχθεί από τις δέκα παραλίες της Λάρνακας συνολικά 84.300 αποτσίγαρα που αντιστοιχούν σε 42.15 κιλά.  Συνεπώς η ενέργεια αυτή έχει συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της ποιότητας και της αισθητικής της άμμου της παραλίας.

Τα οικολογικά σταχτοδοχεία θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος της τρέχουσας κολυμβητικής περιόδου και θα επανατοποθετηθούν με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Υπενθυμίζουμε ότι το κάθε οικολογικά βιοδιασπώμενο σταχτοδοχείο είναι «ντυμένο» με την καμπάνια της Λάρνακας, ώστε να μεγιστοποιείται η προβολή του προορισμού μας στους ξένους, κυρίως, επισκέπτες.

 

Πρόγραμμα Χειμερινών Δραστηριοτήτων Λάρνακας

Επαναρχίζει την 1η Νοεμβρίου 2017 το Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών της ΕΤΑΠ Λάρνακας και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2018. Το έτος αυτό σηματοδότησε την επιβράβευση του προγράμματος με τη λήψη πιστοποιητικού αριστείας από τη διεθνή διαδικτυακή πύλη Trip Advisor.

Το υπό αναφορά εβδομαδιαίο Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, αφορά την παραχώρηση δωρεάν δραστηριοτήτων για τους τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία της Λάρνακας κατά τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι ο εμπλουτισμός του χειμερινού τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας καθώς και η ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη μέσω της γνωριμίας με τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση.

Στα πλαίσια του Προγράμματος προσφέρονται προς τους τουρίστες ποικίλες δραστηριότητες όπως ξεναγήσεις, εκδρομές σε γραφικά χωριά της ορεινής περιοχής, γευσιγνωσία κρασιού, παρασκευή χαλουμιού, πτηνοπαρατήρηση, καλαθοπλεκτική και ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων.

Είναι πεποίθηση της ΕΤΑΠ Λάρνακας ότι η Περιφέρεια προσφέρεται για διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και γι’ αυτό, με στοχευμένο προγραμματισμό σε ειδικές μορφές τουρισμού και σε συγκεκριμένες αγορές τουριστών που ταξιδεύουν σε μήνες χαμηλής αιχμής, εφαρμόζεται πλάνο σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

 

Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΤΑΠ Λάρνακας

 Ολοκληρώθηκε ο διαδικτυακός διαγωνισμός που έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού και που αποσκοπούσε στην προώθηση της Λάρνακας και των πολυδιάστατων εμπειριών που προσφέρονται προς τον ξένο και ντόπιο επισκέπτη.

Οι δέκα τυχεροί και οι συνοδοί τους, που θα ζήσουν την εμπειρία της Λάρνακας είναι οι ακόλουθοι: Anne Slack, Netta Lindén, Michalis Georgiou, Kyriacos Anastasiou, Stacey High, George Morphakis, Constantina Ntina, Evros Ioannou, Stella Georgiou, Anne Hasney.

Οι νικητές θα συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες λαμβάνοντας πακέτο που περιλαμβάνει περιήγηση της πόλης με αδειούχο ξεναγό, γευσιγνωσία κρασιών και βόλτα με μικρό κρουαζιερόπλοιο όπου θα προσφερθούν φρούτα και σαμπάνια. Επιπρόσθετα, και με βάση τη φιλοσοφία της καμπάνιας κατά την οποία οι επισκέπτες «πάντοτε ξαναέρχονται στη Λάρνακα», θα δοθούν στους νικητές κουπόνια ώστε να επιστρέψουν για να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες στην πόλη και επαρχία.

Εκφράζονται ευχαριστίες προς τις εταιρείες που παραχώρησαν δώρα για το διαγωνισμό: Ecophysis, Bikin’ Cyprus, Quad Bike Safari, AAK Larnaca-Napa Sea Cruises, Golden Donkeys, Camel Park, Kahuna Surfhouse, Kitemed και Mckenzie Watersports

 

To πρόγευμα πραγματοποιήθηκε στον όμορφο χώρο του Edem En Suites όπου οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν το brunch που προσφέρεται καθημερινά, το οποίο αξίζει να δοκιμάσετε. 

Eπιμέλεια 
Νίκη Μιχαήλ
(Δημοσιογράφος) 

Σχετικά νέα

X
Translate »