Breaking News

Αθλητικά Νέα

Γονείς απολαύστε τα παιδιά σας αλλά μην επεμβαίνετε στο προπονητικό το έργο…ένας συμπολίτης μας αποτυπώνει την εμπειρία του στα Grassroots

Του Μάριου Προδρόμου

Έχουν δει πολλά τα μάτια μου.

Με τα παράξενα που έχω ζήσει με τους γονείς τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Grassroots, μπορώ να γράψω βιβλίο ή καλύτερα φαρσοκωμωδία.
-Γονιό να τιμωρεί το παιδί του με το να στέκεται μισή ώρα μέσα στον ήλιο πριν από ένα κρίσιμο αγώνα της ομάδας του και το παιδί να μπαίνει ζαλισμένο μέσα στο γήπεδο.
-Γονείς να μιλάνε τα καλύτερα για τον προπονητή και την Ακαδημία και ύστερα από λίγους μήνες να παίρνουν τα παιδιά τους και να φεύγουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο και αιτία.
-Γονείς να στείλουν μήνυμα στο προπονητή ότι είναι ο καλύτερος, να γράφουν τα καλύτερα για εκείνο στα Social Media και να τον κατηγορούν από πίσω του για την συμπεριφορά του.
-Γονιός να μιλάει για την τεράστια πρόοδο του παιδιού που έχει κάνει και μετά από λίγους μήνες να λέει ότι το παιδί έχει μείνει στάσιμο.
-Γονείς να στείλουν συνεχείς μηνύματα στον προπονητή ρωτώντας τον συνέχεια για τις αποφάσισες του. Να έχουν παράλογες απαιτήσεις και να μην σέβονται την προσωπική ζωή και την οικογένειά του ανθρώπου.
-Γονείς να κάνουν τους προπονητές, πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά τον αγώνα. Ποιόν να ακούσει το παιδί άραγε; Τον γονιό ή τον προπονητή;
-Γονείς να βάζουν πίεση στο προπονητή να παίξει το παιδί τους εις βάρους κάποιου άλλου παιδιού που είναι καλύτερο.
-Γονείς να δίνουν πατατάκια, σοκολάτες ακόμα και κούπες στα παιδιά τους να φάνε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει ο αγώνας.
-Γονείς να έχουν την νοοτροπία ότι ο γιος τους είναι τελειωμένος παίκτης από τα έντεκα του και να νομίζουν ότι όλα τα άλλα παιδιά είναι τυχερά που έχουν τον γιο τους στην ομάδα αλλά και ο προπονητής. Κάνοντας το παιδί να “καβαλήσει το καλάμι” από την κούνια.


Όπως έχω αναφέρει πιο πάνω μπορώ να γράψω βιβλίο. Για να μην σας κουράζω όμως θα μείνω ως εδώ. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το πρόβλημα ξεκινάει πολλές φορές μόλις αντιληφθεί ένας γονιός πόσο αξίζει το παιδί του (αθλητικά), να προσπαθεί να κάνει το καλύτερο και από τον υπερβολικό του ζήλο καταστρέφει το παιδί του. Υπάρχουν όμως και γονείς που με εμπνέουν και θα ήθελα να κάνω και δικά μου παιδιά μόνο για να τους μοιάσω.

 

Έτσι για να μην παρεξηγηθώ. Γονείς απολαύστε τα παιδιά σας αλλά μην επεμβαίνετε στο προπονητικό το έργο. Ο Γιατρός είναι Γιατρός. Ο προπονητής είμαι προπονητής και ο γονιός είναι γονιός. Θα χρειαστεί ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί λέει μια παροιμία. Ο καθένας τον ρόλο του! Σε επαγγελματικές ομάδες στο εξωτερικό αν ένα παιδί επισκεφτεί την οικογένεια του έστω και για μια μέρα μακριά από τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας πρέπει να περάσει δύο ώρες από ψυχολόγο πριν ξανά ενταχθεί στην Ακαδημία. Για να διαπιστωθεί αν έχει αποκτήσει το παιδί κακή νοοτροπία από τo σπίτι και ταυτόχρονα να επηρεάσει όχι μόνο την απόδοση του αλλά και την απόδοση των άλλων παιδιών.

 

Τόσο μεγάλο ρόλο παίζετε αγαπητοί γονείς στο μέλλον των παιδιών σας. Με αγάπη και καθαρή καρδιά.

-Μάριος Προδρόμου M. Ed
College of New Jersey
Mental Game Coach
WGD 2017-Genius of the Year for Europe
VedIQ Guild-Intellectual Leader of the Year for 2018
Associate of the American Psychological Association

Σχετικά νέα

X
Translate »