Εκπαίδευση

Γονείς ζητούν αξιολόγηση και των καθηγητών

Την εκκρεμότητα του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των μαθητών, υπογράμμισε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, τονίζοντας την ανάγκη να δίνεται βαρύτητα και στις δεξιότητες, δραστηριότητες και ικανότητες των παιδιών, ώστε να μειωθεί η πίεση των διαγωνισμάτων.

Αφορμή για τους οργανωμένους γονείς, έδωσε η εξαγγελία του διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανού Λούη, για διεξαγωγή σεμιναρίων των εκπαιδευτικών για την εν λόγω αξιολόγηση.

Ωστόσο, ο κ. Νικηφόρου ανέφερε ότι χρειάζεται καθολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και μάλιστα ανά κλάδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα σεμινάρια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι εκκρεμεί και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, σχολίασε πως αυτή την περίοδο οι μαθητές είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι, γράφοντας ακόμη και πέντε διαγωνίσματα εβδομαδιαίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα θρανία και οι εκπαιδευτικοί

«Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αξιολόγηση του μαθητή», είπε ο κ. Νικηφόρου, προσθέτοντας πως: «Εκκρεμεί από το Υπουργείο το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται, ώστε να καταλήξουμε στις μορφές αξιολόγησης».

Ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων, σημείωσε ακόμη ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιμορφωθούν καθολικά ανά κλάδο, «και όχι ανά σχολείο». Υπογράμμισε επιπλέον, ότι ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για τον καθορισμό της αξιολόγησης των μαθητών, πρέπει να προωθηθεί και το νομοσχέδιο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.

«Εκκρεμεί και το νομοσχέδιο της αξιολόγησης των εκπαιδευτών, το οποίο θεωρούμε πως πρέπει να κατατεθεί μαζί στη Βουλή, μαζί με την αξιολόγηση των μαθητών», αφού όπως εξήγησε, «ένας ανεπαρκής καθηγητής δεν θα μπορέσει να αξιολογήσει έναν μαθητή, όσα κριτήρια και αν μπουν».

Σχετικά με τις δηλώσεις του διευθυντή Μέσης, κ. Λούη, ότι έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι που μειώνουν τα διαγωνίσματα των μαθητών, ο κ. Νικηφόρου σημειώνει πως: «Ως γονείς δεν έχουμε διαπιστώσει να μειώνεται ο όγκος των διαγωνισμάτων, κυρίως σε εκείνη την άσχημη περίοδο μεταξύ τέλος Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου. Για αυτό το λόγο, καλό θα ήταν το υπουργείο να επανέλθει με οδηγίες, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα πιο ομαλά».

Όπως αναφέρθηκε, τα παιδιά αυτό το διάστημα έχουν «γονατίσει» από την πίεση των διαγωνισμάτων, αφού μπορεί να γράφουν δύο φορές την ίδια ημέρα ή από ένα διαγώνισμα καθημερινώς. Ως αποτέλεσμα, έχουν επιπρόσθετες ώρες στα φροντιστηριακά μαθήματα, τα οποία όπως είπε «αποτελούν ρουτίνα».

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »