Κατοικίδια

Σκύλος και νερό: Τι πρέπει να προσέξουμε και γιατί

Ο καύσωνας επανέρχεται από αύριο, κι εμείς πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους τετράποδους φίλους μας, από την νέα «επίθεση» της ζέστης.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Πέρα από αυτά όμως, το κεφάλαιο «νερό και σκύλος» είναι εξίσου σημαντικό τους ζεστούς μήνες τους καλοκαιριού:

Οι 4 πιο σημαντικές  συμβουλές που πρέπει να λάβεις υπόψη, πριν πάρεις το σκυλάκι σου για κολύμπι:

1) Δεν είναι όλα τα σκυλιά φυσικοί κολυμβητές! Συχνά πρέπει να ενθαρρυνθούν και να διδαχθούν την κολύμβηση.

2) Ποτέ δεν πετάμε το σκυλί μας στο νερό!

3) Μπορούμε να το βοηθήσουμε να κολυμπήσει αν το σηκώσουμε από τα πίσω πόδια.

4) Το σκυλί μας στο κολύμπι θα χρησιμοποιήσει καινούριους (μη ασκημένους) μυς και μπορεί να κουραστεί εύκολα. Δεν το αφήνουμε να το παρακάνει.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μία ξέγνοιαστη βουτιά του σκύλου μας τόσο σε γλυκό νερό όσο και στη θάλασσα;

Κολύμπι σε λίμνη:

 • Τα νερά στα οποία πρόκειται να βουτήξει ο σκύλος μας πρέπει να είναι καθαρά! Τα σκυλιά μπορεί να κολλήσουν βακτηριακές και μυκητιακές δερματικές ασθένειες από μολυσμένο και βρώμικο νερό. Οπότε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τι νερό αφήνουμε το σκυλί μας να κολυμπήσει ή να παίξει! Αν δεν μπαίναμε οι ίδιοι ή δεν αφήναμε ένα παιδί να παίξει στο συγκεκριμένο νερό, τότε δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε το σκυλί μας!

 

 • Στα ρηχά και στάσιμα νερά η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα! Τα ρηχά και στάσιμα νερά μπορούν να θερμανθούν σε επισφαλή θερμοκρασία από τον ήλιο και να συμβάλουν σε θερμοπληξία αν το σκυλί σας κολυμπήσει ή παίξει εκεί.

 

 • Οι λίμνες είναι πιθανό να έχουν όλα τα είδη των επικίνδυνων απορριμμάτων στις όχθες τους. Ελέγξτε προσεκτικά για διάφορα αιχμηρά αντικείμενα όπως σπασμένα γυαλιά, κλπ. Ψάξτε για προεξέχοντα κλαδιά επάνω στα οποία ένα σκυλί θα μπορούσε να τραυματιστεί.
 • Οι χήνες μπορεί να είναι επικίνδυνες! Συχνά επιτίθενται στα σκυλιά μέσα στο νερό!

Κολύμπι στη θάλασσα:

 • Ο σκύλος κολυμπώντας καταπίνει νερό! Πολλά σκυλιά απολαμβάνουν το κολύμπι στη θάλασσα, αλλά το θαλασσινό νερό μπορεί να τα κάνει να αρρωστήσουν σοβαρά αν πιουν πολύ. Να έχετε πάντα φρέσκο πόσιμο νερό διαθέσιμο.

 

 • Το νερό της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει διάφορα δερματολογικά προβλήματα στο σκυλί μας. Για να αποφευχθούν, θα πρέπει μετά από κάθε μπάνιο στη θάλασσα, να ξεπλένεται καλά ο σκύλος με καθαρό νερό.

 

 • Οι σκύλοι κολυμπώντας κουράζονται, όπως άλλωστε κι ο άνθρωπος. Για το λόγο αυτό, ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε το σκυλί μας αφύλακτο μέσα ή κοντά σε βαθιά νερά, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να πνιγεί.

 

 • Αν το σκυλί μας δεν είναι σε ‘φόρμα’, δεν πρέπει να το ενθαρρύνουμε να τρέξει σε αμμώδεις παραλίες. Είναι επίπονη άσκηση και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε τένοντες ή σύνδεσμους!

 

 • Σκυλιά που επιβαίνουν σε οποιαδήποτε βάρκα πρέπει να φοράνε σκυλίσια σωσίβια!

Κολύμπι σε πισίνα:

 •  Τα χημικά καθαρισμού της πισίνας είναι απαραίτητα για να τη διατηρούν καθαρή, αλλά αν τα ζωάκια μας πιουν μη διαλυμένη χλωρίνη, σοβαρά εγκαύματα μπορεί να προκύψουν.

 

 • Σημαντικό σημείο είναι επίσης πως πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο μικρός μας φίλος ξέρει πώς να βγει από την πισίνα, πριν τον αφήσουμε να μπει μέσα! Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν στην πρώτη του βουτιά να τον συνοδεύουμε πάντα.

 

 • Επίσης, θα πρέπει να καθαρίζουμε και να στεγνώνουμε τα αφτιά του όταν βγαίνει από την πισίνα, για να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις.

 

  Σε κάθε περίπτωση ωστόσο,  πρέπει να προσφέρουμε φρέσκο νερό και σκιά στα σκυλιά μας, καθώς επίσης, και να είμαστε πάντα σε θέση να σώσουμε το σκυλί μας από το νερό αν χρειαστεί!!!

 

Σχετικά νέα

X
Translate »