Breaking News

Εκπαίδευση

Γιατί να ακολουθήσεις καριέρα στον τομέα της Μόδας;

Άρθρο του Παντελή Παντελή – Υπεύθυνου καθηγητή BA(Hons) Fashion Alexander College/ UWE Bristol

Τρεις από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι ως καθηγητής στον κλάδο Μόδας και ως σχεδιαστής είναι: καταρχήν, αν υπάρχει μέλλον στη βιομηχανία της μόδας, αν είναι βιώσιμος ο κλάδος και φυσικά, αν θα μπορέσει κάποιος να βρει δουλειά! Για να απαντήσω αυτές τις ερωτήσεις, λοιπόν, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσω τι είναι μόδα και το ρόλο που κατέχει σ΄ αυτήν την τεράστια βιομηχανία.

Τι είναι μόδα;

Η Μόδα, λοιπόν, θα έλεγα ότι είναι ένας κώδικας επικοινωνίας, μια «γλώσσα», που κάθε φορά διηγείται μια ιστορία για το άτομο που φορά τα συγκεκριμένα ρούχα. Είναι αποκαλυπτική, επομένως, και μας εντάσσει σε ομάδες. Είναι κάτι με το οποίο συναινούμε καθημερινά – ένα είδος συμφωνίας. Ακόμα και τα άτομα που δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο τι θα φορέσουν, καθημερινά αποκαλύπτουν το χαρακτήρα τους και τα συναισθήματά τους, μέσα από αυτές τις επιλογές τους.

Ακόμα, η μόδα και τα ρούχα χωρίζουν τους ανθρώπους σε ομάδες: οι δικαστές φοράνε τηβέννους, οι νύφες νυφικά, οι αθλητές φοράνε αθλητικά ρούχα και τόσες άλλες κατηγορίες. Επομένως, αν δεν ψηφιστεί ένας νόμος που να απαγορεύει τα ρούχα, όλοι χρειαζόμαστε ρούχα καθημερινά!

 

Ο κλάδος της Μόδας είναι βιώσιμος;

Η Μόδα είναι μια τεράστια βιομηχανία. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, ασχολείται με την αγορά, πώληση και την παραγωγή ρούχων. Κάθε μέρα, εκατομμύρια εργαζομένων σχεδιάζουν, ράβουν, βάφουν, ασχολούνται με το styling ή μεταφέρουν ρούχα στα καταστήματα. Με τη βοήθεια των διαφημίσεων σε λεωφορεία, διαφημιστικές πινακίδες και περιοδικά, που προβάλλουν συνεχώς τι επιλέγουν να φορέσουν μουσικοί, ηθοποιοί και πολιτικά πρόσωπα, βρίσκουμε λύσεις για το τι πρέπει να φορέσουμε εμείς οι ίδιοι… Αυτό γίνεται είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα!

 

Θα βρω δουλειά;

Καμιά δουλειά δεν πρόκειται να σου κτυπήσει την πόρτα! Εσύ πρέπει να βγεις έξω και να ψάξεις γι’ αυτήν! Και ναι, θα βρεις δουλειά, καθώς η μόδα είναι ένα τόσο διαφορετικό επάγγελμα, με πολλές επιλογές. Σπουδάζοντας στον κλάδο Μόδας, μπορείς στη συνέχεια να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά επαγγελματικά μονοπάτια όπως:  να γίνεις Fashion Designer, Fashion technician, σχεδιαστής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, πωλητής ειδών μόδας, στυλίστας (σε περιοδικά, τηλεόραση, φωτογραφήσεις), εκδότης μόδας στον τομέα της επικοινωνίας,  Fashion Blogger και πολλά άλλα.

 

Γιατί να σπουδάσεις στον κλάδο Μόδας του UWE Bristol στο Alexander College;

Σπουδάζοντας Μόδα στο Alexander College, έχεις αρκετά  πλεονεκτήματα! Λαμβάνεις πτυχίο βρετανικού πανεπιστημίου, του University of the West of England Bristol, σε τρία χρόνια σπουδών – το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στα “Top 15” πανεπιστημιακά προγράμματα για να σπουδάσεις.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα του Alexander College, είναι ότι φροντίζει το ακαδημαϊκό του προσωπικό να είναι αναμεμειγμένο και συνδεδεμένο με τη βιομηχανία Μόδας, με λίγα λόγια να είναι επαγγελματίες του χώρου. Έτσι, οι φοιτητές του αποκτούν γνωριμίες και διασυνδέσεις με άτομα του χώρου, πριν ακόμη αποφοιτήσουν. Πολλοί φοιτητές δέχονται προτάσεις εργοδότησης, το ίδιο βράδυ της έκθεσης τελειοφοίτων (εκεί όπου παρουσιάζουν και τη δουλειά τους).

Τέλος, υποστήριξη για επαγγελματική σταδιοδρομία δίνεται ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, είτε μέσω εμάς, των καθηγητών, είτε μέσω του Γραφείου Φοιτητικών Υποθέσεων του Alexander College.

 

 “ BELIEVE IN YOUR SELF AND WE WILL SHOW YOU THE WAY”

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κλάδους σπουδών του UWE Bristol στο Alexander College, μπορείτε να πάρετε μέσω της ιστοσελίδας www.alexander.ac.cy, της επίσημης σελίδας στο Facebook Alexander College / UWE Bristol ή καλώντας στο 24 532373.

Σχετικά νέα

X
Translate »