Αναπτυξιακά Έργα

ΠτΔ: Εξαγγελία έργων υποδομής και ανάπτυξης 64 εκατ. για τη Λάρνακα

Έργα υποδομής και ανάπτυξης συνολικού ύψους 64 εκατ. εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αφορούν αναπτύξεις στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Ο Ν. Αναστασιάδης μετέβη στη Λάρνακα όπου προήδρευσε ευρείας σύσκεψης, στο οίκημα της Πινακοθήκης Λάρνακας, με οργανωμένα σύνολα της πόλης και επαρχίας.

Εκτός των έργων των 64 εκατ. αναφέρθηκε και σε έργα ύψους €70 εκατ. που ήδη υλοποιούνται στην πόλη και επαρχία και η υλοποίηση των οποίων έχει αρχίσει πριν ή εντός του 2015. Είπε ακόμη ότι έχουν ολοκληρωθεί επί της δικής του διακυβέρνησης έργα ύψους €36.5 εκατ.

Πέραν των έργων, ο Ν. Αναστασιάδης προχώρησε και σε δύο σημαντικές διαβεβαιώσεις.

Πρώτον
, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 όλες οι ιδιωτικές εταιρείες πετρελαιοειδών θα έχουν μετακινηθεί οριστικά στις  στις εγκαταστάσεις τους στο Βασιλικό. Σημείωσε ότι η διακυβέρνησή του θέλει να απαλλάξει την πόλη από το όνειδος των αποθηκών πετρελαιοειδών, σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου με τη μετακίνηση των κρατικών αποθεμάτων, με στόχο τη μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Και δεύτερον, ότι το λιμάνι Λάρνακας θα είναι επιβατικό και εμπορικό και σε καμιά περίπτωση ενεργειακό/ βιομηχανικό. Είπε ότι η κυβέρνηση παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στο στόχο η ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας να επεκτείνεται στην εξυπηρέτηση των τουριστικών και εμπορικών λειτουργιών, αλλά και στην ανάπτυξη και κατασκευή μιας υπερσύγχρονης Μαρίνας.

Ανάμεσα στα εξαγγελθέντα έργα περιλαμβάνονται:

·       Αντιπλημμυρικά έργα στην Αραδίππου με στόχο την προστασία της περιοχής Καμάρων, συνολικού ύψους €12 εκατ.

·       Έργα προστασίας παραλιακού μετώπου Λάρνακας, Πύλας, Ορόκλινης συνολικού ύψους €4,7 εκατ. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε κυματοθραυστών

·       Βελτίωση του δρόμου Κιτίου, Μαζωτού, Μενεού στη Δρομολαξιά, ύψους €5,8 εκατ. Πρόκειται για έργο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κοινοτήτων αυτών εδώ και χρόνια

·       Ανάπλαση πλατείας στην Καλαβασό, 754.000

·       Πολυδύναμο Κέντρο στα Λεύκαρα, ανέγερση, 2,2 εκατ.

·       Ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου για αντικατάσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου, κόστους €3,6 εκατ.

·       Ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου σε αντικατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου, κόστους €3,5 εκατ.

·       Ανέγερση νέου κέντρου υγείας Αθηένου, κόστους €1,1 εκατ.

·       Ανάπλαση περιοχής Αγίου Ιωάννη, κόστους €5 εκατ.

·       Βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου Λάρνακας, κόστους €2 εκατ.

·       Πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην παραλιακή περιοχή από τις Φοινικούδες, μέχρι την Πιαλέ Πασά και το Μακένζι, κόστους €1,5 εκατ.

«Όχι στη βιομηχανοποίηση του λιμανιού»

Ομάδα πολιτών προερχόμενη από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγους, ΕΥΡΩΚΟ, Συμμαχία Πολιτών καθώς και την κίνηση Λάρνακα ACT πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας κατά τη στιγμή άφιξης του ΠτΔ.

Θέμα της κινητοποίησης ήταν να δοθεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η πόλη δεν θα δεχτεί τη βιομηχανοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας.

Συμμετείχαν γύρω στα 50 άτομα τα οποία επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια αποχώρησαν ειρηνικά. Ο Πρόεδρος, όπως προαναφέρθηκε, διαβεβαίωσε τους φορείς της επαρχίας ότι το λιμάνι Λάρνακας θα είναι επιβατικό και εμπορικό και σε καμιά περίπτωση βιομηχανικό.

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας

Πηγή: www.philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »