Breaking News

Έχουμε θέμα

Α.Βύρας: Το 60%-70% της Λάρνακας βρίσκεται σε κίνδυνο από τις εγκαταστάσεις στη Δεκέλια

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερος ο κ. Βύρας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών στην περιοχή Δεκέλειας. Για τον δήμαρχο η κατεδάφιση των δεξαμενών που βρίσκονται στο παράλιο μέτωπο της πόλης και καλύπτουν μεγάλο μέρους του, είναι επιτακτική ανάγκη.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι  «Εκεί είναι το μεγαλύτερο στοίχημα το οποίο έχουμε ως πόλη. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρώτο που τίθεται με την εκεί παρουσία των δεξαμενών είναι θέμα ασφάλειας. Το να υπάρχει σήμερα αποθήκευση υγραερίου σε μορφή δεξαμενής, είναι επικίνδυνο. Το 60% – 70% της πόλης αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο λόγω αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, έπρεπε τα ¾ της Λάρνακας να μην κατοικούνται λόγω της επικινδυνότητας. Το δεύτερο θέμα που τίθεται, είναι το γεγονός ότι στη μια πλευρά της πόλης είναι το αεροδρόμιο και στην άλλη οι δεξαμενές. Επιπλέον ένα μεγάλο μέρος του παραλιακού μας μετώπου είναι τουρκοκυπριακές περιουσίες. Οι προοπτικές και οι πιθανότητες ανάπτυξης της πόλης μας είναι πολύ περιορισμένες με αυτά τα δεδομένα. Πέρα από το θέμα ασφάλειας, με την κατεδάφιση των δεξαμενών απελευθερώνεται ένα παραλιακό μέτωπο 2 ½ χιλιομέτρων που θα είναι μια ένεση, ένας πνεύμονας για να δώσει ώθηση στην πόλη μας. Γι’ αυτό κάνουμε διάφορες ενέργειες και διαβήματα, ασκούμε πιέσεις, ώστε να φύγουν οι δεξαμενές από εκεί. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πορεία που κινούνται τα πράγματα για απελευθέρωση της παραλίας από τις δεξαμενές καυσίμων».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «Ένα θετικό βήμα είναι το γεγονός ότι ξεκίνησαν την αποξήλωση τα κρατικά διυλιστήρια, ότι παραχωρήθηκε ο χώρος στο Βασιλικό, ότι έγιναν κάποια έργα εκεί. Είχαμε πρόσφατα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και αποφασίστηκε  μέχρι το τέλος του χρόνου, να υπογραφεί μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ εταιρειών, κυβέρνησης και δήμου, στην οποία θα αναγράφονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, από τα οποία δεν θα μπορεί καμία πλευρά να υπαναχωρήσει, αφού θα προβλέπονται αυστηρές ποινές. Στόχος μου είναι στα επόμενα δύο-τρία χρόνια να σταματήσουν τη λειτουργία τους, για να ξεκινήσουν οι άλλες διαδικασίες, ώστε το έδαφος να έρθει στην κατάσταση που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς».

Η κατεδάφιση των δεξαμενών είναι ένας από τους κυριότερους στόχους του κ. Βύρα, καθώς τοποθετεί σε θέση επικινδυνότητας αρκετούς κατοίκους της περιοχής, ενώ παράλληλα εμποδίζει στην αξιοποίηση της για λόγους ανάπτυξης. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά και η μεταξύ τους δεσμευτική συμφωνία για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς υπαναχώρηση, θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη των διαδικασιών.

Επιμέλεια
Νίκη Μιχαήλ
(Δημοσιογράφος)

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »