Αναπτυξιακά Έργα

” Ένεση” €70,5 εκ. για έργα στη Λάρνακα εξήγγειλε ο ΠτΔ

Ομιλία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε σύσκεψη με φορείς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.
Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου
Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και τη χαρά μου που ευρίσκομαι και πάλι μαζί σας για μία συνάντηση που αποσκοπεί στο να εξετάσουμε την πρόοδο των έργων που είχα εξαγγείλει κατά την επίσκεψη μου στη Λάρνακα στις 30 Ιουλίου του 2015.
Κατά τις επισκέψεις μου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015, σε όλες τις επαρχίες της χώρας μας, συνοδευόμενος από Υπουργούς της Κυβέρνησης εξήγγειλα σειρά νέων αναπτυξιακών έργων τα οποία,  συνολικά, για όλη την Κύπρο ανέρχονταν στα  517.5 εκ. ευρώ.

Κατά τις επισκέψεις εκείνες επεδίωξα να προωθήσουμε τα έργα που και εσείς οι τοπικές αρχές είχατε αξιολογήσει ως κρίσιμα και ώριμα για υλοποίηση, με στόχο να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ειδικότερα δε για τη Λάρνακα, τα έργα που τότε εξαγγείλαμε ανέρχονταν στα 64 εκ. ευρώ , ποσόν το οποίο στη συνέχεια αυξήθηκε δραστικά, λόγω των βελτιωμένων κρατικών δυνατοτήτων που συν τω χρόνω είχαμε πετύχει.
Για να δώσω μία ακριβέστερη εικόνα της κατάστασης για την πόλη και επαρχία Λάρνακας αναφέρω πως κατά την περίοδο 2013-2016, δαπανήθηκε ποσό ύψους 167 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 21 εκ ευρώ αξιοποιήθηκαν για έργα στις κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας.
Θα πρέπει να σημειώσω πως πέραν των όσων δαπανήθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο, για το 2017 προνοούνται επί πλέον για τις Κοινότητες Λάρνακας ποσά που ανέρχονται στα 17.4 εκ. ευρώ.  Με λίγα  λόγια, για τις κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, από το 2013 μέχρι και το τρέχον έτος, έχουν δαπανηθεί ή θα δαπανηθούν 38.4 εκ. ευρώ.
Να σημειώσω πως άλλα 30 εκ. ευρώ περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό  του 2017 για τους δήμους της  Λάρνακας.
Συνοπτικά για τους δήμους και κοινότητες της Λάρνακας, το σύνολο των κρατικών κονδυλίων μεταξύ 2013-‘17 ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 228 εκ ευρώ.
Πέραν των πιο πάνω, ειδικότερα για τον Δήμο της Λάρνακας,  θέλω να τονίσω πως ενώ η αρχική μας πρόβλεψη το 2015 για αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ήταν 11 εκ, και αφορούσε τρία μόνο έργα, στη συνέχεια και μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, κατορθώσαμε να αυξηθούν στα €18,5 εκ. για έξι μεγάλα έργα που εμπίπτουν στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Το ως άνω ποσό δεν περιλαμβάνεται στα όσα έχω προαναφέρει.
Όλοι εδώ θα συμφωνούσαμε πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που δεν επιτρέπουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε εσάς τους λειτουργούς της να αναδείξετε το όραμα σας, είναι τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε και τα οποία λόγω της κρίσης των προηγουμένων ετών, αναγνωρίζω πως έχουν οξυνθεί.
Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση ως Κυβέρνηση να προσφέρουμε στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μία σημαντική οικονομική ανάσα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία στις 19 Ιουλίου, αποφάσισε όπως η Κυβέρνηση αναλάβει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 185.3 εκ. ευρώ, για το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα για τους Δήμους Λάρνακας το ποσό ανέρχεται  στα  19.3 εκ. ευρώ, ενώ για τις κοινότητες Λάρνακας ανέρχεται σε 1.9 εκ. ευρώ.
Με την πιο πάνω απόφαση, οι δήμοι και οι κοινότητες απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος σημαντικών δόσεων για αποπληρωμή δανείων, με άμεσο αποτέλεσμα τα κατ΄ έτος τοκοχρεολύσια, θα δαπανώνται πλέον για έργα κοινής ωφελείας.
Με την απόφαση μας αυτή, αλλά και με τις εν γένει ενέργειες μας και αποφάσεις που αφορούν τους δήμους και κοινότητες, αναδεικνύουμε την ευαισθησία που έχουμε ως κυβέρνηση στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την οποία άλλωστε έχουμε ετοιμάσει και ένα ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με το οποίο φιλοδοξούμε – με τη συναίνεση και της Βουλής-, να αλλάξουμε τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Έτσι θα γίνει πιο αποτελεσματική η δική σας παρέμβαση στα δρώμενα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.
Τα στοιχεία που παρέθεσα επιβεβαιώνουν πέραν κάθε αμφιβολίας, πως η επαρχία της Λάρνακας ευρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.Τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όσο και οι μεγάλες αναπτύξεις που έχουν τροχοδρομηθεί και στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια, θα προσδώσουν στην πόλη της Λάρνακας τον χαρακτήρα που όλοι επιθυμούμε. Θα καθορίσουν το μέλλον της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες και θα συμβάλουν να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης, από τις οποίες θα ευεργετηθούν όλοι οι πολίτες των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας.
Προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης ετοιμάσαμε την παρουσίαση των έργων κατά δήμο, παρά το γεγονός πως μερικά από τα έργα όπως για παράδειγμα το Λιμάνι και η μαρίνα Λάρνακας, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, τα αντιπλημμυρικά και άλλα, αφορούν και επηρεάζουν ολόκληρη την επαρχία.
Δήμος Λάρνακας: Έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015
1. Λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας
Κατά την εδώ παρουσία μου το 2015 είχα δηλώσει τη λύπη μου για τον εξ ανάγκης τερματισμό της προσφοράς του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος μας για ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας παραμένει αμετάβλητος.
Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση για ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας προχωρά στη δεύτερη του φάση.
Ήδη, έχουν ανακοινωθεί οι τρεις εταιρείες κολοσσοί που έχουν προεπιλεγεί για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Θέλω να ελπίζω πως τις επόμενες των ημερών θα ξεπεραστεί το νομικό πρόβλημα που δημιουργείται, ως αποτέλεσμα της προσφυγής ενός μη επιλεγέντος προσφοροδότη.
Από την εν λόγω ανάπτυξη που αναμένω να αρχίσει να υλοποιείται εντός του 2018, προσβλέπουμε σε σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων: 
• η διασφάλιση μιας επιτυχημένης, ελκυστικής και καινοτόμου ανάπτυξης της μαρίνας, του λιμένα και της περιβάλλουσας χερσαίας έκτασης.
•  η ανάπλαση και μεταμόρφωση της περιοχής σε ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό για διάφορους χρήστες και επισκέπτες.
1. Μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών
Ένα εκ των σημαντικότερων προβλημάτων που η Λάρνακα αντιμετωπίζει είναι σίγουρα η κατεδάφιση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από μία από τις πλέον ελκυστικές παραλίες  της επαρχίας.
Όπως καλά γνωρίζετε η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προχώρησε στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.
Με συγκεκριμένες αποφάσεις, οριστικά τροχιοδρόμησε τον τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης, με την παρουσία των αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών και υγραερίου στην εν λόγω περιοχή.
Ήδη, υλοποιώντας την συγκεκριμένη απόφαση, τον Μάιο του 2017, ολοκληρώθηκε η αποξήλωση των δεξαμενών υγρών καυσίμων της εταιρείας του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.
Πρόβλημα παραμένει, η κατεδάφιση και μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών, που θα πρέπει να ομολογήσω ότι και οι ίδιες αντιλαμβάνονται την ανάγκη μετακίνησης των εγκαταστάσεων τους.
Θα πρέπει να αναφέρω επίσης, πως πλείστες από αυτές έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για ανέγερση εγκαταστάσεων (χερσαίων και θαλάσσιων) στην Ενεργειακή και Βιομηχανική περιοχή Βασιλικού.
Προς τον πιο πάνω σκοπό, κυβέρνηση, δήμος Λάρνακος και Λιβαδιών σε πλήρη συντονισμό, προσπαθούν μέσα από διάλογο με τις ιδιωτικές εταιρείες, να επιτύχουν την μετακίνηση το συντομότερο δυνατόν.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο και προς υποβοήθηση της μετακίνησης, η Κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στην κατασκευή της Α’ φάσης του οδικού δικτύου της νέας  Ενεργειακής και Βιομηχανικής  Περιοχής  Βασιλικού, συνολικού κόστους 17,5 εκ. ευρώ, με έναρξη των κατασκευαστικών έργων στις αρχές του 2018.
Παράλληλα και ταυτόχρονα η Κυβέρνηση προς αξιοποίηση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, προχωρεί στην ετοιμασία πολεοδομικού σχεδίου για την συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο θα υποβληθεί εντός του Αυγούστου στο πολεοδομικό Συμβούλιο, με προσδοκώμενη δημοσίευση του στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, με τη μετακίνηση και κατεδάφιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, το υπό αναφορά παραλιακό μέτωπο θα είναι έτοιμο προς άμεση αξιοποίηση.
1. Αντιμετώπιση προβλημάτων από τις πλημμύρες
Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που η Λάρνακα αντιμετωπίζει είναι οι  καταστροφές σε οικιστικές περιοχές από τις πλημμύρες, κατά τους χειμερινούς μήνες.
Προς άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, η Κυβέρνηση παραχώρησε οικονομική βοήθεια στα δημοτικά συμβούλια Λάρνακας, Αραδίππου και στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, συνολικού ύψους 383 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα αμβλύνουν τα κατά τους χειμερινούς μήνες παρουσιαζόμενα προβλήματα.
Ταυτόχρονα  ολοκληρώνεται τον Αύγουστο,  συγκροτημένη μελέτη «Προστασίας των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού».
Μέσα στο πλαίσιο οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος η Κυβέρνηση προχωρεί στην κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου, συνολικού κόστους 14 εκ ευρώ. Οι προσφορές για κατασκευή των φραγμάτων, αναμένεται να προκηρυχτούν πριν από το τέλος του 2017.
1. Δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών
Θέλω να επαναβεβαιώσω την οριστική μας απόφαση για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα.
Προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προχωρούν οι μελέτες για την δημιουργία του Ωκεανογραφικού Κέντρου, της Σχολής Θαλασσίων Επιστημών και της Σχολής Ενάλιας Αρχαιολογίας, στο χώρο του παλαιού Λεπροκομείου, τον οποίο η κυβέρνηση ήδη έχει παραχωρήσει για χρήση προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
1. Ένα εκ των έργων που είχα εξαγγείλει κατά την εδώ παρουσία μου το 2015, ήταν η προστασία της παραλίας με κατασκευή πέντε κυματοθραυστών συνολικού κόστους 2,6 εκ ευρώ, έργο το οποίο εκτελείται και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2018.
2. Για το έργο της ανέγερσης A’ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου, συνολικού κόστους 3.5 εκ. ευρώ., παρουσιάστηκε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, λόγω νομικών κωλυμάτων (ιεραρχική προσφυγή). Θέλω να τονίσω πως με την υπερπήδηση των νομικών κωλυμάτων, θα αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, αφού τα σχετικά κονδύλια ήδη έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό.
1. Ανάπλαση περιοχής Αγίου Ιωάννη, συνολικού κόστους 5 εκ. ευρώ. Η υλοποίηση του έργου ανελήφθη από τον Δήμο Λάρνακας. Λυπούμαι να παρατηρήσω πως η καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου δεν  οφείλεται στην παράλειψη της Κυβέρνησης να διαθέσει τα  κονδύλια, αλλά στη μη επαρκή προετοιμασία από πλευράς του Δήμου για προκήρυξη του έργου.
Θέλω να επαναλάβω πως το ποσό 5 εκ. ευρώ παραμένει στη διάθεση του Δήμου Λάρνακας και εξ όσων αντιλαμβάνομαι ο Δήμος προχωρεί στην ολοκλήρωση των αναγκαίων σχεδιασμών έτσι ώστε να προχωρήσει σε προσφορές εντός του τρέχοντος έτους.
1. Βελτίωση Αλιευτικού Καταφυγίου Λάρνακας, συνολικού κόστους 2 εκ ευρώ. Έχει, ήδη, υλοποιηθεί η προσωρινή εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου το 2016. Τέλη του 2017, θα προκηρυχθεί μελέτη για οριστική επίλυση του προβλήματος.
2. Υλοποίηση πρώτης φάσης του προγράμματος μείωσης στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικού κόστους 1,55 εκ. ευρώ. Το έργο εκτελείται και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2018.
3. Πλήρης αναδιαμόρφωση των χώρων στα κτήρια του παλαιού νοσοκομείου Λάρνακας (Εξωτερικά ιατρεία Δημητρίου), συνολικού κόστους 250 χιλ. ευρώ. Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εργασίες για αναδιαμόρφωση του χώρου και αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές Νοεμβρίου 2017.
4. Δημιουργία Τεχνητών Υφάλων, συνολικού κόστους 300 χιλ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η μελέτη του έργου και αρχίζει  η εκτέλεση του περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Θα ολοκληρωθεί τέλος του 2018.
5. Ετοιμασία Διαχειριστικού Σχεδίου Προστασίας της Αλυκής Λάρνακας, συνολικού κόστους 17.600 χιλ. ευρώ. Το Σχέδιο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και υλοποιείται σταδιακά.
Στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και με βάση τη στρατηγική που ετοιμάστηκε από τον δήμο Λάρνακας, η Κυβέρνηση ενέκρινε πέραν των τριών αρχικά σχεδιασθέντων έργων, την εκτέλεση άλλων τριών σημαντικών έργων, με αύξηση του αρχικού κονδυλίου από 11 σε 18,6 εκ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στα έργα:
1. Ανέγερσης της Δημοτικής Παραδοσιακής Αγοράς, συνολικού κόστους 6,2 εκ. ευρώ. Οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου αναμένεται να αρχίσουν τον προσεχή Ιανουάριο και θα ολοκληρωθούν σύντομα.
2. Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, συνολικού κόστους 3.9 εκ. ευρώ τα οποία θα αξιοποιηθούν με βάση τους σχεδιασμούς του Δήμου.
3. Ανάπτυξης Πρασίνου με την παρόδια φύτευση και Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και των Εσωτερικών Αυλών, συνολικού κόστους 975 χιλ. ευρώ.
Αναμένεται από τον Δήμο Λάρνακας να προχωρήσει στην έκδοση άδειας οικοδομής για τις υφιστάμενες και νέες αναπτύξεις. Ήδη, στις 31/3/2017 προκηρύχθηκε το κατασκευαστικό συμβόλαιο και τον Σεπτέμβριο 2017 θα αρχίσει η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.
4. Ανάπλασης πλατείας και εξωραϊσμός όψεων στο Ζουχούρι, συνολικού κόστους 3.1 εκ. ευρώ.  Εξ’ όσων αντιλαμβάνομαι από τον Δήμο, οι Δημοτικές Αρχές προγραμματίζουν την προκήρυξη του διαγωνισμού εντός του 2017.
5. Αναμόρφωσης πεζοδρομίων και ανάπλαση δρόμων στο αστικό κέντρο της Λάρνακας, συνολικού κόστους 3.2 εκ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε το ρυθμιστικό σχέδιο και η μελέτη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο από ιδιώτη μελετητή.
6. Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, συνολικού κόστους 1.2 εκ. ευρώ. Η  Μελέτη ολοκληρώνεται εντός των επόμενων εβδομάδων και θα ακολουθήσουν τα κατασκευαστικά σχέδια και τα έγγραφα προσφορών.
Στο σημείο αυτό θέλω με έμφαση να τονίσω πως η εκτέλεση των έξι  έργων, συνιστά  αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Λάρνακας και συνεπώς η ταχύτητα εκτέλεσης των έργων εξαρτάται από τις υπηρεσίες σας κύριε Δήμαρχε. Γνωρίζω βεβαίως πως οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί είναι δικαιολογημένες λόγω των γεγονότων στον Δήμο που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Κυβέρνηση, θα είναι αρωγός στις προσπάθειες για επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης  των εν λόγω έργων.
Καταλήγοντας στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω, πως παρά την παρατηρηθείσα καθυστέρηση, η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας δαπάνης 24 εκ. ευρώ προχωρά και το έργο αναμένεται να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2018. Θα επισκεφθώ αργότερα το εργοτάξιο.
Εξαγγελία νέων έργων
Μετά την επίσκεψη μου τον Ιούλιο του 2015 και την εξαγγελία μίας σειράς έργων, εισέπραξα μία σχετική απογοήτευση από τους Λαρνακείς πως η Λάρνακα υστερούσε σε έργα, σε σύγκριση με τις εξαγγελίες για τις άλλες των επαρχιών.
Έστω και αν ήτο άδικος η κριτική, θεωρώ πως με τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους, είμαι σήμερα σε θέση να εξαγγείλω μία σειρά νέων έργων που θα αντιμετωπίσουν είτε χρόνια προβλήματα είτε θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της επαρχίας σας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είμαι στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω μία σειρά από νέα σημαντικά για τη Λάρνακα έργα:
1. Δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας (Φάση Γ΄), συνολικού κόστους 20 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των απαλλοτριώσεων. Η τρίτη φάση καλύπτει συνολική έκταση 3,8km η οποία ξεκινά από τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας και καταλήγει στον κυκλικό κόμβο προς Πύλα. Περιλαμβάνεται  δευτερεύον οδικό δίκτυο έκτασης 6 km.
Η Κυβέρνηση μετά την διαπίστωση ανυπαρξίας μελέτης, προχώρησε από τις 29/12/2016 στην εκπόνηση όλων των αναγκαίων σχεδιασμών και έχει εντάξει την έναρξη κατασκευής του έργου μέσα στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για τα έτη 2018-2020 με αναμενόμενη έναρξη το 2019.
Ταυτόχρονα έχουμε προνοήσει για άμεση έναρξη έργων βελτίωσης  του υφιστάμενου δρόμου με δαπάνες ύψους 350 χιλ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2017.
2. Η κυβέρνηση είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως γίνεται οριστικά αποδεκτό το αίτημα το δήμου Λάρνακας για  παραχώρηση του διατηρητέου κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου για μεταστέγαση του Δήμου. Με οδηγίες μου, ο Υπουργός Υγείας, στην προσεχή σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου, θα θέσει ενώπιον του Σώματος συγκεκριμένη πρόταση ώστε σε συνεννόηση με τον Δήμο Λάρνακας, να επιλυθούν οι ανάγκες μεταστέγασης των υπηρεσιών που παρέχονται στο εν λόγω κτήριο.
3. Απεφασίσθη η διάθεση ποσού ύψους 9.3 εκ. ευρώ, για την ανέγερση νέας τεχνικής σχολής Αγίου Λαζάρου, με έναρξη εργασιών τον Γενάρη του 2018.
1. Η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη την κακή κατάσταση του δικτύου του δήμου Λάρνακας αποφάσισε και παραχωρεί επί πλέον οικονομική βοήθεια ύψους 2 εκ. προκειμένου εντός του έτους να ολοκληρωθεί η επίστρωση σημαντικών οδικών αρτηριών του Δήμου.
2. Με προϋπολογισμό 1,3 εκ ευρώ, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του  Α΄ Δημοτικού Σχολείου Δροσιάς με έναρξη εκτέλεσης  του έργου τον Μάιο του 2018.
3. Η Κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση της απόφασης για κατασκευή υπαίθριας αθλητικής υποδομής στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου, συνολικού κόστους 450 χιλ. ευρώ. Έργο του οποίου η κατασκευή αρχίζει τον  Απρίλιο  του 2018.
4. Ένα άλλο έργο η κατασκευή του οποίου αποφασίστηκε είναι η υπαίθρια αθλητική υποδομή στο γυμνάσιο Φανερωμένης συνολικού κόστους 130 χιλ., έργο η κατασκευή του οποίου θα αρχίσει τον Μάρτιο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.
5. Μέσα στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού πλαισίου 2018-2020 αποφασίστηκε η αναβάθμιση του Ευριβειάδειου Γυμνάσιου, με συνολικό κόστος 3.2 εκ. ευρώ.
6. Αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Αγίου Θεοδώρου, συνολικού κόστους 800 χιλ. ευρώ μέσα στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2018-2020.
Δήμος Αραδίππου: Έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015
1.         Ανάπλαση υφιστάμενων οδών στο κέντρο της Αραδίππου (Λεωφ. Μακαρίου Γ΄), συνολικού κόστους 1.6 εκ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2016.
2.         Κατασκευή αίθουσας πολλαπλής χρήσης στο Α Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου, συνολικού κόστους 300 χιλ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2017.
3.         Κατασκευή αίθουσας πολλαπλής χρήσης στο Γ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου, συνολικού κόστους 300 χιλ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2016.
4.         Αναβάθμιση θεάτρου του Λυκείου Αραδίππου, συνολικού κόστους 400 χιλ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2016.
5. Επαναλαμβάνω ότι όπως είχα ήδη αναφέρει προηγουμένως, οι προσφορές για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών φραγμάτων στην Αραδίππου προκηρύσσονται πριν το τέλος του 2017.
Εξαγγελία νέου έργου
Αυτό αφορά επέκταση 2 αιθουσών διδασκαλίας στο Γ Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου,  συνολικού κόστους 150 χιλ. ευρώ. Το έργο θα αρχίσει τον Ιανουάριο  του 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.
Δήμος Αθηένου: Έργα που εξαγγέλθηκαν και σημαντικά έργα που έχουν εκτελεστεί/εκτελούνται από το 2015 
1.         Ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου  Αθηένου. Συνολικού κόστους  3 εκ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2018.
2.         Ανέγερση Κέντρου Υγείας Αθηένου, συνολικού κόστους 1.8 εκ. ευρώ. Στις 2/6/2017, έγινε  η προκήρυξη των προσφορών και το έργο  θα αρχίσει στις αρχές του 2018.
3.         Αποκατάσταση της παλαιάς αγοράς Αθηένου και μετατροπή της σε πολυλειτουργικό πολιτιστικό κέντρο, συνολικού κόστους 2 εκ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο δεν κατέστη δυνατόν να συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Παρά ταύτα, ελήφθη απόφαση για συμπερίληψή του στον προϋπολογισμό του 2018. Αναμένεται η προκήρυξη του έργου στις αρχές του 2018. Μπορεί να μην εγκρίθηκε από τα ευρωπαϊκά όμως θα γίνει από τις εξοικονομήσεις του κράτους.
4.         Αναβάθμιση του γηπέδου του Γυμνασίου Αθηένου, συνολικού κόστους 271 χιλ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2016.
5.         Εκτέλεση χωματουργικών εργασιών για κατασκευή του δικτύου της νέας Βιομηχανικής Ζώνης Αθηένου, συνολικού κόστους 270 εκ. ευρώ. Συμπληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017.
6.         Ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 η κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην Αθηένου συνολικού κόστους 5.6 εκ. ευρώ.
7.         Συνέχιση του έργου της κατασκευής του Οδικού Δικτύου της Βιομηχανικής Ζώνης Αθηένου, συνολικού κόστους 1,2 εκ. ευρώ. Το έργο άρχισε τον Νοέμβριο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε φάσεις.
8.         Ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηένου, συνολικού κόστους 208 χιλ. ευρώ. Υπογράφηκε η συμφωνία με τον εργολάβο τον Ιούνιο του 2017 και οι κατασκευαστικές εργασίες ήδη ξεκίνησαν.
Δήμος Δρομολαξιά – Μενεού
Έργα που εξαγγέλθηκαν και σημαντικά έργα που έχουν εκτελεστεί/εκτελούνται από το 2015
1.         Βελτίωση δρόμου Μενεού – Κιτίου – Μαζωτού (Τμήμα Κιτίου – Μαζωτού), συνολικού κόστους 5.8 εκ ευρώ. Το έργο βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2018.
2.         Ανακατασκευή του κοινοτικού πάρκου ΚΑΜΕΙΡΟΣ στη Δρομολαξιά  –Μενεού ως αντισταθμιστικό έργο για την ανέγερση εγκαταστάσεων αποθήκευσης καύσιμων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συνολικού κόστους 358 χιλ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται τον Ιανουάριο 2018.
3.         Ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα της Δρομολαξιάς, συνολικού κόστους 1,3 εκ. ευρώ. Ολοκληρώνεται η διαδικασία ετοιμασίας των εγγράφων των προσφορών και η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου για έναρξη του έργου προβλέπεται περί τα τέλη του 2017.
Εξαγγελία νέου Έργου
1.         Επέκταση Αίθουσας Διδασκαλίας, στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς, συνολικού κόστους 200 χιλ. ευρώ. Το έργο  θα αρχίσει τον  Ιανουάριο 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.
2.         Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την παραχώρηση χώρου πρασίνου  εμβαδού 7800m2 για Δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας στο Μενεού και όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν θα μελετήσουμε και το αίτημα για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του.
Δήμος Λευκάρων: Έργο που εξαγγέλθηκαν το 2015
Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στο Δήμο Λευκάρων (Α΄ Φάση), συνολικού κόστους 700 χιλ. ευρώ. Το έργο θα προκηρυχθεί τέλος Ιουλίου 2017 και αναμένεται ότι, οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν τον Νοέμβριο του 2017.
Δήμος Λιβαδιών:Εξαγγελία νέου Έργου
Κατασκευή Α’ Φάσης γηπέδων Κοινωνικού Αθλητισμού στο Δήμο Λιβαδιών, συνολικού κόστους 327 χιλ. ευρώ. Αναμένεται να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν το 2018.
Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν αιτήματα για περισσότερα έργα από το Δήμο Λειβαδιών, θα παρακαλέσω τον φίλο Δήμαρχο μόλις ολοκληρωθούν τα όσα απαιτούνται για να κριθεί ένα έργο ώριμο, να υποβάλει σχετικό αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών, και το οποίο αίτημα, θα αντιμετωπισθεί θετικά.
Πέραν των όσων έχω ήδη αναφέρει επισημαίνω ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί το 2015 και το 2016, βελτιωτικά έργα σε οδικά δίκτυα σε δήμους και κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, συνολικού κόστους 3.8 εκ. ευρώ. Πρόσθετα, στον προϋπολογισμό του 2017, περιλαμβάνεται  κονδύλι συνολικού κόστους 2.1 εκ ευρώ.
Κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας
Έργα που εξαγγέλθηκαν και σημαντικά έργα που έχουν εκτελεστεί/εκτελούνται από το 2015
1.         Διαμόρφωση του Παραλιακού Μετώπου Βορόκλινης, Φάση Β, συνολικού κόστους 1.85 εκ ευρώ. Κατακυρώθηκε η προσφορά και το έργο αναμένεται να αρχίσει εντός των επόμενων εβδομάδων και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2018.
2.         Κατασκευή 6 κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Περβολιών για προστασία της παραλίας συνολικού κόστους 3.3 εκ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο 2018.
3.         Ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου του 2017, η διαμόρφωση του Παραλιακού Μετώπου Περβολιών στη Λάρνακα – Φάση Α’, συνολικού κόστους 1.3 εκ. ευρώ.
4.         Διαμόρφωση Παραλιακού Μετώπου Περβολιών στη Λάρνακα – Φάση Β’, συνολικού κόστους 2.5 εκ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019.
5.         Ανεγέρθηκε η αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στα Περβόλια με κόστος 1 εκ. 750 χιλ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2016. Το έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
6.         Ανέγερση εξέδρας Εκδηλώσεων και υπόγειων Βοηθητικών Χώρων στα Περβόλια, συνολικού κόστους 140 χιλ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται υπό εκτέλεση και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2017.
7.         Ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού Βασιλικού (Ενεργειακό Κέντρο), συνολικού κόστους 2 εκ. 740 χιλ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κτιρίου προκηρύχθηκε ήδη στις 2/5/2017 και η έναρξη των εργασιών κατασκευής του αναμένεται στις αρχές του 2018.  Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών.
8.         Δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού στο Ζύγι με αναπαλαίωση του Διοικητηρίου στο Στρατόπεδο Ν. Ιωάννου, συνολικού κόστους 150 χιλ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2016.
9.         Κατασκευή Μουσείου Θάλασσας στο Ζύγι, συνολικού κόστους 300 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019.
10.       Ανέγερση Νηπιαγωγείου Κιτίου, συνολικού κόστους 399 χιλ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2017.
11.       Κατασκευή Πολυδύναμου Κέντρου στο Κίτι, συνολικού κόστους 480 χιλ. ευρώ, η οποία θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019.
12.       Δημιουργία Περιφερειακού Γηπέδου στον Άγιο Θεόδωρο, συνολικού κόστους 360 χιλ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε το 2016.
13.       Κατασκευή Γεφυριού και παραπλήσιου οδικού δικτύου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, συνολικού κόστους 250 χιλ. ευρώ, η οποία θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2017. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2018.
14.       Κατασκευάστηκε το αποχετευτικό δίκτυο στις Κοινότητες Ξυλοτύμπου – Ορμήδεια, συνολικού κόστους 1 εκ. 46 χιλ. ευρώ. ευρώ.
15.       Διαμόρφωση πάρκου στον συνοικισμό Απόρων Οικογενειών στη Ξυλότυμπου, συνολικού κόστους 230 χιλ. ευρώ, η οποία θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.
16.       Έγινε διαχωρισμός οικοπέδων στο Συνοικισμό Αυτοστέγασης Περιοχή Λ΄ στο Καλό Χωριό, κόστους 510 χιλ. ευρώ, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2016.
17.       Προχωρήσαμε σε διαχωρισμό οικοπέδων στους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης Περιοχές  Ε΄ και Η΄ στα Κελλιά, με κόστος 300 χιλ. ευρώ, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2016.
18.       Προχωρήσαμε σε διαχωρισμό Οικοπέδων στους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης  στις Περιοχές Ζ΄, Η΄, Θ’  και  Κ΄ στη Τερσεφάνου, κόστους 355 χιλ. ευρώ, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2016.
19.       Βελτίωση δικτύων υδατοπρομήθειας στις Κοινότητες Τρούλλων, Κελιών, Κλαυδιών, Ξυλοφάγου και Κάτω Λευκάρων, συνολικού κόστους 465 χιλ ευρώ. Τα  έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017.
20.       Βρίσκεται υπό ανέγερση το Δημοτικό Σχολείο Τρούλων, συνολικού κόστους  2 εκ. 23 χιλ. ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2017.
21.       Χώροι Άθλησης και Ψυχαγωγίας στο Αβδελλερό Λάρνακας, συνολικού κόστους 680 χιλ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται υπό εκτέλεση και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017.
22.       Δημιουργία Χώρου Στάθμευσης στην Αγία Άννα, συνολικού κόστους 200 χιλ. ευρώ, η έναρξη του οποίου θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο 2017. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018.
23.       Αποκατάσταση παλαιού Νηπιαγωγείου και χρήση του ως Κέντρο Νεότητας στις Αγγλισίδες, συνολικού κόστους 180 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2017 και θα  ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2018.
24.       Ανέγερση λυόμενης αίθουσας εκδηλώσεων στο Κιβισίλι, συνολικού κόστους 300 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019.
25.       Αποκατάσταση του παλαιού γεφυριού και ανάπλαση κοίτης του ποταμού στο Αλεθρικό, συνολικού κόστους 480 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019.
26.       Διαμόρφωση δρόμων και πλατείας Φάση Β’ στον Κόρνο, συνολικού κόστους 475 χιλ. ευρώ, η οποία θα αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019.
27.       Ανάπλαση πλατείας, Φάση Γ΄ στο Μαζωτό, συνολικού κόστους 450 χιλ. ευρώ, η οποία θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2017 και θα  ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.
28.       Ανάπλαση πυρήνα, Φάση Α΄ στη Μοσφιλωτή, συνολικού κόστους 480 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2017 και θα  ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019.
29.       Αποκατάσταση παλαιού Νηπιαγωγείου σε Πολιτιστικό Κέντρο στη Ξυλοφάγου, συνολικού κόστους 240 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.
30.       Κατασκευή Πολυκέντρου Νεότητας και Χώρου Αναψυχής στη Βάβλα, συνολικού κόστους 490 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019.
31.       Κατασκευή μονοπατιού της φύσης στη Καλαβασό, συνολικού κόστους 220 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.
32.       Κατασκευή Χώρου Στάθμευσης και εξωραϊσμός χώρου γύρω από τα Κοινοτικά Κτίρια Φάση Β’ στη Σκαρίνου, συνολικού κόστους 250 χιλ. ευρώ. Θα  αρχίσει τον Νοέμβριο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.
33.       Ανάπλαση κοίτης ποταμού Φάση Α΄ στην Τόχνη, συνολικού κόστους 580 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2017 και θα  ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019.
34.       Ανέγερση Κοινοτικού Ιατρείου στη Χοιροκοιτία, συνολικού κόστους 200 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Νοέμβριο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019.
35.       Ολοκληρώθηκε η βελτίωση δικτύου Υδατοπρομήθειας των Δήμων / Κοινοτήτων Αθηένου, Δελίκηπου, Αλεθρικού, Αγίων Βαβατσινιάς, Σκαρίνου, Καλού Χωριού, Ξυλοφάγου, Οράς και Ξυλοτύμπου, συνολικού κόστους 1 εκ. ευρώ.
Εξαγγελίες νέων Έργων
1. Κατασκευή φράγματος χειμερινής αποθήκευσης στην Τερσεφάνου κόστους 25,4 εκ ευρώ. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2018, με πρόνοια ύψους 3.7 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.
2.         Διαμόρφωση του παραλιακού δρόμου Ζυγίου – Μαρωνίου –  Ψεματισμένου –  Αγίου Θεόδωρου, συνολικού κόστους 7 εκ. ευρώ. Θα αρχίσει  τον Σεπτέμβριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.
3. Δημιουργία Γραμμικού Πάρκου στο Ζύγι, συνολικού κόστους 385 χιλ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Έναρξη εργασιών εντός του τέταρτου τριμήνου του 2017 και ολοκλήρωσή τους μέχρι Σεπτέμβριο του 2018.
4.         Ανέγερση Νηπιαγωγείου δύο αιθουσών στον Ψευδά, – συνολικού κόστους 330 χιλ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2018 και η έναρξη κατασκευής του εντός του ιδίου έτους.
5.         Επέκταση 2 αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Κιτίου, συνολικού κόστους 250 χιλ. ευρώ. Θα αρχίσει τον Ιανουάριο 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018.
6.         Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου Παλαιών Δημοτικών Σχολείων Κάτω Δρυ και μετατροπή τους σε Πάρκο Εναλλακτικών Καλλιτεχνικών Δραστηριοτήτων και Αθλοπαιδιών, συνολικού κόστους 730 χιλ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Έναρξη  εργασιών εντός του τρίτου τριμήνου του 2017 και ολοκλήρωσή τους μέχρι τέλους του 2018.
Πέραν των όσων έχω αναφέρει για τα έργα που εκτελούνται στις διάφορες κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων του συμπλέγματος Βασιλικού, θα ήθελα να τονίσω, πως είναι με ιδιαίτερη ευαισθησία που αντιμετωπίζουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες  που αναπτύσσονται από τη συντονιστική επιτροπή του εν λόγω συμπλέγματος, για θέματα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής .
Για αυτό, και έχω ήδη ορίσει συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής των κοινοτήτων, προς περαιτέρω συζήτηση του θέματος, στις 25 Ιουλίου στις 9.30 το πρωί με τους αρμόδιους φορείς του κράτους.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημάνω την έγκριση δύο  ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων της  «Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου», συνολικού  ύψους 5,6 εκ ευρώ. Το ένα πρόγραμμα ύψους 2.4 εκ. ευρώ. Το πρώτο αφορά την τοπική ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών των δύο επαρχιών, στο πλαίσιο του προγράμματος Θάλασσα, και το δεύτερο ύψους 3.2 εκ. ευρώ, για ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών των δύο επαρχιών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Leader.
Θα ήθελα να παροτρύνω τους επηρεαζόμενους Δήμους και Κοινότητες  να υποβάλουν το ταχύτερο συγκεκριμένες προτάσεις για τα προτεινόμενα έργα. Είναι κονδύλια που έχουν εγκριθεί, παραμένουν να αξιολογηθούν τα έργα. Το ίδιο και για τα θέματα αγροτικής ανάπτυξης.
Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω πως οι εξαγγελίες για νέα έργα που σήμερα έχω προβεί ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 70.5 εκ. ευρώ. Συνεπώς η Λάρνακα, δεν μπορεί να θεωρείται όπως κάποιοι ισχυρίζονται ο φτωχός συγγενής.

Σχετικά νέα

X
Translate »