Κοινωνία

Δικαίωμα των γονιών να είναι παρόντες σε ιατρικές εξετάσεις των παιδιών τους

Το δικαίωμα των γονιών αλλά και των παιδιών τους να είναι παρόντες κατά τη διενέργεια εξετάσεων ή άλλων ιατρικών πράξεων στα ανήλικα παιδιά τους, θεσμοθετείται με Πρωτόκολλο που έχει διαμορφωθεί, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου.
Το θέμα εξέτασε η Επιτροπή μετά από παράπονο που έλαβε από ομάδα γονιών, την οποία και στις δηλώσεις της ευχαρίστησε η κ. Κυριακίδου.
«Για πρώτη φορά μετά από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, της Παιδιατρικής Εταιρείας, του Γραφείου της Επιτρόπου του Παιδιού και των ίδιων των μητέρων, έχει ετοιμαστεί ένα Πρωτόκολλο για τους επαγγελματίες υγείας που αφορά την παρουσία των γονιών κατά τη διενέργεια ιατρικών ή άλλων πράξεων σε ανήλικα τέκνα», ανέφερε. Ένα Πρωτόκολλο, πρόσθεσε, το οποίο, «το Υπουργείο Υγείας μετά από διαβούλευση μας παρουσίασε σήμερα». Πρόσθεσε ότι το Πρωτόκολλο θα κατατεθεί και στον Υπουργό Υγείας για να διανεμηθεί σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια.
Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, θα πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να εξηγούν στο κάθε παιδί τη διαδικασία για τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί με γλώσσα ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά του και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι γονιοί θα δικαιούνται να είναι παρόντες με τα παιδιά τους ανεξάρτητα από την ηλικία τους και να εξηγείται επίσης στους γονείς με σαφήνεια και κατανοητή γλώσσα, καθώς και να δίνονται απαντήσεις σε ερωτήσεις τους.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες μπορεί να αποκλείεται ο γονιός από τη διαδικασία. Έδωσε τα παραδείγματα περιπτώσεων όπου υπάρχει θέμα κινδύνου ζωής για το παιδί και πρέπει να επέμβει άμεσα ο γιατρός, όταν υπάρχει υπόνοια ή καταγγελία για θέμα σεξουαλικής ή άλλης κακοποίησης, όταν η παρουσία του γονιού κρίνεται από τους γιατρούς ότι δυσχεραίνει την συνεργασία καθώς και μετά από επιθυμία του ίδιου του έφηβου.
Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι «όταν ένα παιδί είναι σχολικής ηλικίας ή είναι στην εφηβεία πάντοτε πρέπει και να ενημερώνεται και να ζητείται η άποψη του».
Όταν ένα παιδί είναι προσχολικής ηλικίας ή και βρέφος, πρόσθεσε, «είναι πολύ δύσκολο να συμμετέχει με τον ίδιο τρόπο, αλλά εκεί έχει σημασία η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση του γονιού».
Με το Πρωτόκολλο, είπε η κ. Κυριακίδου απαντώντας σε ερώτηση, «θεωρούμε δεδομένο ότι ο γονιός θα είναι μαζί με το παιδί του και κοιτάζουμε για τις εξαιρέσεις».

Σχετικά νέα

X
Translate »