Breaking News

Aστυνομικά νέα

Έρχονται πιο νωρίς οι κάμερες τροχαίας

Με δύο πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης άλλαξαν τα δεδομένα για τις κάμερες της Τροχαίας, με αποτέλεσμα από τη μια να επισπευσθεί η έλευσή τους και από την άλλη να διαφοροποιηθεί το καθεστώς χρηματοδότησής τους.

Το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα περιληφθεί ως δημόσιο έργο αφού εγκαταλείπεται η απόφαση για να γίνει με τη μέθοδο του ΒΟΤ, δηλαδή της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν ύστερα από συνεννόηση και με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Ελεγκτή, θα υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2019 του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επιπρόσθετο κονδύλι που θ’ αφορά τις κάμερες, ως επιπρόσθετο έργο. Κι αυτό, ενώ ο ιδιώτης επενδυτής θα χρηματοδοτήσει το έργο και θα χειρίζεται το σύστημα, θα επιδίδει τις κλήσεις και θα εισπράττει τα πρόστιμα, ωστόσο τα ποσά που θα προέρχονται από τους παραβάτες θα καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο.

Η Κυβέρνηση θα πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε έτος στον ιδιώτη και σε 5 συν 2 χρόνια οι κάμερες θ’ ανήκουν στο κράτος και θα μείνει πλέον η διαχείριση του συστήματος στον ιδιώτη. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» αρμοδίως, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ώστε να αποφευχθούν οι διαδικασίες που θα αύξαναν το ρίσκο για το κόστος του έργου για το κράτος. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρθηκε, θα περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στον χειρισμό των καμερών.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης αναμένονται οι πρώτες κάμερες στους δρόμους περί τα τέλη του 2019, ενώ με τους αρχικούς σχεδιασμούς αυτό υπολογιζόταν να γίνει το 2020. Στο αρχικό στάδιο το έργο θα λειτουργήσει πιλοτικά με την εγκατάσταση μικρού αριθμού καμερών στους δρόμους, ενώ σε δύο χρόνια το έργο θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.

Συνολικά θα εγκατασταθούν 110 κάμερες, εκ των οποίων οι 20 κινητές οι οποίες είτε θα τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στα οποία συμβαίνουν συχνά τροχαία δυστυχήματα, ή θα είναι φορητές και θα τοποθετούνται σε αστυνομικά οχήματα.
Πρόθεση του Τμήματος Τροχαίας είναι να ζητήσει πριν την εφαρμογή των συστήματος, όπως καταγγέλλονται και όσοι οδηγοί που καταγράφονται από τις κάμερες για παραβίαση του ορίου ταχύτητας και του κόκκινου σηματοδότη, και διαπιστώνεται ότι δεν είναι δεμένοι με ζώνες ασφάλειας ή μιλούν στο κινητό.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα μετά από ενέργειες της υπουργού Μεταφορών και του υπουργού Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε να παρακαμφθούν οι μελέτες για τη βιωσιμότητα του έργου, κάτι που μεταφράζεται σε έξι μήνες επίσπευσή του. Για όλες τις αλλαγές που αποφασίστηκαν δόθηκε η έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συμμερίζεται την άποψη ότι οι κάμερες θα μειώσουν το τροχαίο πρόβλημα.

Αναφέρεται τέλος ότι πρόσφατα ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είχε επικαλεστεί τη μείωση κατά 52% των τροχαίων δυστυχημάτων μετά την εφαρμογή των καμερών το 2006-07, για να υποστηρίξει την άποψη ότι επείγει η έλευσή τους.

Πηγή: philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »