Breaking News

Κοινωνία

Αλλάζει το τοπίο σε επιδόματα, συντάξεις και δημόσια βοηθήματα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στοχεύει να ψηφίσει σε νόμους πριν τις θερινές διακοπές, το νομοσχέδιο για την άδεια πατρότητας, την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στην παραχώρηση επιδόματος τέκνου σε πενταμελείς και πολύτεκνες οικογένειες, την άδεια μητρότητας και στις δύο γυναίκες σε παρένθετο τέκνο, παράταση στην περίοδο μη άρσης ενώπιον δικαστηρίου ληπτών ΕΕΕ ή δημοσίου βοηθήματος για οφειλές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και παράταση του δικαιώματος διακανονισμού για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, μετά τη συζήτηση της σειράς των νομοσχεδίων και των συναφών προτάσεων νόμου που έχει ενώπιον της η Επιτροπή, σε ό,τι αφορά το επίδομα τέκνου, τα πλείστα σημεία των σχετικών προτάσεων νόμου καλύπτονται από το νομοσχέδιο, ωστόσο ανέφερε, οι προτάσεις παραμένουν προς συζήτηση.

Τα νομοσχέδια διαλαμβάνουν ότι οι νόμοι τίθενται σε ισχύ από την ημέρα ψήφισης τους εκτός ο νόμος που αφορά την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2018.

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία είπε πως τα νομοσχέδια αφορούν βασικά δικαιώματα των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα τέκνου, η Υπουργός είπε ότι το εισοδηματικό κριτήριο για το επίδομα τέκνου θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν των δύο.
Σε ό,τι αφορά την άδεια πατρότητας, η Υπουργός Εργασίας είπε πως για πρώτη φορά  θα μπορεί ο πατέρας να έχει πληρωμένη άδεια 15 ημερών, την οποία θα πρέπει να λαμβάνει στη διάρκεια των 16 εβδομάδων που «τρέχει» η άδεια μητρότητας.

Η Υπουργός Εργασίας εξήγησε επίσης ότι με προτεινόμενο νόμο παραχωρούνται τα ίδια δικαιώματα μητρότητας και στις δύο γυναίκες που συνυπάρχουν στην απόκτηση τέκνου με παρένθετη κύηση.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως ενώπιον της η Επιτροπή έχει νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που διαλαμβάνει ότι δεν θα εγείρεται πολιτική αγωγή μέχρι την 1 Ιουλίου του 2018 εναντίον ληπτών δημοσίου βοηθήματος ή ΕΕΕ για οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Επίσης, με νομοσχέδιο δίνεται δικαίωμα για αναδρομική εφαρμογή του νόμου για διακανονισμό και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΤΚΑ.

Πρόσθεσε πως πέραν από τα εισοδηματικά κριτήρια γίνεται τροποποίηση για παιδιά που είναι Κύπριοι πολίτες, αλλά ο ένας γονιός δεν ήταν Κύπριος, ώστε να παρέχεται πλέον επίδομα τέκνου, αλλά ανέφερε δεν καλύπτεται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, που διαλαμβάνει όπως δεν αποκόπτεται το επίδομα μονογονιού στις περιπτώσεις που ο μονογονιός συμβιώνει.

Ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία διαλαμβάνει ότι πρέπει να γίνεται ο καταμερισμός των τόκων σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε έκαστο δικαιούχο για σκοπούς καθορισμού του εισοδήματος σε ό,τι αφορά την παραχώρηση επιδόματος τέκνου. Προβλέπει ότι πρέπει να επιμερίζεται ο τόκος στο κάθε άτομο που είναι μέλος του τραπεζικού λογαριασμού, διευκρίνισε.
Ο κ. Φακοντής είπε ακόμα πως η Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας, ότι θα έχει ολοκληρωμένη πρόταση το Σεπτέμβρη για Σύνταξη χηρείας ανδρών.
Είπε στη συνέχεια, πως ενώπιον της Επιτροπής βρίσκεται τροποποίηση του σχετικού νόμου, για εξασφάλιση δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας, σε περίπτωση που ο γάμος τελέστηκε μετά τη συμπλήρωση της συντάξιμης ηλικίας, να απαιτείται χρονική διάρκεια γάμου τουλάχιστο 5 χρόνια.
Ο κ. Φακοντής είπε τέλος πως η προσπάθεια της Επιτροπής είναι να οδηγηθούν στην Ολομέλεια και να ψηφιστούν οι νόμοι πριν τις θερινές διακοπές.

reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »