Breaking News

Εκπαίδευση

Βγάζει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες από την τάξη το Υπ. Παιδείας

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας έχει παραδώσει η Ομάδα Πρωτοβουλία Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αναπηρίες ή/και Εκπαιδευτικές Ανάγκες, για τον αποκλεισμό Παιδιών με Αναπηρίες ή/και εκπαιδευτικές ανάγκες, από το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα, για τη μη δημιουργία συστήματος ενιαίας εκπαίδευσης και τη μη παροχή εύλογων προσαρμογών που να επιτρέπουν την ίση πρόσβαση και συμμετοχή τους στο γενικό σχολείο.

Στην επιστολή η Ομάδα αναφέρεται σε διαχωρισμό παιδιών και άνιση αντιμετώπισή τους από το Υπουργείο Παιδείας για ακόμη μια χρονιά.

Η Ομάδα επικαλείται Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ενιαία Εκπαίδευση.

Σε επικοινωνία μας με τη κυρία Γιούλα Πιτσιάλη, από το Διοικητικό Συμβούλιο Αγκαλιά Ελπίδας, μας γνωστοποίησε πως κατά την άφιξη τους στο Υπουργείο Παιδείας με σκοπό να παραδώσουν την εν λόγω επιστολή, οι λειτουργοί του Υπουργείου τους τόνισαν, σε συζήτηση που είχαν μαζί τους,  ότι “από τη στιγμή που εμπειρογνώμονες αποφάσισαν κάτι οι γονείς πρέπει να το σεβαστούν”.

“Δεν μπορείς να αποκλείεις παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση και ούτε να διαχωρίζονται παιδιά σε εκπαιδεύσιμα και όχι”, συμπλήρωσε η κ. Πιτσιάλη.

“Όλα τα παιδιά πρέπει έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται μέσα στη τάξη μαζί με τα άλλα παιδιά και να παρακολουθούν και να μορφώνονται το ίδιο ή τουλάχιστον να τους δοθεί η ευκαιρία.”

Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών, στις οποίες οι γονείς  απλά ζήτησαν περισσότερες ώρες στήριξης και αυτά μεταφέρθηκαν στην Ειδική Μονάδα αποκλειόμενα από τη τάξη και το δικαίωμα μόρφωσης μαζί με τα άλλα παιδιά,όπως μας ανέφερε η κυρία Πιτσιάλη.

Σε κάποια άλλη περίπτωση, γονείς παιδιού ζήτησαν ώρες στήριξης πέραν των 2 φορών την εβδομάδα που δίνει το Υπουργείο, με αποτέλεσμα η Επαρχιακή Επιτροπή να το μεταφέρει στην Ειδική Μονάδα.

Οι περιπτώσεις παιδιών που διαχωρίστηκαν από τους συμμαθητές τους είναι αρκετές και όχι μόνο αυτές που αναφέραμε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Για τη περίπτωση της μικρής Μαρίας που πρωταγωνιστεί στο βίντεο που δημοσιεύτηκε σήμερα θα βγει απόφαση από το Υπουργείο αύριο μας  όπως είπε η κ. Πιτσιάλη.

Οι ειδικές μονάδες είναι χώροι που βρίσκονται μέσα στα σχολεία και μεταφέρονται εκεί μαθητές για να  παρακολουθήσουν διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τα υπόλοιπα παιδιά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως μας ενημέρωσε η κ. Πιτσιάλη που ούτε καν οι χώροι των ειδικών μονάδωνδεν είναι κατάλληλοι για τη στέγαση των παιδιών, όπως φαίνεται και στην πιο κάτω φωτογραφία.

Η κ. Πιτσιάλη μας ενημέρωσε πως θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Η συγκεκριμένη ειδική μονάδα βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο Αραδίππου. 

Επίτροπος Προστασίας για τα δικαιώματα του Παιδιού

Σε επικοινωνία μας με το γραφείο της Επιτρόπου για τα δικαιώματα του Παιδιού μας έγινε γνωστό πως τον Μάιο του 2017 η Επίτροπος δημοσίευσε Επίσημη Έκθεση αναφορικά με τις διαδικασίες και διοικητικές πρακτικές που διέπουν τη λήψη απόφασης για ένταξη παιδιών με αναπηρίες σε συγκεκριμένο πλαίσιο φοίτησης. Μπορείτε να δείτε όλη την έκθεση της Επιτρόπου εδώ.

Μετά και την έκθεση δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι αφού τα παιδιά και οι γονείς τους βρίσκουν ακόμη τα ίδια εμπόδια.

Υπουργείο Παιδείας

Η προσπάθεια επικοινωνίας μας με το Υπουργείο για να έχουμε και τη δική τους θέση δεν έγινε κατορθωτή αφού κανένα από τα τηλέφωνα της Επαρχιακή Επιτροπής Λευκωσίας για την ειδική Εκπαίδευση δεν απάντησε. Όταν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με το κεντρικό τηλέφωνο του Υπουργείου Παιδείας και τους το αναφέραμε, μας ένωσαν με διάφορα τηλέφωνα που ούτε αυτά απάντησαν.

Μετά από πάρα πολλές και άκαρπες προσπάθειες τελικά δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με κανένα λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλία Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αναπηρίες ή/και Εκπαιδευτικές Ανάγκες:

Αξ. Κύριε
Οι Γονείς Παιδιών με αναπηρίες ή/και Εκπαιδευτικές Ανάγκες Διαμαρτύρονται έντονα για ακόμη μια χρονιά  για τον διαχωρισμό και την άνιση αντιμετώπιση των παιδιών τους από το Υπουργείο Παιδείας και κατ’ επέκταση από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αίτημα μας είναι η άμεση εφαρμογή της κυρωθείσας από την Κυπριακή Δημοκρατία Σύμβαση του ΟΗΕ με τρόπο που να διασφαλίζει στα παιδιά μας τα δικαιώματα τους μέσα από ένα σύστημα Ενιαίας Εκπαίδευσης. Καθοδήγηση για την εφαρμογή της παρέχει το Γενικό Σχόλιο Αρ. 4 που εκδόθηκε από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες καθώς και οι Καταληκτικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής για την εκπαίδευση στην Κύπρο και άλλα κράτη.
Διεκδικούμε το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες στην εκπαίδευση, χωρίς διάκριση και με ίσες ευκαιρίες βάσει του άρθρου 24 της Σύμβασης.
Δεν υπάρχει καμία ανοχή πλέον σε πολιτικές και αποφάσεις αποκλεισμού, διακρίσεων ή κατώτερης εκπαίδευσης με δικαιολογία ότι κάποια παιδιά δεν «μπορούν να αντεπεξέλθουν στο γενικό σχολείο». Οι Γονείς Παιδιών με Αναπηρία ή/και εκπαιδευτικές ανάγκες είναι έτοιμοι να καταγγείλουν την Κυπριακή Δημοκρατία για Παραβίαση των Δικαιωμάτων των παιδιών τους και να αρνηθούν τρόπους φοίτησης που καταπατούν τα κεκτημένα Δικαιώματα των Παιδιών τους οι οποίες προωθούν την Διάκριση τους από τους άλλους μαθητές σε οποιοδήποτε επίπεδο αφορά την εκπαίδευση μέσα και έξω από την τάξη, στο σχολείο, τις σχολικές δραστηριότητες και όλο το σχολικό και μαθητικό γίγνεσθαι.
Ζητούμε την παρέμβαση σας από την πιο καίρια θέση για την άμεση και οριστική επίλυση των παραβιάσεων που ασκήθηκαν σε βάρος των μαθητών με αναπηρίες η/και εκπαιδευτικές ανάγκες που θα θέσουμε ενώπιον σας, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την Σχολική Χρονιά  σε ισότιμη βάση με τους Συμμαθητές τους. Σε ισότιμη βάση, στην πράξη σημαίνει με την παροχή όλων των μέσων, υλικών, διαδικαστικών, τεχνολογικών, μεθοδολογικών και υποστηρικτικών, που επιτυγχάνουν την ανάπτυξη των παιδιών στο μέγιστο βαθμό, την παροχή ευκαιριών και πεδίου ανάδειξης των ταλέντων και των ικανοτήτων τους σε όλα τα επίπεδα, τη συμμετοχή τους και την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον που λέγεται, τάξη, σχολείο, μαθητές. Δεν σημαίνει την καταδίκη τους ως ανίκανων, απλώς και μόνο επειδή μπορεί να έχουν μία ή περισσότερες αναπηρίες, αφού αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα αλλά διαφορετικότητα. Δεν σημαίνει τη στέρηση από αυτούς της εκπαίδευσης, ούτε το χωρισμό τους από τα παιδιά της ηλικίας τους επειδή έχουν «ειδικές» ανάγκες, αλλά τη δημιουργία συνθηκών ώστε οι ανάγκες τους ως παιδιών να εξυπηρετούνται με σεβασμό στη διαφορετικότητά τους. Δεν είναι τα ίδια μια αναπηρία αλλά η αναπηρία είναι μέρος της ταυτότητας τους.
Μετά από συνάντηση που είχαμε με τους γονείς τα προβλήματα που έχουν έρθει στην αντίληψη μας είναι :
Τρία παιδιά δεν τους επιτράπηκε η φοίτηση στην Ενιαία Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά και οι γονείς τους , δεν θέλουν να φοιτήσουν σε οποιαδήποτε άλλα πλαίσια τα οποία τα στοχοποιούν και δεν τους επιτρέπουν ισότιμη εκπαίδευση όπως άλλωστε είναι το αναφαίρετο Δικαίωμα τους. Αιτούμαστε την άμεση έγκρισή τους για φοίτηση στο Ενιαίο Πλαίσιο Εκπαίδευσης μαζί με τον ατομικό Συνοδό ή στήριξη που χρειάζονται για να μπορέσουν να πάνε άμεσα σχολείο.
Έχουμε επίσης καταγγελίες ότι η Εφορία Στροβόλου δεν έχει καλέσει τους Γονείς στην διαδικασία πρόσληψης Συνοδών και αιτούμαστε να γίνει διερεύνηση και να μας ενημερώσετε εάν αυτό είναι νόμιμο.
Με εκτίμηση
Γιούλα Πιτσιάλη
Εκπρόσωπος Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων παιδιών με αναπηρίες
Με την στήριξη των οργανώσεων
1. ‘Αγκαλιά Ελπίδας’ Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και φίλων Παιδιών με εγκεφαλική και άλλες παραλύσεις.
2. Παγκύπριος Σύνδεσμος Σύνδρομο Down
3. Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών

 

Σχετικά νέα

X
Translate »