Breaking News

Uncategorized

Αυστηρές ποινές για πυρκαγιές

Μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση (από 14 που ισχύει σήμερα) προνοεί πρόταση νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Νουρή που προωθείται στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποτροπή των επίδοξων πυρομανών. Συνολικά, οι δύο βουλευτές κατέθεσαν τέσσερις προτάσεις νόμου – τροποποιητικούς νόμους (ο περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο, ο περί Αποφυγής της Ρύπανσης Δημοσίων Δρόμων και Δημοσίων Χώρων, ο Περί Ποινικού Κώδικα και ο περί Δασών νόμος) με στόχο αφενός την αύξηση των ποινών και αφετέρου την αποτροπή των πυρκαγιών.

Οι τέσσερις προτάσεις νόμου φαίνεται να υιοθετούνται, τουλάχιστον, από την πλειοψηφία των βουλευτών και αναμένεται να προωθηθούν στην ολομέλεια της Βουλής το συντομότερο δυνατόν προς έγκριση, ώστε οι ποινές να ισχύσουν από αυτό το καλοκαίρι.

Εκτός από τους βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, ενώπιον της οποίας συζητήθηκαν χθες οι προτάσεις Νόμου, υπέρ του γράμματος και του πνεύματος των προτάσεων, τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπουργείων (Εσωτερικών και Δικαιοσύνης) καθώς και των υπηρεσιών (Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αστυνομία). Τη φιλοσοφία των προτάσεων ανέπτυξε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, ο οποίος σχολιάζοντας σχετικές αναφορές ανέφερε πως δεν έχει πρόβλημα ακόμη και κατάσχεσης των περιουσιών όλων όσοι εμπλέκονται στην καταστροφή δασών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, υπέδειξε πως παρ’ ότι οι αυξήσεις των ποινών δεν αποτελεί το μοναδικό αποτρεπτικό μέτρο, εντούτοις οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών και οι περιστάσεις υπό τις οποίες ξέσπασαν μερικές από αυτές, καθιστούν την αύξηση των ποινών αποτρεπτικό μέτρο.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας, εκφράζοντας τη συμφωνία του με τις προτάσεις νόμου ανέφερε ότι αυτές αποτελούν ταυτόχρονα και μέτρο πρόληψης κατά των πυρκαγιών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε τη συμφωνία του Υπουργείου με την αύξηση των ποινών.

Οι προβλεπόμενες ποινές

Με βάση τις προτάσεις νόμου προβλέπονται οι ακόλουθες ποινές:
Στην πρόταση που τροποποιεί τον περί ποινικού κώδικα νόμο προβλέπεται ότι «όποιος εσκεμμένα και παράνομα θέτει φωτιά σε δάσος το οποίο ανήκει σε ιδιώτες ή στην Κυβέρνηση ή τελεί υπό την προστασία ή τον έλεγχο ή τη διαχείριση της Κυβέρνησης, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα 20 έτη». Η σημερινή νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης 14 ετών.

Εξάλλου, για περιπτώσεις απόπειρας εσκεμμένης πρόκλησης πυρκαγιάς σε δάσος ο δράστης υπόκειται σε φυλάκιση 14 χρόνων σε σχέση με φυλάκιση εφτά χρόνων που ισχύει με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Στην πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Δασών Νόμο και αφορά στην πρόληψη των πυρκαγιών αναφέρεται πως η ποινή φυλάκισης αυξάνεται από πέντε σε δέκα χρόνια και το πρόστιμο από €25.000 σε €50.000.

Στην πρόταση Νόμου που τροποποιεί τον περί Αποφυγής της Ρύπανσης Δημοσίων Δρόμων και Δημοσίων Χώρων Νόμο και αφορά στην πρόκληση πυρκαγιάς (από αναμμένο αποτσίγαρο, σπίρτα κ.λπ. – χωρίς πρόθεση) προνοείται ποινή φυλάκισης δύο ετών από ένα που ισχύει σήμερα. Εξάλλου το πρόστιμο αυξάνεται στις €6.000 από €3.000 που ισχύει σήμερα.

Στην πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο (Τροποποιητικός) Νόμο του 2018, προβλέπεται αύξηση της ποινής από τρία χρόνια που είναι σήμερα σε έξι και το πρόστιμο από €5.000 που είναι σήμερα σε €20.000.

Στις αιτιολογικές εκθέσεις που συνοδεύουν τις προτάσεις νόμου αναφέρεται πως σκοπός είναι να καταστούν αυστηρότερες και αποτρεπτικές οι ποινές που επιβάλλονται σε πρόσωπα τα οποία κακόβουλα προκαλούν με οποιονδήποτε τρόπο και χωρίς την απαραίτητη εξουσιοδότηση πυρκαγιά σε κρατικό ή ιδιωτικός δάσος, σε φυτείες, εσοδείες και καλλιέργειες.

Φίλοι κατασκευάζουν άλλοθι για τους δράστες

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι φέτος για πρόκληση πυρκαγιών συνελήφθη ένα άτομο στη Συκόπετρα (για καψάλισμα), ένας πολίτης στα Κελοκέδαρα (η εξάτμιση μηχανήματος ήρθε σε επαφή με ξηρά χόρτα, τα οποία και ανεφλέγησαν) ενώ συνελήφθη και πυρομανής για πρόκληση 18 πυρκαγιών. Επίσης, συνελήφθη γυναίκα στα Πολεμίδια και άλλο άτομο στον Κάτω Πύργο.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Τράγκολα ότι πέραν των συλλήψεων ανακρίθηκαν και αρκετά άτομα, τα οποία δεν συνελήφθησαν επειδή συγχωριανοί τους και φίλοι τους παρέχουν άλλοθι σε υποθέσεις πρόκλησης πυρκαγιών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ζήτησε από τους αρμοδίους να καταθέσουν στοιχεία σχετικά με τις ποινές φυλάκισης που επεβλήθησαν τα τελευταία χρόνια.

Μέλη της Επιτροπής υπέδειξαν, πως η επιβολή των ποινών αποτελεί έργο και αρμοδιότητα των Δικαστηρίων, αλλά παράλληλα υπεδείχθη πως η αύξηση των ποινών από τη Βουλή στέλνει ένα μήνυμα στα Δικαστήρια τα οποία λαμβάνουν υπόψιν τη μέγιστη ποινή που μπορούν να επιβάλουν.

Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν επίσης προβληματισμό για το γεγονός ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί αν κάποιος προκάλεσε μια πυρκαγιά και κατά πόσο το έκανε κακόβουλα.

Οι προτάσεις νόμου ίσως εγκριθούν και από την ολομέλεια της προσεχούς Παρασκευής.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »